Sacheen Littlefeather on kuollut – sai anteeksipyynnön Oscar-komitealta viime hetkellä

Marlon Brandon pyynnöstä Oscar-gaalassa vuonna 1973 kohauttanut Sacheen Littlefeather kuoli rintasyöpään 75-vuotiaana.

Sacheen Littleweather pystyi vielä osallistumaan 17. syyskuuta Oscar-akatemian uudessa museossa tilaisuuteen, jossa pyydettiin anteeksi hänen kohteluaan vuoden 1973 Oscar-gaalassa.

3.10. 12:22 | Päivitetty 3.10. 17:48

Näyttelijänä ja aktivistina tunnettu Sacheen Littlefeather kuoli kotonaan Marin Countyn alueella Kaliforniassa keuhkoihin levinneeseen rintasyöpään 2. lokakuuta 75-vuotiaana.

Hän oli syntynyt Salinasissa Kaliforniassa 14. marraskuuta 1946 nimellä Marie Louise Cruz.

Asiasta kertovat esimerkiksi The Washington Post ja CBS.

Littlefeatherin isä kuului Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin ja äiti oli eurooppalaistaustaisten siirtolaisten lapsi.

Hän syytti isäänsä väkivaltaisuudesta ja kertoi kasvaneensa lähinnä äidinpuoleisten isovanhempien hoivassa.

Aikuistuttuaan hän työskenteli mallina, näytteli esimerkiksi mainoksissa ja toimi radioaseman pr-tehtävissä San Franciscossa.

Aktivismi alkoi, kun Indians of All Tribes -yhteenliittymän edustajat julistivat Alcatrazin saaren omakseen vuoden 1868 sopimuksen perusteella ja pitivät sitä hallussaan 19 kuukauden ajan. Cruz muutti nimensä Littlefeatheriksi, tuki saaren hallussapitoa ja vietti siellä itsekin osan ajasta vuonna 1970.

Osana aktivismia hän lähetti ohjaaja Francis Ford Coppolan kautta kirjeen näyttelijä Marlon Brandolle pyytäen tätä auttamaan alkuperäiskansojen ahdinkoa.

Brando päätti kieltäytyä Kummisetä-elokuvan tuomasta parhaan näyttelijän Oscar-palkinnosta ja pyysi Littlefeatheria viemään viestin, jonka mukaan kieltäytyminen johtuu Hollywoodin tavasta kuvata alkuperäiskansoja stereotyyppisesti sekä Wounded Kneen tapahtumista. American Indian Movement oli ottanut hallintaansa Wounded Kneen, ja viranomaisten vastaus oli sähköjen katkaisu kesken talven, piiritys ja näännyttämisyritykset.

Littlefeather muisteli myöhemmin, että Brandon pitkä kirje piti tiivistää minuuttiin, koska muuten gaalan tuottaja uhkasi pidätyttää hänet gaalan häiritsemisestä.

Legendaarinen esiintyminen näkyy oheisella videolla.

Gaalayleisö yllättyi, samoin noin 85 miljoonaa tv-katsojaa. Puheen aikana kuului sekä buuauksia että suosionosoituksia, puheen jälkeen suosionosoitukset olivat voimakkaammat.

Westerneistä tunnettu John Wayne oli erityisen kimpaantunut ja myöhemmin gaalassa puhunut Clint Eastwood vitsaili, että jokin palkinto pitäisi omistaa myös John Fordin westerneissä kuolleille karjapaimenille. Littlefeather itse sanoi myöhemmin nähneensä ja kuulleensa gaalan aikana monia rasistisia ilmauksia.

Littlefeather oli aiemmin näytellyt avustajana elokuvissa, ja valtava julkisuus saattoi osaltaan tuoda muutaman hieman isomman roolin. Hän katsoi kuitenkin olleensa studioiden ”mustalla listalla” ja näyttelijäura tyrehtyi.

Hän jatkoi aktivismiaan ja työskenteli esimerkiksi aids-potilaiden hoivakodissa sekä alkuperäisasukkaiden terveyskonsulttina.

Häntä haastateltiin Hollywoodin stereotypioista Real Injun -dokumenttiin vuonna 2009. Laajemmin hän palasi julkisuuteen vuonna 2018 Sacheen: Breaking the Silence -dokumentin ja useiden mediahaastattelujen ansiosta.

Oscar-akatemia ehti viime hetkellä pyytää Littlefeatherin kohtelua anteeksi elokuussa lähetetyllä kirjeellä, jossa pyydettiin anteeksi Littlefeatherin kohtaamaa ”perusteetonta ja oikeuttamatonta häirintää”.

”Osoittamaasi rohkeutta ei ole tunnustettu liian pitkään aikaan. Tästä syystä pyydämme sekä syvimmästi anteeksi että osoitamme vilpittömän ihailumme”, kirjeessä sanotaan.

Kirje oli samalla kutsu syyskuiseen tilaisuuden, jossa oli tarkoitus keskustella aihepiiristä monien alkuperäiskansojen taiteilijoiden kanssa. Pitkälle edenneestä sairaudesta huolimatta Littlefeather pääsi paikalle.

Hän totesi anteeksipyynnön tulleen kovin myöhään, mutta sanoi edustavansa kärsivällistä kansaa.

”En koskaan noussut Oscar-gaalan lavalle saadakseni tunnustuksia”, hän sanoi tunnustuksen saatuaan Hollywood Reporterille.

”Nousin lavalle, koska esi-isäni olivat kanssani ja kertoakseni totuuden.”

Oikaisu 3.10. kello 17.47: Sacheen Littlefeather kuoli 2. lokakuuta, ei 22. lokakuuta, kuten artikkelissa väitettiin aiemmin.

Lue lisää: Oscar-akatemia pyytää anteeksi alkuperäis­amerikkalaisen näyttelijän halventamista lähes 50 vuotta sitten

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat