Iranin protestit herättävät Ali Jahangirissa toivoa muutoksesta entisessä kotimaassaan: ”Tilanne eskaloitunut ennen näkemättömällä tavalla”

Ali Jahangiri sanoo, että tuen osoittaminen iranilaisille on nyt ehdottoman tärkeää.

Ali Jahangiri on viime päivinä jakanut sosiaalisessa mediassa paljon tietoa Iranin tilanteesta.

28.9. 10:22

Koomikko Ali Jahangiri on toiveikas. Iranilaistaustainen Jahangiri on seurannut tiiviisti Mahsa Aminin kuolemaan liittyviä protesteja entisessä kotimaassaan.

”Olen toivonut niin pitkään muutosta. Ihmiset eivät voi hyvin, inflaatio karkaa käsistä ja äärioikeistolainen ajatus uskonnosta, kotimaasta ja perheestä on vallannut maan, ja ilmapiiristä tullut todella ahdistunut”, Jahangiri sanoo.

Hän muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan 9-vuotias. Jahangiri pitää edelleen yhteyttä Iranissa eläviin sukulaisiinsa.

”Melkein 80-vuotias tätini sanoi osallistuvansa mielellään mielenosoituksiin, jos hänellä olisi joku, joka voisi työntää hänet pois tiukan paikan tullen, koska hän ei pysty juoksemaan.”

22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli perjantaina 16. syyskuuta sairaalassa sen jälkeen, kun Teheranin siveyspoliisi oli pidättänyt hänet huivipakon rikkomisesta.

Protestit fundamentalistihallinnon sortoa vastaan ovat levinneet useisiin kaupunkeihin Iranissa, ja niitä on yritetty tukahduttaa väkivalloin. Twitterissä tunniste #mahsa_amin ja sen persiankielinen vastine rikkoivat viime viikonloppuna ennätyksen yli 80 miljoonalla tviitillä.

Iranilainen Oscar-palkittu ohjaaja Aghar Farhadi vetosi sunnuntaina Instagram-videolla elokuvantekijöihin, intellektuelleihin ja ihmisoikeusaktivisteihin kautta maailman osoittamaan solidaarisuutta Iranissa vapauden puolesta taisteleville.

Jahangiri sanoo, että olisi tärkeää saada Eurooppa ja muut maat yhtenäisesti vastustamaan ihmisoikeusrikkomuksia Iranissa. Kaikilla solidaarisuuden osoituksilla on nyt tärkeä rooli.

”Se antaa tukea sinne rintamalle. Mutta tietenkin todellinen muutos lähtee maan sisältä. Vasta kun äidit ovat valmiita siihen, että heidän lapsiaan tapetaan, niin silloin kyse on oikeasta vallankumouksesta.”

Tällä Jahangiri tarkoittaa sitä, että epädemokraattisessa valtiossa muutos ei ole kulttuurinen vaan todennäköisesti verinen.

Tähän mennessä toista viikkoa kestäneissä protesteissa on kuollut ainakin 76 ihmistä, kertoi Oslossa toimiva Iran Human Rights -järjestö maanantaina. Pidätettyinä on 1 200 mielenosoittajaa.

Kansannousun laukaisi Aminin kuolema, mutta lopulta kyse on jo pidempään patoutuneesta turhautumisesta ja halusta muutokseen. Vapauden kaipuu ei koske vain naisia ja alistetuimpia vähemmistöjä, vaan myös miehet ovat mukana vaatimassa sorrosta vapaata yhteiskuntaa, Jahangiri huomauttaa.

”Tilanne on nyt eskaloitunut ennen näkemättömällä tavalla.”

Jahangiri toivoo, että protestien herättelemä poliittinen voima saataisiin seuraavaksi henkilöityä johonkuhun voimakkaaseen johtajahahmoon, jonka kautta ihmiset pystyisivät ajamaan naisten vapautumista ja demokratian etenemistä maassa.

Suomesta käsin voi auttaa ainakin jakamalla luotettavista lähteistä peräisin olevaa tietoa. Myös ympäri Suomea on järjestetty tukimielenosoituksia. Seuraava mielenosoitus Helsingissä on lauantaina 1. lokakuuta Kampin Narinkkatorilla.

Moni on ihmetellyt, miksi emme ole ainakaan vielä nähneet samanlaista kansainvälistä liikehdintää kuin George Floydin murhan yhteydessä.

”Black Lives Matter -liike on paljon organisoidumpi ja se toimii demokraattisista lähtökohdista ja pyrkii vaikuttamaan demokraattiseen yhteiskuntaan”, Jahangiri toteaa.

Samalla Jahangiri toivoisi samanlaista solidaarisuutta ja mediahuomiota iranilaisille kuin ukrainalaiset saivat sodan ensimmäisinä päivinä. ”Toki ymmärrän senkin, ettei näitä asioita voi oikein verrata edes keskenään.”

Pelkääkö Jahangiri iranilaisten sukulaisten ja tuttavien turvallisuuden puolesta, kun levottomuudet valtaavat maata?

”En voi sanoa, että pelkään. Olen toiveikas heidän puolestaan. Pelko ei auta, se lamauttaa. Toivo antaa eväät seuraavaankin päivään.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat