Muotisuunnittelija Gudrun Sjödén lähti yrityksestään ja Ruotsista rasismi­syytösten vuoksi

Expressen-lehti julkaisi huhtikuussa selvityksen, jossa parikymmentä perustajansa nimeä kantavan muotitalo Gudrun Sjödénin nykyistä ja entistä työntekijää syytti tätä loukkaavasta käytöksestä ja rasistisista ilmaisuista.

Gudrun Sjödén Helsingin-liikkeensä avajaisissa vuonna 2013.

23.9. 14:35

Ikoninen ruotsalainen muotisuunnittelija ja miljonääri Gudrun Sjödén on jättänyt nimeään kantavan yrityksensä sen jälkeen, kun Expressen-lehti teki keväällä jutun jossa kerrottiin Sjödéniin kohdistuvista rasismia, uhkailua ja kiusaamista kohdistuvista valituksista.

Sjödén kertoi lähdöstään Instagramissa julkaisussa, jossa hän seisoo New Yorkissa rakennuksen katolla.

”Muutan New Yorkiin ja Grand Streetille Sohossa, josta olen hankkinut ison ihanan asunnon, ja jossa tulen toimimaan freelancerina. Syynä tähän ovat kaikki ne raskaat kuukaudet Expressenin huhtikuussa tekemän mediahyökkäyksen jälkeen”, Sjödén kirjoittaa.

Expressen-lehti julkaisi 6. huhtikuuta selvityksen, jossa parikymmentä perustajansa nimeä kantavan muotitalo Gudrun Sjödénin nykyistä ja entistä työntekijää syytti tätä loukkaavasta käytöksestä ja rasistisista ilmaisuista. Työntekijöiden mukaan Sjödén loi yhdessä yrityksen toimitusjohtaja Ann Adelssonin kanssa työpaikalle kauhun ilmapiirin.

Toimittaja Karin Sörbringin artikkelisarjassa Sjödénin kerrottiin kommentoineen henkilökunnan ulkonäköä ja ilmaisseen itseään rasistisesti. Hänen kerrottiin muun muassa kääntyneen erään keskitason johtajan puoleen ja sanoneen: ”En pysy lukemaan ilmeitäsi, koska olet musta. Yritä olla ilmeikkäämpi.”

Haastatellut syyttivät muotitaloa yleisemminkin surkeasta työilmapiiristä.

”Kiusaamista, loukkauksia, häirintää ja uhkailua tapahtui päivittäin”, vuosina 2017–2019 pääkonttorissa työskennellyt Göran Sandström kertoi Expressenille.

Sjödén myönsi Expressenille ilmoittaneensa työntekijälleen vaikeudestaan lukea tämän kasvonilmeitä ihonvärin takia. Esimerkiksi n-sanan käytön hän sen sijaan kiisti.

Sjödénin kommentit kuohuttivat myös vuonna 2018, jolloin hän haukkui matalapalkka-alojen naisia laiskoiksi Svenska Dagbladetin haastattelussa.

”Vuosien varrella on taisteltu siitä, että ei pidetä lapsia liian kauaa päiväkodissa tai siitä, etteivät äidit ole liikaa poissa lastensa luota. He, jotka valittavat, etteivät saa korkeampaa palkkaa tai eläkettä, hehän ovat tässä asemassa, koska ovat valinneet näin. Ovat jättäneet panostamatta uraansa”, Sjödén sanoi lehdelle.

Hänen mukaansa naiset eivät panosta uraansa, koska siten elämä on miellyttävämpää.

”Onhan se aika mukavaa lähteä kotiin kello 16.”

1970-luvulla aloittanut muotitalo on nykyään yksi Ruotsin suurimmista muodin viejistä. Sillä on sekä kotimaassa että ulkomailla satoja työntekijöitä. Vuonna 2013 myymälä avattiin Helsingin Erottajalle, missä se toimii edelleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat