Mitä Tanska oikein teki Grönlannissa – Dokumenttisarja purkaa siirtomaavallan historiaa

Grönlannin ja Tanskan yhteistä monivaiheista historiaa tarkastellaan melkein kolmensadan vuoden ajalta.

Sarjan dramatisoituja kohtauksia on kuvattu sekä Tanskassa että Grönlannissa. Avausosassa keskitytään lähetyssaarnaaja ja kolonialisti Hans Egedeen, joka saapui Tanskasta Grönlantiin 1721. Pääkaupunki Nuukissa on hänestä muistona patsas, jonka tulevaisuudesta järjestettiin 2020 neuvoa-antava kansanäänestys.

26.10. 2:00

Uutiset Grönlannista eivät ole olleet viime aikoina ylentäviä: ilmastonmuutos sulattaa maailman suurimman saaren jäätikköjä, ja menneisyydestä paljastuu edelleen kylmääviä yhteiskunnallisia vääryyksiä.

Esimerkiksi vain kuukausi sitten kerrottiin, että 1960-luvulla tanskalaiset lääkärit asensivat tuhansille grönlantilaisille tytöille ja nuorille naisille luvatta kierukan – hidastaakseen nopeaa väestönkasvua. Ja vähän sitä ennen paljastui jälleen yksi pieleen mennyt ihmiskoe, yritys kasvattaa valikoiduista grönlantilaisista lapsista 1950-luvulla pakolla eliittikansalaisia ja tulevia kahden kulttuurin sillanrakentajia

Neliosainen Grönlannin ja Tanskan yhteinen historia (2022) taustoittaa hieman myös näitä uutisia avaamalla tanskalaisten harjoittaman siirtomaavallan moninaisia vaiheita lähes kolmensadan vuoden ajalta aina 1970-luvun loppuun. ”Yhteinen” historia ei tosin ollut alkujaan grönlantilaisten valinta.

Kronologisesti etenevää ja dramatisoituakin sarjaa juontavat luontevasti näyttelijät Nukâka Coster-Waldau ja Lars Mikkelsen. Sarja tarkentaa kolonialismin alun vuoteen 1721, jolloin norjalaistanskalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede ryhtyi Grönlannissa inuiittien käännytystyöhön, lopulta kurjin seurauksin.

Sovittelevan, maltillisesti kriittisen ja silti kaikkineen kiinnostavan sarjan varsinaisia kertojia ovat kuitenkin eri tieteenalojen asiantuntijat, joista osa on grönlantia puhuvia grönlantilaisia.

Grönlannin ja Tanskan yhteinen historia, Fem klo 18.30 ja Yle Areena.

Grönlannissa syntynyt ja varttunut näyttelijä Nukâka Coster-Waldau on toinen sarjan juontajista. Hän on ohimennen läsnä monissa sarjaan dramatisoiduissa historiallisissa kohtauksissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat