Lars von Trierin vanhan kulttisarjan jatkokausi Kingdom Exodus käynnistyy vahvasti

Valtakunnassa kummittelee jälleen, ja huippunäyttelijät ovat täysillä mukana.

Sairaala saa uuden ruotsalaisen ylilääkärin, Stig Helmer Juniorin (Mikael Persbrandt).

14.10. 2:00 | Päivitetty 14.10. 8:01

”Olen vetäytynyt fyysisesti taustalle, enkä näy enää kuvassa”, tanskalaisohjaaja Lars von Trier selostaa Valtakunta-sarjansa uuden kolmoskauden lopputekstien päälle. Hän sanoo päätyneensä ratkaisuun turhamaisuuttaan, sillä ”25 vuotta ovat jättäneet jälkensä”.

Niin pitkä aika on kulunut Valtakunnan edellisistä jaksoista. Trier piti niiden lopussa aina oman opettavaisen esityksensä ja omilla kasvoillaan.

Valtakunnan eli Rigetin kolmoskausi, nimeltään Kingdom Exodus, tuntuu jatkavan suoraan siitä, mihin päästiin 1990-luvulla. Kööpenhaminan massiivisessa keskussairaalassa tiivistyvät ympäröivän maailman hurjat ristiriitaisuudet – Trierin katseluohjeen mukaan hyvä ja paha, jotka meidän tulisi hyväksyä.

Kuva on edelleen sävytetty oksettavan punaiseksi, ja sairaalan työntekijät ovat kaikki enemmän ja vähemmän sekaisin päästään.

Ruotsin ja Tanskan riitaisaa suhdetta paisutetaan jälleen. Kuten Riget-fanit muistavat ensimmäisten kausien yksi päähenkilöistä oli ruotsalaislääkäri Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård), joka vihasi tanskalaisia ja kirosi heidät helvettiin.

Nyt sairaalaan astelee vähintään yhtä ylimielisesti hänen poikansa, jota näyttelee itse Mikael Persbrandt. Mukana on iso liuta muitakin huippunäyttelijöitä, jotka eläytyvät Trierin painajaisiin. Ghita Nørbyn esittämästä Rigmorista on tullut höpsähtänyt hissitonttu, ja sairaalan syövereissä kaikuu pahaenteinen alkuhuuto, ainakin lääkäriopiskelijoiden mukaan.

Sarja on saanut alkunsa Trierin omasta sairaalakammosta. Traagisuutta lisää tieto, että ohjaajalla on vastikään diagnosoitu Parkinsonin tauti.

Elisa Viihde Viaplayltä löytyvät myös Valtakunnan vanhat jaksot.

Kingdom Exodus, Elisa Viihde Viaplay.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat