Jännitysdraama on kerännyt kohuja ympärilleen, mutta Olivia Wilden elokuva on kiinnostava ilmankin

Don’t Worry Darling -elokuvan tarina ja yltäkylläinen visuaalinen nostalgia pitävät otteessaan, ainakin aluksi.

Aviopari Alice (Florence Pugh) ja Jack Chambers (Harry Styles) on valittu pienen yhteisön jäseniksi 1950-luvun mallikaupunkiin.

22.9. 13:21 | Päivitetty 22.9. 13:38

Jännitys

Don’t Worry Darling. Ohjaus Olivia Wilde. 123 min. K16. ★★★

Don’t Worry Darling sai ensi-iltansa syyskuun alussa Venetsian elokuvajuhlilla. Sieltä kantautuneiden huhujen mukaan ohjaaja Olivia Wilden kanssa seurusteleva Harry Styles sylkäisi elokuvateatterissa päin näyttelijäkollegaansa Chris Pinea. Pääosaa näyttelevä Florence Pugh taas ei saapunut pressitilaisuuteen, mikä vahvisti teoriaa hänen ja ohjaajan välirikosta.

Onneksi kohut unohtuvat jännitysdraamaa katsoessa. Don’t Worry Darling ei tarvitse huhumyllyä pitääkseen yllä mielenkiintoa. Sen tarina ja yltäkylläinen visuaalinen nostalgia pitävät otteessaan, ainakin aluksi.

Ja alussa kaikki on muutenkin paremmin kuin hyvin. Keskellä autiomaata sijaitsee hyvinvoiva 1950-luvun mallikaupunki, jossa pastelliautot ajavat hyvässä järjestyksessä vieden aviomiehiä töihin. Vaimot jäävät viimeisen päälle sisustettuihin koteihin ripustamaan pyykkejä, juoruamaan toistensa kanssa ja valmistamaan hulppeita päivällisiä, jotka odottavat miehiä, kun nämä palaavat salaisesta työstään.

Aviopari Alice (Florence Pugh) ja Jack Chambers (Harry Styles) on valittu pienen yhteisön jäseniksi. Jack valmistaa päivisin ”edistyksellisiä materiaaleja” karismaattisen Frankin (Chris Pine) johtamassa tutkimuslaitoksessa. Alice elää Stepfordin naiset -romaania ja sen filmatisointeja muistuttavaa arkea, joka näyttää nykysilmin väistämättä epäilyttävältä, suoranaiselta kauhun kulissilta.

Don’t Worry Darling esittelee kuitenkin ansiokkaasti myös vaurauden, cocktailien ja sisäpiirin vetovoiman. Naapuri Margaretin (KiKi Layne) levottomat puheet ja lasittunut katse ovat ainoita suoria viitteitä siitä, että kaikki ei ehkä sittenkään ole täydellistä.

Ohjaaja Olivia Wilde ja käsikirjoittaja Katie Silberman ovat aiemmin työskennelleet yhdessä ensiksi mainitun esikoiselokuvassa Booksmart (2019). Mainio kasvukomedia purki kiltin tytön syndroomaa lukiolaisnäkökulmasta. Don’t Worry Darling tekee siitä patologisen tilan.

Sukupuoli näyttelee tuoreessa jännityselokuvassa samanlaista osaa kuin ihonväri kauhuelokuvassa Get Out tai tietoisuus tv-sarjassa WandaVision. Kaikissa kolmessa tapahtumat sijoittuvat valheellisen idylliseen miljööseen.

Don’t Worry Darling rakentaa maailmaansa ja epäluuloa vakuuttavasti elokuvan puoliväliin saakka. Lupaavasti alkanut jännitysdraama käy kuitenkin loppua kohti osoittelevaksi samalla, kun vintagemaisemat antavat tilaa kommenteille nykyajasta. Sosiaalinen ja psykologinen kauhu heilahtaa yksioikoiseksi yhteiskunnalliseksi läksytykseksi.

Pääosaa näyttelevän Florence Pughin vaikuttavat näyttelijäkyvyt eivät kuitenkaan petä tälläkään kertaa. Hän on yhtä uskottava sisustaessaan kultaista häkkiä kuin huomatessaan sen kalterit.

Käsikirjoitus Katie Silberman. Tuottajat Roy Lee, Katie Silberman, Olivia Wilde, Miri Yoon. Pääosissa Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine, Olivia Wilde.

Oikaisu 22. syyskuuta kello 13.40: Jutussa oli kaksi kertaa virheellisesti Chris Pinen nimi muodossa Chris Pratt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat