YK on altis väärin­käytöksille hyveellisyytensä vuoksi, väittää hyvin tehty brittidokumentti

Dokumentti esittelee joukon ihmisiä, jotka ovat raportoineet maailmanjärjestössä näkemästään ja joutuneet sitten hankaluuksiin.

Yhdistyneet kansakunnat -järjestön työntekijöitä, varsinkaan korkeassa asemassa olevia, ei ole helppo saada vastuuseen virheistään, sillä YK:n työntekijöillä on syytesuoja.

13.10. 2:00

Brittiläinen dokumentti väärinkäytöksistä YK:ssa esittelee joukon whistleblowereita, pilliinpuhaltajia, jotka ovat raportoineet maailmanjärjestössä näkemästään mutta joutuneetkin sitten itse hankaluuksiin.

Ensimmäisenä esiintyy ihmisoikeustoimistosta potkut saanut Emma Reilly, jonka mukaan YK paljasti Kiinalle etukäteen YK-kokouksiin osallistuvien uiguuriaktivistien nimiä.

Lue lisää: YK:sta erotettu virkailija: Ihmis­oikeus­valtuutetun matka Xinjiangiin oli ”huikea propaganda­voitto Kiinalle”

Sen jälkeen kuullaan kertomuksia korruptiosta, ensin rakennushankkeessa Kosovossa ja sitten Venäjällä pyöritetyssä ympäristöohjelmassa. YK ei puuttunut epäkohtiin, dokumentti syyttää, vaan kääntyi väärinkäytöksistä raportoineita vastaan.

Sama välinpitämättömyys toistuu, kun dokumentin loppupuolella aiheeksi tulee seksuaalinen häirintä YK:ssa. Pillin ääni ei vaikuta saavan paljoa aikaan.

Dokumentissa esitetään ajatus, jonka mukaan YK:n hyveellinen maine vaikeuttaa puuttumista väärinkäytöksiin. Nimenomaan positiivisen imagonsa vuoksi YK on dokumentin mukaan hyvä paikka korruptiolle ja häirinnälle.

YK:n työntekijöitä, varsinkaan korkeassa asemassa olevia, ei myöskään ole helppo saada vastuuseen virheistään. YK:n työntekijöillä on syytesuoja, dokumentti kertoo, ja työntekijöitä voi kuulustella ja pidättää vain, jos järjestö peruu syytesuojan.

Asiallinen ja rauhallinen dokumentti on korostetusti syytösten esittäjien puheenvuoro. Kaikki haastateltavat vaikuttavat kyllä hyvin vakuuttavilta.

YK:n puolelta dokumentti esittelee ainoastaan lyhyet kiistämiset.

Ulkolinja: Korruptiota ja häirintää YK:ssa, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat