Pikkukaupungissa kasvaminen on opettavaista, sanoo Minja Koski eli artisti M

Näyttelijä ja muusikko Minja Koski on kotoisin Kuhmosta. Tausta kuuluu hänen lauluissaan.

Popmuusikkona tunnettu Minja Koski on myös näyttelijä. Hän on mukana 25.11. ensi-iltansa saavassa Tuntematon sotilas -näytelmässä Lahden Teatteri Vanhassa Jukossa. Hän ei tiedä vielä rooliaan, mutta Riitaoja kiinnostaisi eniten. ”Kaikki saivat valita roolinsa demo-kohtauksiin. Otin Riitaojan, koska hahmo kosketti.”

1.11. 2:00 | Päivitetty 1.11. 9:14

Lahden Vanha Juko -teatterissa harjoitellaan Juho Mantereen ohjausta Tuntemattomasta sotilaasta. Minja Koski ei tiedä vielä rooliaan, mutta hän on kokeillut Rokan, Koskelan ja Riitaojan saappaita. Riitaoja kiinnostaisi eniten.

”Kaikki saivat valita roolinsa demo-kohtauksiin. Otin Riitaojan, koska hahmo kosketti. Pelko on varmaan jokaisen ensimmäinen tunne, kun heitetään ääriolosuhteisiin kuten sotaan. Riitaojaa on sanottu pelkuriksi, mutta hän kerää rohkeutta loppua kohti, yrittää voittaa pelon”, Koski pohtii.

Koski on näytellyt, säveltänyt, soittanut ja tanssinut varsinkin Vanhassa Jukossa vuodesta 2008 mutta myös muissa teattereissa. Laajemmin hänet tunnetaan ehkä kuitenkin pop-muusikkona taiteilijanimellä M.

Hankalasti verkosta haettavalla nimimerkillä Koski on julkaissut neljä levyä. Tänä vuonna ilmestyi Lauluja 1960-luvulta. Sillä on tyylikkäitä tulkintoja muun muassa Laila Kinnusen, Carolan ja Ankin kappaleista.

”Ensin ajattelin tehdä singlen Tamara Lundin kappaleesta Sinun omasi, joka on ikisuosikki. Mutta sitten tuli mieleen muita suosikkeja niin paljon, että piti tehdä albumi. Siitä alkoi järkyttävä valikointi. Ensin mukana oli myös 70-luku, mutta rajasin levyn 60-lukuun.”

M:n levyt on tuottanut Miikka Ahlman, joka soittaa myös rumpuja ja koneita hänen taustayhtyeessään. Bändin kanssa biisejä fiilistellessä syntyi lopullinen valikoima.

Sama bändi on ollut mukana kaikilla M:n levyillä, mutta uusimmalla se soi täyteläisesti. Aiemmat levyt ovat olleet hyvin pelkistettyjä.

Myös suunnitteilla olevalle viidennelle levylleen Koski aikoo ottaa bändin mukaan täyspainoisemmin kuin kolmelle ensimmäiselle.

Minja Koskelle oli jo varhain selvää, että hän päätyisi taidealalle. Laulajana hänen tulevia töitään on marraskuussa ilmestyvä, yhdessä Mikael Saaren ja Lumos-kvartetin kanssa tehty Göstan joululaulut -albumi.

Koskella oli jo aiemmin bändi Minja Maarika & Madonluvut, joka soitti hänen biisejään. Levytysura lähti käyntiin, kun hän tapasi Ahlmanin. Koski oli jo säveltänyt melkein kaikki esikoislevynsä Tehtaantytön biisit, mutta hän sanoo, että niiden maailma syntyi vasta tuottajan kanssa.

Esikoinen sai hyvän vastaanoton. Tehtaantyttö on kosketinvetoinen ja vielä minimalistisempi kuin seuraavat kaksi levyä. Koski sanoo, että sen kappaleet kertovat enimmäkseen hänen kotikaupungistaan, nykyään alle 8000 asukkaan Kuhmosta Kainuussa.

”Pikkukaupungin kulttuurissa ei paljon valita kenen kanssa hengataan. Kun väkeä on vähän, ollaan tekemisissä melkein kaikkien kanssa ilman kuplia. Siinä kuulee monenlaisia tarinoita. Minun perheeni ei ollut uskonnollinen, mutta tunnelmaan kuului myös uskonnon ahdistavuus.”

Koski toteaa, että hän meni seurakunnan päiväkotiin niin kuin kaikki muutkin. Rippikoulullekaan ei ollut vaihtoehtoja. Koski kävi vaellusriparin Kevolla.

Perheessä ja tuttavapiirissä monet miehet ja osa naisistakin metsästivät. Koski oli mukana metsästys- ja kalastusretkillä jo lapsena. Ulkoilmaelämä oli tuttua ja tykättyä.

Kappaleidensa synkkyyttä Koski sanoo jännittäväksi ja pikkukaupungissa kasvamista opettavaiseksi, koska siellä piti tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Eikä Kuhmossa kasvaminen ollut pelkästään synkkää. Oli luontoa ja paikkakunnan kokoon nähden vireä kulttuurielämä. Koski harrasti muun muassa tanssia ja kävi musiikkiopistoa. Musiikin tekemisen hän aloitti jo kolmevuotiaana.

Tehtaantyttö kertoo myös nuoren ihmisen heräämisestä maailman mahdollisuuksiin. Sen teemat tulevat oikeastaan jo sieltä varhaislapsuudesta: kuolema, vesielementti ja eläimet, joita vilisi.”

”Muistan niistä ajoista tuoksuja ja tunnelmia. Olin nuorin viidestä lapsesta, ja lisäksi meillä oli koiria. Muistan myös mankan, jolla nauhoittelin lastenlauluja, päiväkerhossa opittuja Jeesus-lauluja ja omia rallatuksia.”

Koski muistelee, että ensimmäisissä lapsuuden lauluissa valas söi nallekarhuja ja pupu hukkui. Aika brutaalien biisien tekeminen oli hauskaa. Kavereiden kanssa äänitettiin myös omia versioita suosikkiohjelma Tenavatähdestä.

Eipä ihme, että Koskelle oli jo varhain selvää, että hän päätyisi taidealalle. Siihen suuntaan häntä viittoivat myös Kuhmossa vierailleet esiintyjät kuten Tanssiteatteri Raatikko, Kom-teatteri ja poliittisen laululiikkeen veteraani Kaj Chydenius.

Chydenius on työskennellyt nuorten lahjakkuuksien kanssa Laulustudiossaan. Sinne hän poimi mukaan myös Kosken Vanhasta Jukosta. Heidän yhteistyönsä on poikinut konsertteja ja levyn Myrskylinnut (2014).

”Diggailin Kaj’n musiikkia jo nuorena. Hänen neljän cd:n boksinsa oli kovassa käytössä. Kaj jakaa koko ajan tietoaan eteenpäin nuorille. Olen saanut häneltä hirveästi eväitä musiikin tekemiseen, rakkauden runouteen ja säveltämiseen, intohimoisen suhtautumisen työhön.”

Koski oli vielä pieni, kun hänen vanhempansa erosivat. Sen jälkeen äiti oli viiden lapsen yksinhuoltaja. Isä oli puolestaan ehdokkaana kokoomuksen kunnanvaltuutetuksi.

”Kasvoin vanhempieni erilaisissa taloudellisissa ja yhteiskunnallisissa maailmoissa. Siksi varmaankin arvostan hyvinvointiyhteiskuntaa ja sitä, että kaikista pidetään huolta. Auttamishalu on arvokasta, ja työskentelen vapaaehtoisena Pelastakaa lapset ry:ssä.”

Kuka?

Minja Koski

  • Syntyi 1982 Kuhmossa.

  • Opiskellut Kuhmon musiikkiopistossa 1991–1996, Lahden kansanopiston teatterilinjalla 2002–2003 ja Lahden ammattikorkeakoulussa musiikkiteatterilinjalla 2006–2011.

  • Kaj Chydeniuksen kanssa tehty levy Myrskylinnut (2014) sisälsi lauluja varsinkin L. Onervan teksteihin.

  • Julkaissut M-taiteilijanimellä levyt Tehtaantyttö (2017), Näytän missä asun (2019), Punainen ovi (2020) ja Lauluja 1960-luvulta (2022).

  • Marraskuussa ilmestyy Minja Kosken, Mikael Saaren ja Lumos-kvartetin levy Göstan joululaulut, jolla on tulkintoja Leevi and the Leavingsin joululauluista.

  • Näyttelee seuraavaksi Vanhan Jukon ja Turun kaupunginteatterin Tuntemattomassa sotilaassa, joka saa ensi-iltansa 25.11.

  • Saanut Lahden kaupungin kulttuurialan palkinnon 2019.

  • Asuu Riepu-koiran kanssa Lahdessa.

  • Täyttää 40 vuotta perjantaina 4. marraskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat