Matti Ijäksen Kaikella rakkaudella on salaviisas tragikomedia tunteista

Kaikella rakkaudella kertoo pienestä ihmispiiristä Lapin maisemissa.

Krista Kososen esittämä yksinhuoltaja Ansa ei osaa juurtua aloillaan rakastettavaksi.

30.10. 2:00

Draamakomedia

Kaikella rakkaudella ★★★★

Suomi 2013

TV1 klo 21.05 ja Yle Areena (K12)

Postikorttivalokuvaaja Topi (Sampo Sarkola) kantaa puistonpenkin tunturin laelle ja käy odottamaan oikeaa iltavaloa. Istumaan rojahtaa äksyilevä, juopunut Ansa (Krista Kosonen). Aiemmin kohdattu Ismo (Tommi Korpela) paljastuu tämän entiseksi mieheksi, joka on juuri vapautunut vankilasta istuttuaan tuomion mustasukkaisena tehdystä taposta.

Matti Ijäksen Lappiin sijoittuva teatterielokuva Kaikella rakkaudella kääntyilee salaviisaaksi tutkielmaksi pienen ihmispiirin keskinäisistä tunteista.

Ismon veli Martti (Hannu-Pekka Björkman) ja puolisonsa Ester (Minna Puolanto) julistavat Jumalan kaikkivoipaisuutta ja kasvattavat poikaansa Esaa (Lauri Romakkaniemi) kostautuvan julmin elkein. Poika saa Ismo-sedästään opettavaisen isähahmon, kun taas Topi lähentyy Martin ja Ansan varhaiskypsän tyttären Suvin (Aurora Kuusisto) kanssa.

Kaikella rakkaudella on Ijäkselle tunnusomaisen lämminhenkinen, ihmisyyttä tuomitsematta ymmärtävä, tarkkaan punnituilla repliikeillä tilanteita luova ja näkökulmia avaava levollinen tragikomedia.

Elokuvan historia on täynnä Ansan sukuisia kohtalokkaita kaunottaria, joille huokaillaan masokistisellakin romanttisuudella.

Jos Ansan käytös jää motivoimattomaksi, niin eipä hän ole ainoa Ijäksen elokuvamaailman henkilöistä, jotka itsekin hämmästelevät voimattomuuttaan oman käytöksensä edessä. Sillä on kuitenkin mentävä, mitä on.

Käsikirjoitusta laativat ohjaajan ohella Heikki Vuento, Auli Mantila ja J-P Passi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat