Suomi jäi ilman Pohjois­maiden neuvoston taide­palkintoa, ympäristö­palkinto Ahvenanmaalle

Maarianhaminan kaupunki voitti Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon Nabbenin kosteikkohankkeesta.

Noomi Rapace näyttelee pääosaa voittoisassa islantilaiselokuvassa Lamb.

1.11. 21:15

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaettiin tiistai-iltana Helsingin Musiikkitalossa. Palkintoja jaettiin viidessä kategoriassa, joissa oli ehdolla yhteensä 50 teosta ja hanketta. Kukin palkinto on 300 000 Tanskan kruunua eli noin 40 000 euroa. Lisäksi voittajat saavat Nordlys-palkintopatsaan.

Lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokkaina oli yhteensä 13 teosta Tanskasta, Suomesta, Färsaarilta, Grönlannista, Islannista, saamelaiselta kielialueelta sekä Ruotsista. Palkinnon voitti norjalainen Nora Dåsnes sarjakuvaromaanillaan Ubesvart anrop.

Suomen ehdokkaat olivat Malin Kivelän, Martin Glaz Serupin ja Linda Bondestamin kuvakirja Om du möter en björn sekä Riina Katajavuoren ja Martin Baltscheitin kuvakirja Oravien sota. Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon jakoi Moomin Characters Oy:n hallituksen puheenjohtaja Sophia Jansson.

Elokuvapalkinnon sai islantilaiselokuva Lamb, jonka on ohjannut Valdimar Jóhannsson. Sen ovat käsikirjoittaneet Jóhannsson ja Sigurjón Birgir Sigurðsson. Elokuvan ovat tuottaneet Hrönn Kristinsdóttir ja Sara Nassim. Pääosan näyttelee Noomi Rapace.

Muut elokuvapalkinnon ehdokkaat olivat Hlynur Pálmasonin käsikirjoittama ja ohjaama Godland (Tanska), Teemu Nikin käsikirjoittama ja ohjaama Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (Suomi), Joachim Trierin käsikirjoittama ja ohjaama The Worst Person in the World (Norja) sekä Maria Camila Ariasin ja Nathalie Álvarez Mesénin käsikirjoittama ja Mesénin ohjaama Clara Sola (Ruotsi). Elokuvapalkinnon jakoi Suomen pääministeri Sanna Marin (sd).

Musiikkipalkintoehdokkaita oli yhteensä 12 Tanskasta, Suomesta, Färsaarilta, Grönlannista, Islannista, Norjasta ja Ruotsista. Palkinnon voitti ruotsalainen Karin Rehnqvist sävellyksellään Silent Earth kuorolle ja orkesterille.

Karin Rehnqvist Ruotsista voitti Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon.

Suomen ehdokkaat olivat Minna Leinosen liikeooppera Alma! sekä Yonan levy Uni johon herään. Palkinnon jakoi vuoden 2021 musiikkipalkinnon saaja Eivør Pálsdóttir.

Kirjallisuuspalkintoehdokkaita oli yhteensä 14 kaikista pohjoismaista ja kielialueilta, eli Tanskasta, Suomesta, Färsaarilta, Grönlannista, Islannista, Norjasta, saamelaiselta kielialueelta, Ruotsista ja Ahvenanmaalta. Palkinnon sai tanskalainen Solvej Balle romaanistaan Om udregning af rumfang I, II och III.

Tanskalainen Solvej Balle palkittiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla.

Suomen ehdokkaat olivat Kristina Carlsonin romaani Eunukki ja Kaj Korkea-ahon romaani Röda rummet. Ahvenanmaan ehdokas oli Karin Erlandssonin romaani Hem. Kirjallisuuspalkinnon jakoi runoilija Jenni Haukio.

Taidepalkintojen lisäksi Pohjoismaiden neuvosto jakoi ympäristöpalkinnon, jonka ehdokkaina oli kuusi hanketta Tanskasta, Suomesta, Grönlannista, Islannista, Ruotsista ja Ahvenanmaalta. Palkinnon voitti Maarianhaminan kaupungin Nabbenin kosteikko. Palkintoperusteluiden mukaan kosteikkohanke puhdistaa vesiympäristöä monipuolisesti ja sillä on positiivisia vaikutuksia kasveille ja eläimille.

Suomen ehdokas oli Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry. Ympäristöpalkinnon jakoi vuonna 2017 ympäristöpalkinnon saaneen RePack-yrityksen toimitusjohtaja Petri Piirainen.

Lue lisää: Suomen sisällis­sodasta tehtiin lasten­kirja, jossa oravat ampuvat toisiaan – ”Monelle sodan kauheudet ovat arkea juuri nyt”, sanoo kirjailija Riina Kataja­vuori

Lue lisää: Vuonna 2011 Petri Poikolainen kumarsi viimeisen kerran teatterin lavalla yleisölle, sen jälkeen MS-tauti vei näön – Kuvaajakin itki, kun näyttelijä pääsi toteuttamaan haaveensa

Lue lisää: Alma Mahler sävelsi miehensä varjossa, mutta ei jäänyt yhtään heikommaksi – ”Värikäs ja vaikuttava henkilö”, sanoo kollegastaan oopperan säveltänyt Minna Leinonen

Lue lisää: Yonan ja Tapiola Sinfoniettan konsertti osoitti, että laulajan uusi aluevaltaus on menestys – elämänilo kuoriutui haurauden ja synkkyyden läpi

Lue lisää: Kristina Carlsonin pienoisromaanissa eunukki pohtii yhteiskunnan väkivalloin rakentamia sukupuolia

Lue lisää: Kaj Korkea-ahon uusi romaani kysyy tärkeitä ja epämukavia kysymyksiä homoyhteisön SM-leikkien kautta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat