Vesa-Matti Loirin hautajaiset pidettiin pieni­muotoisina: Tällaisia vieraita tilaisuuteen oli kutsuttu

Siunaustilaisuudessa oli mukana Loirin läheisiä sekä useita kulttuurialalta tunnettuja ystäviä.

Tanssija-koreografi Jorma Uotinen ja kirjailija Pirkko Saisio saapuivat Johanneksenkirkkoon.

20.9. 16:27 | Päivitetty 20.9. 17:12

Elokuussa kuollut näyttelijä Vesa-Matti Loiri siunattiin tiistaina iltapäivällä Johanneksenkirkossa Helsingissä pienen hautajaisväen saattelemana. Loirin omaiset olivat toivoneet, että siunaustilaisuuteen osallistuvat vain läheiset ja kutsuvieraat.

Hautajaisvieraiden joukossa nähtiin Loirin ystäviä, jotka eivät ole julkisuudesta tunnettuja, mutta myös lukuisia tunnettuja, etenkin monia kulttuurialan henkilöitä. Tällaisia vieraita olivat esimerkiksi kirjailija Pirkko Saisio, tanssija-koreografi Jorma Uotinen ja meikkitaiteilija Helena Lindgren, yrittäjä ja kirjailija Lenita Airisto, näyttelijä Jasper Pääkkönen, laulaja-näyttelijä Paula Vesala, muusikko Dave Lindholm, muusikko Reiska Laine, näyttelijät Titta Jokinen ja Kiti Kokkonen, poliitikko Hjallis Harkimo sekä olympiavoittaja, entinen kansanedustaja Lasse Virén.

Loirin arkkua kantoivat muun muassa elokuvatuottaja Markus Selin, ohjaaja Aleksi Mäkelä ja Loirin pitkäaikainen asianhoitaja Pete Eklund. Kantajien joukkoon kuului myös Sampo Loiri, toinen Loirin nuorimmista pojista.

Näyttelijät Esko Roine ja Heikki Kinnunen saapuivat siunaustilaisuuteen yhdessä. Roine ja Kinnunen opiskelivat Loirin kanssa samaan aikaan teatterikoulussa.

”Erittäin merkittävä taiteilija on nyt poissa. Olimme hyvissä väleissä loppuun asti mutta ei niin läheisissä kuin kouluaikoina”, Roine sanoi Ilta-Sanomien suorassa lähetyksessä ennen siunaustilaisuuden alkua.

”Hän oli hyvin avoin. Vesku pystyi jostain käsittämättömästä syystä kertomaan omista asioistaan vilpittömästi ja suoraan, ehdottomasti”, Kinnunen sanoi.

Roineen mukaan Loiri oli hyvin avoin ja auttavainen ihminen. Loirin tiedetään olleen hyvin sinut oman lähtönsä kanssa ja hän odottaneen uteliaana, mitä kuoleman jälkeen koittaisi. Hänellä oli tunne siitä, että jotain muutakin kenties on.

Kinnuselle tämä puoli Loirista ei tullut yllätyksenä.

”Hän oli sellainen. Vesku saattoi pysäyttää auton ja sanoa, että nyt kaikki ulos, koska hänellä oli sellainen tunne, että jotain tapahtuu. No, ei tapahtunut”, Kinnunen kuvailee.

Laulaja Paula Koivuniemi osallistui Loirin kanssa yhtä aikaa Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2014.

”Rakastimme toisiamme ystävänä. Hän oli merkittävä ja minulle oikein tärkeä”, Koivuniemi kertoi ennen tilaisuuden alkua IS:n suorassa lähetyksessä.

Laulaja Paula Koivuniemi kuului hautajaisten muusikkovieraisiin.

Koivuniemen lisäksi hautajaisvieraiden joukkoon kuului myös monia muita musiikkialan henkilöitä, kuten myös siunaustilaisuudessa esiintyvät Samuli Edelmann, Esko Salminen ja Jenni Vartiainen sekä muusikot Jukka Perko, Severi Pyysalo ja pianisti Olli Ahvenlahti, joka toimii siunaustilaisuuden urkurina.

Vierasjoukossa oli myös ohjaaja Mika Kaurismäki, jalkapalloilija Jari Litmanen sekä jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen.

Suomen valtiojohtoa tilaisuudessa edustivat pääministeri Sanna Marin (sd) ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk), jotka laskivat valtioneuvoston seppeleen Loirin muistoksi. Presidentti Sauli Niinistö ei pystynyt osallistumaan Loirin hautajaisiin, mutta hänen puolisonsa Jenni Haukio kävi jättämänsä presidenttiparin jäähyväiset Loirille.

Presidentin puoliso Jenni Haukio toi presidenttiparin jäähyväiset Vesa-Matti Loirille.

Kutsuvieraiden joukkoon kuului elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki, jonka elokuvissa Vesa-Matti Loiri esiintyi.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen saapui hautajaisiin.

Yrittäjä ja kirjailija Lenita Airisto.

Meikkitaiteilija Helena Lindgren kuului hautajaisvieraisiin.

Uuno Turhapuro -elokuvien pitkäaikaisen ohjaajan Ere Kokkosen perheenjäsenet, näyttelijät Titta Jokinen ja hänen tyttärensä Kiti Kokkonen saapuivat Johanneksenkirkkoon.

Paula Vesala ja Vesa-Matti Loiri tekivät paljon taiteellista yhteistyötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat