Abba-miljonääri osti Aviciin laulut

Aviciin perhe säilyttää neljänneksen osuuden 28-vuotiaana kuolleen supertähden kustannusoikeuksista.

Björn Ulvaeus ja Avicii

29.9. 15:04

Abba-yhtyeen Björn Ulvaeus on ostanut yhtiönsä kautta Aviciin (1989–2018) laulujen oikeuksista 75 prosenttia. Kyse on sekä levyjen masteroikeuksista että laulujen kustannusoikeuksista.

Asiasta kertovat esimerkiksi Ruotsin yleisradio, Billboard ja BBC.

28-vuotiaana kuolleen Aviciiin eli Tim Berglingin perhe säilyttää neljänneksen oikeuksista ja niiden tuomista vuotuisista tulovirroista.

Kaupan myötä perheelle jää enemmän aikaa perustamalleen Tim Bergling -säätiölle, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmiin ja vähentää itsemurhia.

Perhe kertoi myös, että luvassa on ”globaaleja hankkeita” Aviciin musiikkiperinnön säilyttämiseksi.

Kauppa tehtiin Ulvaeuksen ja miljardööriliikemies Conni Jonssonin perustaman Pophouse Entertainmentin nimissä. Aiemmin Pophouse on ostanut esimerkiksi Swedish House Mafian musiikin oikeudet ja ollut Aviciin perheen kanssa perustamassa interaktiivista Avicii Experience -museota Tukholmaan.

Pophousen toimitusjohtaja Per Sundin oli aiemmin nostamassa Avictiita menestykseen Universal-yhtiössä vuodesta 2010 lähtien.

Aviciista tuli viime vuosikymmenen elektronisen tanssimusiikin suurimpia nimiä maailmassa. Häntä kuunnellaan yhä kuukausittain Spotifyssa enemmän kuin vaikkapa The Beatlesia tai Madonnaa.

Sundinin mukaan katalogia voidaan hyödyntää eri tavoin: uudella musikaalilla, elokuvilla ja esimerkiksi näyttelyillä, jotka esittelevät supertähden kiertueita.

Myös konsertit, joissa digitaaliset hahmot ja musiikki yhdistyvät, voisivat olla mahdollisia ABBA Voyage -projektin tavoin. Tuo projekti on kerännyt jo 650 000 lipunostajaa, yhtiö kertoi.

Kauppasummaa ei kerrottu. Aiemmin jättikauppoja musiikkinsa oikeuksista ovat tehneet esimerkiksi Bruce Springsteen, joka myi kataloginsa oikeudet Sonylle noin 440 miljoonalla eurolla sekä Bob Dylan, jonka oikeuksista sama yhtiö maksoi ilmeisesti ainakin 350 miljoonaa euroa.

Varsinkin musiikin kustannusoikeuksien kaupat ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Merck Mercuriadis ja Nile Rodgers perustivat Hipgnosis Music Fundin ja ryhtyivät ostamaan oikeuksia miljardeilla. Mercuriadis selitti strategiaa viime vuonna HS-haastattelussa, jossa käytiin läpi musiikkibisneksen oikeuksia laajemminkin. Kokonaisuus löytyy tämän linkin takaa.

Hipgnosisin tämän vuoden suurkauppoja ovat olleet esimerkiksi Leonard Cohenin ja Justin Timberlaken laulujen oikeuksien hankkiminen.

Lue lisää: Mies joka ostaa musiikin

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat