Ihmishenget vai muhkeat voitot? Lääkebisnestä tarkasteleva dokumentti antaa kosolti aihetta murheeseen

Miten uutuuslääke voi maksaa kaksi miljoonaa tai syöpähoitolääke loppua kesken, ranskalaistuotannossa kysytään. Dokumentti voisi olla analyyttisempikin.

Lääketeollisuuden panostaessa suuria voittoja tuoviin uusiin tuotteisiin monista vanhoista mutta yhä välttämättömistä lääkkeistä tulee pulaa.

22.9. 2:00 | Päivitetty 22.9. 10:33

Kun tv-dokumentin nimi on Lääkkeitä voitto mielessä, ensimmäinen ajatus vie kohti yhdysvaltalaista Purdue Pharmaa, sen valheellisesti markkinoimaa OxyContin-kipulääkettä ja USA:n opioidikriisin satojatuhansia kuolonuhreja.

Ranskalaisdokumentin aihe on kuitenkin kansainvälisempi ja eettisiltä asetelmiltaan monimutkaisempi. Vastakkain asettuvat lääkeyhtiöiden olemassaolon kannalta välttämätön voitontavoittelu ja ihmisten oikeus elämää ylläpitäviin lääkkeisiin.

Siispä kysymys kuuluu: mikä määrä voitontavoittelua on hyväksyttävää? Saako 100 vuotta sitten kehitettyä, yhä tarpeellista lääkeainetta tuottavan tehtaan lopettaa? Entä kuinka alas hallitus voi yrittää painaa allergikoille tärkeän adrenaliini-injektiokynän hinnan?

Kysymyksiä voisi lähestyä paljon analyyttisemminkin kuin ohjaaja Xavier Deleu tekee, mutta ajattelun – ja murehtimisen – aihetta eri puolilta maailmaa poimitut esimerkit kyllä antavat.

Hätkähdyttävin esimerkkitapaus on Novartiksen geeniterapialääke Zolgensma, joka tuli markkinoille vuonna 2019. Lääkkeen kerta-annos, joka pysäyttää tappavan SMA:n eli selkäydinperäisen lihassurkastumataudin, maksaa kaksi miljoonaa euroa. Luit oikein.

Zolgensma-annoksen valmistaminen ei maksa kahta miljoonaa. Ohjelmassa asiantuntija arvioi kohtuulliseksi hinnaksi 155 000 euroa.

Dokumentin mukaan kahden miljoonan hintalappu perustuu siihen, mitä yhteiskunta on hoidosta valmis maksamaan, ja siihen, että Novartis sai Zolgensman valikoimaansa ostamalla startup-yhtiö AveXisin 8,7 miljardilla dollarilla. Lääkkeen ensimmäisen vuoden tuotto oli miljardi dollaria.

Eettiseltä kannalta tilannetta kiristää edelleen se, että Zolgensma perustuu merkittävältä osalta julkisesti rahoitettuun perustutkimukseen, esimerkiksi SMA:n aiheuttavan geenivirheen löytämiseen vuonna 1995.

Vaikka Zolgensma on ääriesimerkkinä kertova, dokumentin laajimmat tragediat sijoittuvat Meksikoon, missä on pulaa lasten syöpälääkkeistä, sekä covid-19-rokotteisiin. EU rahoitti rokotteita miljardipanostuksin mutta jätti vaatimatta, että pandemia-aikaan tuotantomenetelmät pitää jakaa myös köyhiin maihin.

Lääkkeitä voitto mielessä on 55 minuutin versio alkuperäisestä puolitoistatuntisesta dokumentista. Ehkäpä puuttuva puolituntinen olisi tarjonnut aiheen perusteellisempaa erittelyä, mutta oletettavimmin ei.

Oikeastaan rinnalle kaipaisi keskusteluohjelmaa, jossa asiantuntijavoimin pohdittaisiin, miten ihmiselämän suojelu, kansainvälinen julkinen rahoitus ja yritystoiminta saataisiin mahdollisimman hyvään tasapainoon.

Ulkolinja: Lääkkeitä voitto mielessä, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat