Historiallisista romaaneistaan tunnettu kirjailija Hilary Mantel on kuollut

Kaksi kertaa Booker-palkinnon voittanut Hilary Mantel kuoli torstaina 70-vuotiaana.

Hilary Mantel vuonna 2020.

23.9. 14:01

Palkittu brittikirjailija Hilary Mantel kuoli torstaina 22. syyskuuta 70-vuotiaana. Asiasta kertoi hänen kustantajansa perjantaina Twitterissä.

”Sydämemme on murtunut rakastetun kirjailijamme, Dame Hilary Mantelin kuolemasta, ja ajatuksemme ovat hänen ystäviensä ja perheensä, erityisesti hänen puolisonsa Geraldin, luona”, 4th Estate Booksin päivityksessä lukee.

”Tämä on järkyttävä menetys, ja voimme vain olla kiitollisia siitä, että hän jätti jälkeensä niin mahtavan kirjallisen tuotannon.”

Hilary Mantel oli syntynyt 6. heinäkuuta 1952 Glossopissa, Derbyshiressa. Hän opiskeli juristiksi, ja asui geologimiehensä Gerald McEwenin kanssa vuosia Botswanassa ja Saudi-Arabiassa 1970- ja 80-luvuilla.

Mantelin esikoisteos ilmestyi 1985. Hän kirjoitti novelleja ja kaksitoista romaania sekä muistelmateoksen. Niistä on suomennettu Cromwell-trilogia, Susipalatsi (2009) ja Syytettyjen sali (2012) ja Kuningashuone (2020), sekä omaelämäkerrallinen Vain varjo häälyväinen (2003) ja novellikokoelma Margaret Thatcherin salamurha (2014).

Mantel tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi historiallisista romaaneistaan, ja hän voitti arvostetun Booker-palkinnon kahdesti, teoksistaan Susipalatsi ja Syytettyjen sali.

Hän kärsi nuoruudestaan asti vaikeista kiputiloista, joiden syyksi todettiin vasta vuosia myöhemmin endometrioosi. Leikkaus tehtiin niin myöhään, että sen mukana menivät kohtu, munasarjat ja toive äitiydestä. Sitä ennen Mantelia oli vuosia hoidettu masennuslääkkein.

Lue lisää: Terveisin, Hilary Mantel

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat