Muun muassa tanskalainen Mads Nissen, marokkolainen M’hammed Kilito, filippiiniläinen Hannah Reyes Morales ja espanjalainen Emilio Morenatti kisaavat kuvillaan World Press Photo -kuvakilpailun voitosta.

Kuvia epäkohdista

Tuomaristo valitsi World Press Photo -kilpailuun kuviaan lähettäneiden 3 752 valokuvaajan joukosta 24 alueellista voittajaa eri puolilta maailmaa, jonka lisäksi myönnettiin kuusi kunniamainintaa.


| Päivitetty

MAAILMAN arvostetuimman kuvajournalismikilpailun World Press Photon alueelliset voittajat on julkaistu.

Kilpailua muutettiin viime vuonna niin, että ensin tuomaristo valitsee alueelliset voittajat. Tänä vuonna tuomaristo valitsi World Press Photo -kilpailuun kuviaan lähettäneiden 3 752 valokuvaajan joukosta ensin 24 alueellista voittajaa eri puolilta maailmaa, jonka lisäksi myönnettiin kuusi kunniamainintaa. Tarkoitus on varmistaa, että erilaiset näkökulmat ja valokuvaajat maailman eri kolkista olisivat tasapuolisesti edustettuina kilpailussa.

Maailman epäkohdat tiivistyvät kuvissa tänäkin vuonna riipaisevan selvästi. Kuvat sodasta, ilmastonmuutoksesta, köyhyydestä ja syrjinnästä tiivistävät vuoden 2022.

Euroopan alueellisessa sarjassa sekä paras yksittäinen kuva että paras kuvareportaasi kuvaavat Ukrainan sotaa. Vuoden kuva -palkinnon sai Reutersin Alkis Konstantinidis Harkovassa huhtikuussa 2022 otetusta kuvasta, jossa perhe suree pommituksissa kuollutta isää. Parhaana kuvareportaasina palkittiin Associated Pressin kuvaajan Evgeniy Maloletkan otokset Mariupolin piirityksestä.

M'hammed Kiliton kuva Marokon katoamassa olevalta keidasalueelta on Afrikan alueen voittaja pitkä valokuvausprojekti -sarjassa. Aasian kuvareportaasisarjassa palkittiin Afganistanissa rehottavaa laitonta elinkauppaa kuvaava Mads Nissenin kuvasarja The Price of Peace in Afghanistan.

Hannah Reyes Moralesin kuvat LGBTQ+-yhteisöstä voittivat Kaakkois-Aasian ja Oseanian kuvareportaasisarjan.

Maailmanlaajuisen kilpailun voittajat julkistetaan 20. huhtikuuta neljässä kategoriassa: vuoden kuva, kuvareportaasi, pitkä valokuvausprojekti sekä avoin sarja.

Yana Batšekin isä Victor Gubarev oli matkalla ostamaan leipää, kun hän kuoli pommituksessa Harkovassa 18. huhtikuuta 2022. Batšekia lohduttavat Jevgeni Vlasenko ja hänen äitinsä Lyubov Gubareva. Alkis Konstantinidisin kuva Yana and Victor valittiin Euroopan vuoden kuvaksi, sillä tuomariston mukaan se kiteytti surun ja kauhun, jota Ukrainan siviilit kärsivät päivittäin Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Loukkaantunutta raskaana olevaa Iryna Kalininaa kuljetetaan turvaan mariupolilaisesta synnytyssairaalasta, joka vaurioitui Venäjän iskussa 9. maaliskuuta 2022.  Hänen vauvansa, joka sai nimekseen Miron (joka tarkoittaa rauhaa) syntyi kuolleena, ja puoli tuntia myöhemmin myös Kalinina kuoli. Venäjän iskussa sairaalaan kuoli kolme ja loukkaantui 17 ihmistä. Iskua pidettiin tahallisena. Evgeniy Maloletka oli yksi harvoista kuvaajista, jotka dokumentoivat tapahtumia Mariupolin piirityksen aikana. Tuomaristo kiitteli kuvaajan kestävyyttä hänen työskennellessään kovassa paineessa ja välittömän uhan alla. Maloletkan kuvat voittivat Euroopan kuvareportaasisarjan.

Emilio Moranettin reportaasikuvissa näytetään ihmisiä, jotka ovat joutuneet kokemaan amputoimisen loukkaannuttuaan Venäjän pommituksessa. War Wounds -sarja sai kunniamaininnan.

Mies tarkistaa kaivon vedenkorkeutta Marokon Merzougan keitaalla 8. lokakuuta 2022. M'hammed Kiliton kuva on Afrikan alueen voittaja pitkä valokuvausprojekti -sarjassa. Noin kaksi kolmasosaa Marokon keidasalueista on hävinnyt viime vuosisadalla jatkuvasti nousevien lämpötilojen, tulipalojen ja veden niukkuuden takia.

15-vuotiaan Khalil Ahmadin vanhemmilla ei ollut varaa hankkia ruokaa perheelleen ja he päättivät myydä poikansa munuaisen 3 500 Yhdysvaltain dollarilla. Työttömyys ja nälänhädän uhka ovat johtaneet laittoman elinkaupan dramaattiseen kasvuun Afganistanissa sen jälkeen, kun kun Yhdysvallat ja sen liittolaiset vetäytyivät maasta elokuussa 2021. Talebanin noustua takaisin valtaan monet valtiot ovat lopettaneet avustustoiminnan maahan. Mads Nissenin kuvasarja The Price of Peace in Afghanistan on ehdolla kuvareportaasisarjassa Aasian parhaana.

Poikkeuksellinen kansannousu Iranin ääri-islamilaista hallintoa vastaan sai alkunsa Jina (Mahsa) Aminin, 22, kuolemasta syyskuussa 2022. Amini kuoli siveyspoliisin pidätettyä hänet heidän mielestään väärin puetun hijab-huivin takia. Ahmed Halabisazin kuvassa iranilaisnainen istuu tuolilla Teheranissa sijaitsevan aukion edustalla uhmaten pakollista hijabilakia 27. joulukuuta 2022. Kuva sai kilpailussa kunniamaininnan.

Al Enriquez, 86, katsoo verhon läpi Golden Gaysin kodissa Manilassa Filippiineillä heinäkuussa 2022.The Golden Gays ovat Filippiineiltä kotoisin olevien vanhempien LGBTQI+ -ihmisten yhteisö, joka on elänyt yhdessä vuosikymmeniä ja tukee toisiaan syrjintää ja ennakkoluuloja vastaan, joita heidän ikänsä ja sosioekonominen luokkansa vielä lisäävät. Hannah Reyes Moralesin kuvat voittivat Kaakkois-Aasian ja Oseanian kuvareportaasisarjan.

Juhlivia argentiinalaisia Buenos Airesissa 18. joulukuuta 2022 maan voitettua jalkapallon maailmanmestaruuden pitkän tauon jälkeen. Arviolta viisi miljoonaa ihmistä osallistui paraatiin ja riemuitsi maajoukkueen jäsenten kanssa. Kuvasarja sai kilpailussa kunniamaininnan.

Ihmiset uivat Amager Strandissa Tanskassa heinäkuussa 2021. Lähellä sijaitseva tuulivoimala on 8 552 sähkönkäyttäjän yhdessä omistama ja se tuottaa sähköä yli 40 000 kotitaloudelle Kööpenhaminassa. Valokuvaaja Simone Tramonte dokumentoi innovatiivisia teknologioita, joiden avulla ihmiskunta voi saavuttaa tavoitteet kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi. Tramonte voitti Euroopan pitkä valokuvausprojekti -sarjan.

Chad Ajamianin sarja tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman viimeaikaisiin tulviin, jotka ovat tuhonneet suuria alueita New South Walesissa Australiassa. Ilmasta otetuissa infrapunakuvissa kasvillisuus näkyy vaaleanpunaisena ja punaisena. Kontrastina toimivat voimakas sininen ja sinivihreä, jotka edustavat vettä. Tässä maaliskuussa 2022 otetussa kuvassa näkyy tulviva Hawkesbury-joki, joka on merkittävä vesiväylä Sydneyssä. Kuva on osa kuvapaketista, joka voitti Kaakkois-Aasian ja Oseanian avoimen sarjan.

Alina Surquislla Gomez, kolmannen sukupolven alpakkakasvattaja, kantaa alpakan vasaa matkalla perheen kesälaitumille Oropesassa Perussa, 3. toukokuuta 2021. Kuva on kokonaisuudesta, joka voitti Etelä-Amerikan kuvareportaasisarjan.

Jaynagul Brjieva ja hänen perheensä nauttivat retkestä Kaji-Sayn kuumalle lähteelle Kirgisiassa 9. maaliskuuta 2021. Jotkut uskovat, että lähteen vedellä on parantavia vaikutuksia. Yksi Aasian pitkä valokuvausprojekti -sarjan voittajakuvista.

Alfredo, Ubaldo ja Jose hoitavat mehiläispesiä Wendenin lähellä Arizonan autiomaassa, Yhdysvalloissa. Kuva voitti Pohjois- ja Keski-Amerikan uutiskuvasarjan.

Maria Hernandez saapuu töihin San Pedro Sulassa sijaitsevalle banaaniviljelmälle Hondurasissa kesäkuussa 2021. Kuvasarjassa seurataan Maria Hernandezin vaikeuksia maahanmuuttajana. Kun Hernandez haki turvapaikkaa Yhdysvalloista vuonna 2017, hänet ja hänen kahdeksan- ja kolmevuotiaat tyttärensä otettiin kiinni. Hernandez karkotettiin, mutta hänen lapsensa jäivät uuteen maahan. Vuonna 2022 Hernandez palasi turvapaikkaohjelman turvin Los Angelesiin ja hänet yhdistettiin perheensä kanssa. Kuva on kokonaisuudesta, joka voitti Pohjois- ja Keski-Amerikan uutiskuvasarjan.

Mohamed Mahdyn kuvasarja tallentaa egyptiläisen kalastajakylän asukkaiden muistoja ja paikalliskulttuuria sen jälkeen, kun Egyptin hallitus alkoi siirtää Al-Maxin asukkaita kilometrien päähän kanavasta, jonka varrella he ovat asuneet ja työskennelleet sukupolvien ajan. Kuva on osa kuvapaketista, joka voitti Afrikan avoimen sarjan.

Oikaisu 29.3.2023 kello 15.44: M'hammed Kiliton kuva on otettu vuonna 2022, ei vuonna 2001, kuten jutussa ensin kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat