Rauni Mollbergin Mukka-sovitus Milka on ponneton ja teennäinen

Seuraavassa elokuvassaan, Tuntemattomassa sotilaassa, Mollberg onnistui erinomaisesti.

Rauni Mollberg viljelee mietoa sexploitaatiota ja esittelee Milkaa (Irma Huntus) ahkerasti nakuna.

25.10. 2:00

Draama

Milka ★★

Suomi 1980

Teema klo 22.10 ja Yle Areena (K16)

Milka oli Rauni Mollbergin kolmas pitkä elokuva ja toinen, joka perustui Timo K. Mukan kirjaan, tällä kertaa Tabuun (1965). Taas ollaan korpikansan parissa jossain pohjoisessa. Tapahtuma-aikaa elokuvassa ei mainita, mutta kirja sijoittui 1920-luvulle.

Ja taas päähenkilö on murrosikäinen tyttö, joka kiinnostuu seksistä. Alussa Milka (Irma Huntus) rukoilee jumalalta rakkautta. Hän ihastuu työmies Kristus-Perkeleseen (Matti Turunen), joka miellyttää myös leskiäiti Annaa (Leena Suomu).

Milkan ja Kristus-Perkeleen kiehnäyskohtaus alkupuolella esittää elokuvissa harvinaisen ilmiön, ennenaikaisen siemensyöksyn. Muuten Mollberg viljelee mukkaelmassaan mietoa sexploitaatiota, esittelee Milkaa ahkerasti nakuna.

Yleisilme on ponneton ja teennäinen. Töksähteleviä vuorosanoja lausutaan jähmeästi samalla, kun tuijotellaan tyhjyyteen. Henkilöhahmot välttelevät katsekontaktia naurettavuuteen asti.

Esa Vuorisen utuinen kuvaus näyttää suttuiselta. Ehkei ole sattumaa, että Milka on unohtunut hänen filmografioistaan sekä Elonetissä että Wikipediassa.

Seuraavaksi Mollberg ohjasi Tuntemattoman sotilaan (1985), jonka Vuorinen myös kuvasi. Siinä molemmat onnistuivat erinomaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat