Mäntän Serlachius-museossa pienois­maailmoillaan ihastuttanut Rodney Graham on kuollut

Kanadalaistaiteilija tunnettiin monipuolisuudestaan ja huumoristaan.

Rodney Graham kokeili aina uusia rooleja, niin teoksissaan kuin taiteilijana.

25.10. 12:59

Kanadalaistaiteilija Rodney Graham on kuollut 73 vuoden ikäisenä. Kuolemasta tiedottivat hänen galleristinsa. Graham oli sairastanut viime vuoden ajan syöpää.

Kanadassa Graham oli yksi maan tunnetuimpia taiteilijoita. Suomalaiselle taideyleisölle hän tuli tutuksi syksyllä 2020, kun hänen kiehtovia pienoismaailmojaan oli esillä Mäntän Serlachius-museo Göstassa.

Monipuolinen taiteilija tunnettiin uransa aikana niin valokuvaajana kuin veistäjänä, elokuvien tekijänä kuin rock-muusikkonakin.

Mäntässä oli esillä Grahamin valolaatikkoteoksia. Niistä jokainen oli kuin still-kuva elokuvasta, jonka tuottaja ja päätähti oli Graham itse. Useimmiten hän esitti jonkinlaista eri ajan tai lajin taiteilijaa, herätellen ajatuksia taiteen tekemisestä ja esittämisestä.

Graham oli avustajineen rakentanut joka ikisen lavasteen pienintä yksityiskohtaa myöten, myös painattanut valokuvissa näkyvät ”vanhat” sanomalehdet, hän kertoi HS:n haastattelussa.

”Voi olla raskasta keksiä itsensä uudestaan joka kerta”, Hauser & Wirth -gallerian sivuilla siteerataan Grahamia, ”mutta se tekee elämästä kiinnostavampaa”.

Rodney Graham, Gallerian imurointi 1949, 2018. KUVA: RODNEY GRAHAM STUDIO

Lue lisää: Taiteilija värikuvissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat