Horrossaarnausta ja väkevää todistusta – naiset etsivät virvoitusta henkiseen janoon Koko-teatterin uutuudessa

Helena Kallion ohjaamassa ja kirjoittamassa esityksessä Helmi Krohnin ja Helena Konttisen elämät letitetään irvisteleväksi pullapitkoksi.

Cécile Orblin (vas) esittää Aino Kallasta. Amira Khalifa tekee roolin Helmi Krohnina.

30.10. 15:00 | Päivitetty 1.11. 10:00

Janoavaiset, kantaesitys Koko-teatterissa 28.10. Käsikirjoitus ja ohjaus Helena Kallio.

★★★

1800-luvun lopulla Suomessa alkoivat vaikuttaa yleiseurooppalaiset esoteeriset virtaukset. Teosofia, spiritualismi ja okkultismi puhuttelivat taiteilijoita Erkki Melartinista Akseli Gallen-Kallelaan, Hugo Simbergiin ja Ida Mobergiin.

Laajan esityksen aiheesta tarjosi viime vuonna ilmestynyt, salatieteiden ja okkultismin kulttuurihistoriaa esittelevä teos Uuden etsijät (toim. Maarit Leskelä-Kärki ja Antti Harmainen).

Koko-teatterissa Helena Kallion uutuus Janoavaiset asettaa virtauksen keskelle henkiseen janoonsa virvoitusta etsineet kirjailija ja suomentaja Helmi Krohnin (1871–1967) ja horrossaarnaaja Helena Konttisen (1871–1916).

Kovin erilaisista oloista lähtöisin olevien naisten elämä punotaan näppärästi vaihtuvissa kohtauksissa lomittain kuin pullapitko.

Suomen Spiritualistisen seuran perustaja Krohn oli sivistyskodin hengetär ja kosmopoliitti, Konttinen varttui itärajalla Uukuniemessä hyvin köyhissä oloissa ja opetteli salaa lukemaan Raamattu aapisenaan.

Välistä pullapitkon letitykset irvistelevät, vaikka naisten elämäntapahtumien yhteydet henkisen janon, epäilyksien, avioliittojen vaikeuksien ja ”pimppiprofeettoina” halveksumisineen limittyvät sinänsä kauniisti näyttämöllä.

Lavastuselementteinä käytetyt, sirkusesityksistä tutut liinat taipuvat niin keinuksi, pullapitkoksi, sängyksi kuin kappeliksikin. Vaikuttavimpia ovat Helenan näyt, joita ei raskauteta sanoilla.

Katsoja odottaisi letitysten päättyvän lopulta kauniiseen solmuun, jossa naisten elämänkohtalot kasvaisivat lähemmäs toisiaan, mutta odotusta ei aivan palkita.

Korkeimmaksi kysymykseksi kummallakin nousee oman uran sovittaminen kovin ahtaaseen vaimon ja äidin rooliin. Naisen henkisyys kyseenalaistetaan pelkän sukupuolen perusteella.

Kallio on tehnyt esitystä varten mittavaa tutkimusta kirjallisista lähteistä. Tämä kaikuu taustalla tehden myös esityksestä kovin kirjallisen ja puhevoittoisen, mikä on hankalaa, kun puhutaan uskon ja taiteen kaltaisista, sanallisia määritelmiä pakenevista asioista. Sana ei tule lihaksi.

Anna Veijalaisen verevä Helena todistaa kyllä väkevästi, mutta henkeen on vaikea tarttua kiinni. Katsoja ei lankea loveen. Myös esityksessä tiheään kuultavat virret ovat nykykatsojalle vieraannuttava elementti.

Horrossaarnaaja Helenan fyysisessä hahmossa on enemmän liikkumavaraa kuin Amira Khalifan tulkitsemassa hillityssä Helmissä. Helenan tuo esitykseen myös kaivattua huumoria, murteen käyttö roolissa tuntuu kuitenkin päälle liimatulta.

Kulttuurihistoriallisten viittausten verkosto on tiheä, aikakauden vaikuttajien nimiä putoilee kuin seurapiiripalstoilla: Gerda Ryti, Maila Talvio, Jean Sibelius, Jalmari Finne

Naisten parivaljakkoina nähdään Cécile Orblinin esittämät Aino Kallas ja Konttisen uskonsisar Hilja. Helmi Krohnin pikkusisar Kallas on kiinnostava hahmo, joka jakaa Krohnin kirjailijankutsumuksen vaikeudet, vaikkei henkisiä pyrkimyksiä aivan ymmärräkään.

Pianon takana on Riitta Paakki, joka esittää Krohnille teosofian esitellyttä säveltäjää ja kirjeenvaihtoystävää Erkki Melartinia.

Musiikki Riitta Paakki, valosuunnittelu Topias Toppinen, pukusuunnittelu Kai Salo, äänisuunnittelu Anssi Vättö, koreografia Anna Veijalainen. Rooleissa Amira Khalifa, Cécile Orblin, Riitta Paakki, Anna Veijalainen, Lempi Hirvonen.

Oikaisu 31.10. klo 8.35: Korjattu kuvatekstiä, jossa luki aiemmin virheellisesti, että Amira Khalifa esittää Helena Konttista. Hän esittää Helmi Krohnia.

Oikaisu 1.11. klo 9.18: Korjattu kuvatekstiä, jossa luki aiemmin virheellisesti, että Helmi Krohn olisi ollut horrossaarnaaja. Hän oli kirjailija ja suomentaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat