Pilapiirtäjä Ville Rannasta tehtiin rikos­ilmoitus kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Rikosilmoituksen mukaan Ville Rannan kohteena ovat olleet muslimit.

Osa rikosilmoituksessa mukana olevista pilapiirroksista on mukana Ville Rannan uudessa kokoelmassa Kurissa ja nuhteessa.

28.9. 15:02

Helsingin poliisi on kutsunut poliittisen pilapiirtäjän Ville Rannan kuulusteltavaksi. Aiheena on hänestä tehty rikosilmoitus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sen mukaan Rannan kohteena ovat olleet muslimit.

Tiettävästi yksityishenkilö on lähettänyt poliisille rikosilmoituksensa tueksi nipun Rannan piirroksia. Poliisi kuvaili piirroksia Rannalle puhelimessa, ja hän kertoo tunnistaneensa ainakin osan Iltalehdessä julkaistuiksi. Ranta on piirtänyt lehteen vuodesta 2019.

Rannan pilapiirtäjän ura käynnistyi Kaltio-kulttuurilehdessä julkaistusta sarjakuvasta Muhammed, pelko ja sanavapaus (2006). Se oli reaktio Tanskan Muhammed-pilapiirroksien aiheuttamaan jupakkaan. Rannan sarjakuva herätti kohua Suomessa.

Ranta on Suomen arvostetuimpia sarjakuvataiteilijoita.

Rikosilmoituksessa on mukana muun muassa tämä Kurissa ja nuhteessa -kokoelman pilapiirros, joka käsittelee ranskalaisen opettajan Samuel Patyn murhaa.

Rikosilmoitukseen liitetyt piirrokset käsittelevät muun muassa Salman Rushdien puukotusta, Iranin islamilaista hallitusta ja ranskalaisen opettajan Samuel Patyn murhaa.

”Piirrokset eivät käsittele uskontoa eikä niillä pitäisi voida syyllistyä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan”, Ranta sanoo HS:lle.

Osa kyseisistä piirroksista on mukana Rannan juuri ilmestyneessä Kurissa ja nuhteessa -kokoelmassa (WSOY). Ranta aikoo käsitellä rikosilmoitusta tänään keskiviikkona Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa pidettävässä kirjan julkistustilaisuudessa, jossa hän keskustelee Ruben Stillerin kanssa.

Ville Ranta on todennut useaan otteeseen, että hän irvailee piirroksissaan joka suuntaan ja kokeilee sananvapauden rajoja. Hän on painottanut pilapiirrosten luonnetta yhteiskunnallisena keskusteluna ja verrannut pilapiirtäjää hovinarriin.

Rannan pilapiirroksia Iltalehdessä voi katsoa täällä. Ville Rannan uusin Iranin islamilaista hallintoa käsittelevä piirros julkaistiin Iltalehdessä 23. syyskuuta. Se ei ole mukana rikosilmoituksessa.

Lue lisää: Ville Ranta tekee hirtehisen maihinnousun Ranskaan, jossa sarjakuvantekijä painii taiteellisuuden ja kaupallisuuden välissä

Lue lisää: Pilapiirtäjä Ville Ranta muutti Oulusta Helsinkiin ja vaihtoi kirkon lehden Iltalehteen: ”Minua viehättää, että he ovat niin ennakkoluulottomia”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat