Koko perheen elokuva käsittelee avioeroa – Päärooleissa nähdään tubettajasiskokset Elina ja Sofia

Kotimainen Perhereissu on haparoiva mutta sympaattinen indietuotanto. Janne Nykäsen ohjaaman elokuvan näyttelijäkaarti on melko tuntematon ja siksi piristävä.

Piia Kaaria ja Olli Pakkanen esittävät vanhempia ja Elina ja Sofia lapsia avioeroa käsittelevässä Perhereissu-elokuvassa.

22.9. 13:21

Draama

Perhereissu, Suomi 2022. Ohjaus Janne Nykänen. Pääosissa Elina ja Sofia, Piia Kaaria, Olli Paakkanen. 72 min. S. ★★

Lapsiperheissä otetaan usein ilolla vastaan ne perhe-elokuvat, joissa kaiken ilakoinnin ja melskauksen seassa pyritään tuomaan myös vaikeita aiheita lapsen tasolle. Parhaimmillaanhan elokuva voi madaltaa kynnystä kysyä tai puhua lasta askarruttavista asioista.

Se lienee tähtäimenä myös Janne Nykäsen ohjaamassa elokuvassa Perhereissu, joka käsittelee hilpeästä nimestään huolimatta varsin vakavaa asiaa: perheen hajoamista. Ohjaamisen lisäksi Nykänen on istunut monella pallilla, muun muassa tuottajana ja käsikirjoittajana.

Tarinassa kouluikäiset sisarukset Maria ja Aste (tubettajasiskokset Elina ja Sofia) elävät kiireistä mutta kivaa ydinperheen elämää kesälomareissuineen. Äidillä (Piia Kaaria) ja isällä (Olli Paakkanen) on kuitenkin jotain pientä hankausta, josta katsojakaan ei tahdo päästä selville. Ainakin kiistaa tulee yhteisestä ajasta. Isän kullanhuuhdontaharrastus ajaa lomailun edelle, äidin työkiireet taas torpedoivat ulkomaanmatkan.

Mökötys valtaa huushollin, ja niinhän siinä käy, että ennen pitkää tiskiin lyödään erokortti. Neuvokkaat ja silmät tirrissä hymyilevät sisarukset päättävät tehdä kaikkensa korjatakseen vanhempiensa välirikon.

Perhereissussa näkee kautta linjan, että se on indietuotanto. Juonen kuljetuksessa hypitään ja töksähdellään eteenpäin sekavasti. Myös irralleen jääviä ja rytmistä poikkeavia kohtauksia on tavallista enemmän. Toisaalta näkökulma vaihtelee turhankin tiuhaan lasten ja aikuisten välillä.

Varsinaista teemaansa elokuva käsittelee jähmeästi, ehkä jopa hieman vanhahtavasti. Isän ja äidin tyrkkää eron partaalle ehta väärinkäsitys. Lusikkansa itsekseen sakenevaan soppaan työntävät myös päsmäröivät appivanhemmat sekä lipevät kumppaniehdokkaat.

Ainekset ovat kuin farssista, mutta huumorilla ei silti irrotella, jos ei sellaiseksi lasketa isän sottaista poikamiesboksia ja Porschen vaihtumista vaatimattomampaan autoon.

Haparoivan mutta silti sympaattisen elokuvan näyttelijäkaarti on melko tuntematon ja siksi piristävä. Tutuinta kaartia edustaa Jarmo Mäkinen jyräävän ukin roolissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat