Intensiivinen pandemiasarja This England saa ahdistus­käyrän nousemaan korkealle

Käsikirjoitus nojaa koko painollaan todellisiin tapahtumiin Britanniassa vuonna 2020.

Boris Johnsonia esittää Kenneth Branagh. Muodonmuutos on totaalinen.

5.10. 2:00 | Päivitetty 5.10. 10:37

Britannian tuoreelle pääministerille Boris Johnsonille vuosi 2019 oli vaikea. Hän kävi takkuisia brexit-neuvotteluja ja sai kuningattaren määräämään parlamentin tauolle, minkä lisäksi riita avovaimon kanssa sai poliisit parin asunnolle. This England -sarja kertaa tapahtumat nopeasti.

Varsinaisesti se alkaa vasta loppuvuodesta, kun Johnsonin vaikeudet näyttävät väistyvän. ”2020 tulee olemaan kukoistuksen, kasvun ja toivon vuosi”, hän julistaa. Kerronta leikkaa saman tien Wuhanin eläintorille. Uusi uhka on tulossa.

Kuusiosainen draamasarja kertoo pandemian ensimmäisestä aallosta Boris Johnsonin ja tämän hallinnon näkökulmasta. Yhtä suuren osan saa kuitenkin vaihtuva joukko hoitajia, lääkäreitä, potilaita, vanhuksia ja satunnaisia ihmisiä.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Michael Winterbottom – toinen käsikirjoittaja on Kieron Quirke ja toinen ohjaaja Julian Jarrold – tunnetaan niin yhteiskunnallisesta omastatunnostaan kuin huumorintajustaan. Viaplayn sarjassa kaikuu ensiksi mainittu.

Se ei tunnu otteelta lähihistoriasta vaan intensiiviseltä akuuttikuvaukselta, mitä nopeat leikkaukset ja sirpaleisuus vain korostavat. Viihdearvo pysyy matalana, mutta ahdistuskäyrä nousee korkealle.

Käsikirjoitus nojaa koko painollaan todellisiin tapahtumiin, eikä dokumentaarinen kerrontakaan tarjoa etäisyyttä.

Toden tuntua lisää näyttelijä Kenneth Branaghin totaalinen muuntautuminen Boris Johnsoniksi. Hahmon vahvasti maskeerattuja kasvoja katsoessa tuntee lähes samanlaista epämukavuutta kuin ihmisenkaltaisen androidin kohdalla.

Osansa on tosin silläkin, miten Johnson kuvataan. Hän lausuu Shakespeare-sitaatteja ja puhuu kameroille turvaväleistä, joita ei itse noudata. Hänen taustaryhmänsä miettii sulkuja, testauskapasiteettia ja eron tekemistä työväenpuolueeseen.

Samaan aikaan kun hallinto on kiireinen, muut ovat todellisessa vaarassa. Osa kuolee.

Kritiikki löytyykin erilaisten ihmisryhmien rinnastamisesta. Kun ero niiden välillä on muutenkin yleisessä tiedossa, This England ansioituu lähinnä akuutin pandemia-ahdistuksen taitavassa uudelleenpakkaamisessa.

This England, Elisa Viihde Viaplay. (K12)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat