Veikkaus myy ison osan taide­kokoelmastaan, sadat ihmiset jonottivat ensimmäiseen myynti­tapahtumaan Vantaalla

Poikkeuksellinen taidemyyntitilaisuus houkutteli paikalle satoja ihmisiä. Veikkaus on laittanut myyntiin kaikkiaan 800 teosta yli tuhannen teoksen kokoelmastaan.

Sadat ihmiset jonottivat Veikkauksen vanhalle pääkonttorille lauantaina jo ennen ovien avaamista kello 10.

1.10. 14:58

Veikkaus myy ison osan taidekokoelmastaan. Ensimmäinen avoin myyntitilaisuus järjestettiin lauantaina aamupäivästä. Sadat ihmiset jonottivat taidekaupoilla jo ennen ovien avaamista Veikkauksen vanhalla pääkonttorilla Vantaan Hämevaarassa.

Kolmetuntisen myyntitapahtuman aikana paikalla kävi noin 400 ihmistä. Teoksia myytiin yli 170 kappaletta. Näin arvioi tuoreeltaan Veikkauksen viestintäpäällikkö Riitta Nissi.

Teoksia pääsi kerrallaan katsomaan sata ihmistä. Päivän myynnistä kerätty rahasumma tarkentuu myöhemmin.

”Väkeä on ollut paikalla tosi hienosti. Kotimainen taide selvästi kiinnostaa ihmisiä”, Nissi sanoo.

Myytävänä oli lauantaina noin 300 teosta. Toinen avoin myyntitilaisuus järjestetään viikon päästä lauantaina 8. lokakuuta Espoon Leppävaarassa.

Veikkaus on laittanut myyntiin kaikkiaan 800 teosta yli tuhannen teoksen kokoelmastaan. Teoksia on varastoitu tilanpuutteen vuoksi.

”Taide on tehty nautittavaksi, ei varastossa makuutettavaksi. Osa Veikkauksen taiteesta jää tuottamaan iloa ja viihtyvyyttä henkilöstöllemme ja osan haluamme nyt ilahduttavan sadoissa suomalaiskodeissa”, Veikkauksen talousjohtaja Regina Sippel perustelee myyntiä tiedotteessa.

Kyseessä ei ole huutokauppa, vaan valmiiksi hinnoitellut teokset myydään nopeimman ostajan periaatteella. Teosten arvon on arvioinut ulkopuoliset taideasiantuntijat Kaurakangas Oy:sta.

Myytävän kokoelman joukossa on tunnettujen suomalaistaiteilijoiden töitä. Kokoelmasta löytyy teoksia muun muassa taiteilijoilta kuten Göran Augustsonilta, Kimmo Kaivannolta, Ulla Rantaselta, Eino Ruutsalolta, Teemu Saukkoselta, Per Steniukselta, Kain Tapperilta ja Sam Vannilta.

Taidetta on tarjolla 1930-luvulta 2000-luvulle. Kokoelman erityispiirteenä on lukuisat urheiluun liittyvät teokset.

Nina Von Hetzen-Oosi löysi Veikkauksen taidemyynnistä teoksen poikansa huoneen seinälle.

Nina Von Hertzen-Oosi Helsingistä päätyi ostamaan sadalla eurolla Sarkomäen Kaikki pelissä -teoksen. Se oli hänestä hyvä hinta.

”Poika harrastaa jalkapalloa, joten tämä tulee hänen huoneeseensa”, Von Hertzen-Oosi sanoo.

Häntä viehätti kuvataiteen ja urheilun yhdistäminen: ”Pidän taiteesta, joka herättää positiivisia ajatuksia.”

Espoolainen eläkeläinen Kari Kalliomäki kertoo tulleensa etsimään teosta, joka miellyttää silmää ja sopii kodin sisustukseen.

”En ole taiteen tuntija”, Kalliomäki sanoo. Hän kuvailee itseään ”puoliammattilaiseksi” huutokauppa­kävijäksi, joka on aiemminkin ostanut taidetta.

Veikkaukselta hän osti Pasi Niinisen teoksen Hetki 200 eurolla.

”Se sopii kotona hyvin Aarnion pallotuolin viereen.”

Kalliomäkeä arvelutti vain se, että puoliso ei ollut mukana valitsemassa. Tämä oli lauantaina töissä, jossa ei voi käyttää kännykkää, eikä siksi näe kuvaa Hetkestä ennen kuin se tulee kotiin.

”Riskillä mennään”, Kalliomäki sanoo.

”Onneksi meillä on kolme kerrosta. Alimmassa viettää aikaa koira, keskimmäisessä vaimo ja ylimmässä minä. Jos vaimo ei tykkää, voin panna tämän ylimpään kerrokseen.”

Kari Kalliomäki valikoi teosten joukosta Pasi Niinisen abstraktin teoksen nimeltä Hetki.

Galleristi Veikko Halmetoja kritisoi Iltalehdelle taideteosten ”polkumyyntiä”. Hänen mukaansa teoksia tuskin myydään markkinahinnoin, kun myytävänä on 800 teosta kahdessa päivässä.

”Jos merkit pitävät paikkaansa, niin ne hinnat ovat kuitenkin paljon markkinahintoja alempana, kun tuodaan suuri määrä yhdellä kertaa myytäväksi. Se dumppaa hintoja ja on tietysti etenkin eläviä taiteilijoita kohtaan epäreilua, voisi sanoa jopa epäeettistä”, Halmetoja kommentoi lehdelle.

Veikkauksen viestintäpäällikkö Riitta Nissi sanoo, että teosten hinnoitteluun on käytetty ulkopuolisia taide­asiantuntijoita parhaan mahdollisen markkinahinnan selvittämiseksi.

”Missään nimessä tarkoitus ei ole myydä taidetta alihintaan. Hinnoittelua on tehty parhaan asiantuntemuksen mukaisesti”, Nissi toteaa.

Tulevan lauantain myyntitapahtumaan on tulossa sekä uusia teoksia että ensimmäisestä tilaisuudesta myymättä jääneitä töitä. Nissi kertoo olevansa tyytyväinen myytyjen teosten määrään. Hän arvioi, että toiseen myyntitapahtumaan tulee vielä ensimmäistä isompi kävijämäärä.

”Espoon Leppävaara on parempien kulkuyhteyksien päässä. Varmasti ihmiset ovat myös tietoisempia tästä mahdollisuudesta.”

Veikkauksen taidekokoelmasta oli ensimmäisessä myyntitilaisuudessa tarjolla noin 300 teosta. Joukossa oli tunnettujen suomalaistaiteilijoiden töitä eri vuosikymmeniltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat