Nyt pelottaa enemmän kuin kylmän sodan aikaan, Depeche Moden kitaristi sanoo

Popyhtye Depeche Mode julkisti kiertuesuunnitelmansa ja saapuu elokuussa myös Kaisaniemen puistoon. ”Suomalainen yleisö oli pitkään täysin erilaista kuin muualla Euroopassa.”

Depeche Moden edellisestä kiertueesta tulee ensi vuonna viisi vuotta. Silloin yhtye esiintyi myös Hartwall-areenalla. Kuvassa yhtyeen laulaja David Gahan.

4.10. 13:33 | Päivitetty 4.10. 20:19

Berliini

Popyhtye Depeche Mode lähtee ensi vuonna kiertueelle ja julkaisee uuden levyn.

Berliinissä uudet suunnitelmansa tiistaina julkistanut yhtye kertoi, että uuden levyn ja kiertueen nimi on Memento Mori. Latinankielinen sanonta tarkoittaa ”muista kuolevasi”.

HS:n haastattelussa Berliner Ensemble -teatterissa yhtyeen kitaristi ja lauluntekijä Martin Gore kertoi, että kuolema on ollut paljon mielessä viime vuosina ja tulevan levyn lauluista monet käsittelevät sitä jollain tavoin.

Sanonnan merkitys on kuitenkin se, että pitäisi muistaa elää niin kauan kuin voi.

”Levyn teema tuli osittain pandemian takia ja osittain siksi, että täytin kuusikymmentä”, Gore paljasti.

”Minua ei haitannut täyttää 59 eikä mikään muu ikä sitä ennen. Mutta 60 iski lujaa.”

Vuonna 1980 Englannissa perustetun bändin alkuperäisjäseniin kuulunut Andy Fletcher kuoli toukokuussa 60-vuotiaana aortan repeämään.

”Andyn kuolema ei tietenkään ole auttanut asiaa”, Gore kertoi.

Vasta viime torstaina studiosta tullut Gore ei halunnut vielä kuvailla uutta musiikkia tarkemmin. ”Se on vielä niin lähellä”, hän sanoi.

Tulevalla kiertueella erityistä on Goren mukaan ainakin se, että yhtye tekee taas yhteistyötä hollantilaisen ohjaajan Anton Corbijnin kanssa.

Aikanaan jo Personal Jesus -musiikkivideon (1989) ohjannut Corbijn vastaa konserttien taustalla näkyvistä videoista ja lavailmeestä.

Muuten Gore ei halua vielä maaliskuussa käynnistyvää kiertuetta luonnehtia, sillä puoli vuotta on pitkä aika – varsinkin tässä maailmantilanteessa.

Goren mukaan kiertueen suunnittelu tällaisena aikana tuntuu lähes mielipuoliselta.

”Maailma on kauhea kaikkialla, minne katsoo. Italiassa äärioikeisto nousi valtaan. Pelkään, että hullut nousevat taas valtaan Amerikassa. Luoja tietää, mitä Englannissa tapahtuu tällä hetkellä”, Gore sanoo.

Martin Gore ja Dave Gahan asettuivat kuvattavaksi Berliner Ensemble -teatterissa ennen varsinaisen lehdistötilaisuuden alkua.

Kun Depeche Mode perustettiin, elettiin kylmän sodan aikaa. Goren näkökulmasta se oli huoletonta nykyaikaan verrattuna.

”Kylmän sodan aika ei ollut pelottavaa. Soitimme myös niin sanotun rautaesiripun takana, ensimmäistä kertaa 1985 ja myös sen jälkeen: Puolassa, Unkarissa ja Tšekkoslovakiassa”, hän kertoo.

”Meistä oli hauskaa mennä niihin maihin. Olimme erittäin tervetulleita. Ei silloin tuntunut, että olisimme kolmannen maailmansodan partaalla.”

Toisin on nyt: ”Nyt on pelottavaa.”

”Mutta meidän täytyy olla optimisteja ja uskoa, että asiat muuttuvat – ja kiertue toteutuu. Jos se toteutuu, toivottavasti se tuo iloa monille ihmisille.”

Memento Mori -kiertue tulee Eurooppaan toukokuussa.

Tukholmassa bändi esiintyy 23. toukokuuta, kesän aikana useilla festivaaleilla ja stadionkeikoilla eri puolilla Keski-Eurooppaa, 6. elokuuta Tallinnassa ja 8. elokuuta Helsingissä Kaisaniemen puistossa. Kiertue päättyy 11. elokuuta Oslossa.

Kyseessä on jo yhtyeen seitsemäs konsertti Suomessa. Ensimmäinen kerta oli 1998 ja edellinen 2018.

Gorella on Suomeen liittyen tarina. Hän huomauttaa ensin, että hänen vaimollaan, joka on näyttelijä Kerrilee Kaski, on suomalaiset sukujuuret. Sitten hän alkaa nauraa.

”Meillä oli tapana sanoa, että suomalainen yleisö oli hyvin erilaista muusta Euroopasta. Aika kylmää!”

”Kaikkialla muualla yleisö juhli innoissaan, kun soitimme, mutta Suomessa he olivat kuin ’mutella’, vaimennettuja. Mutta pari viime kertaa vaikutti siltä, että yleisö oli muuttunut paremmaksi. Joten ensi kerralla teitä testataan!”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat