Terveydenhuollon demokratisointia vai tiedoilla rahastusta? Dokumentti havainnollistaa teknologiajättien astumista terveysbisnekseen

Tekoäly tohtorina -dokumentti onnistuu herättämään kysymyksiä.

29.9. 2:00

Kukapa ei olisi konsultoinut sairauden sattuessa tohtori Googlea?

Ranskalaisdokumentti Tekoäly tohtorina (2021) havainnollistaa, kuinka Google ei kuitenkaan enää ole pelkkä hakukone, vaan siitä ja muista teknologian suurista pelureista Applesta, Facebookista ja Amazonista on tulossa merkittäviä toimijoita terveysbisneksessä.

Teknologiayhtiöt valtaavat alaa perinteisiltä toimijoilta kyvyllään yhdistellä ja analysoida suuria määriä potilasdataa tehokkaasti. Mutta kenen omaisuutta data on? Yhtiöt sanovat demokratisoivansa terveydenhuollon.

Dokumentti keskittyy Piilaaksoon ja sen teknologiayhtiöiden pyrkimykseen tunkeutua tietosuojaltaan säännellympään Eurooppaan. Pelko tietojärjestelmien omavaraisuudesta on aiheellinen. Esimerkiksi vuonna 2019 paljastui, että Google keräsi terveystietoja 50 miljoonalta amerikkalaiselta kertomatta heille tai lääkäreille. Yhdysvalloissa potilastietojen jakaminen on laillista, jos tietoja käytetään toiminnan tehostamiseen.

Britannia ehti ensin, se teki koronapandemian alkaessa kolmivuotisen sopimuksen koko väestön kattavaan potilastietojärjestelmään perustuvasta Covid 19 -tietokannasta Peter Thielin analytiikkayhtiö Palantirin kanssa.

Runsaasti uutismedian haastatteluklippejä sisältävässä dokumentissa aihetta valotetaan monipuolisesti niin teknologiayhtiöiden johtajien visioiden kuin tutkijoidenkin (muun muassa Yuval Noah Harari) varoitusten kautta.

Dokumentin ansiona voi pitää sitä, että se herättää runsaasti kysymyksiä.

Ulkolinja: Tekoäly tohtorina, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat