Aktivisti liimasi päänsä Vermeerin maailman­kuuluun teokseen

Haagissa sijaitsevan Mauritshuis-museon mukaan Vermeerin Turbaanipäinen tyttö -teos ei vahingoittunut, ja se palautetaan paikoilleen mahdollisimman pian.

Walesin prinsessa Catherine katseli Johannes Vermeerin Turbaanipäinen tyttö -teosta Haagin Mauritshuisissa lokakuussa 2016.

28.10. 10:14

Ilmastoaktivisti liimasi torstaina iltapäivällä oman päänsä Johannes Vermeerin maailmankuuluun Turbaanipäinen tyttö -maalaukseen Haagissa sijaitsevassa museossa. Tapauksesta kertovat useat hollantilaisviestimet.

Mauritshuisin taidemuseossa esillä oleva teos tunnetaan ehkä parhaiten nimellä Tyttö ja helmikorvakoru. Alankomaiden taiteen kultakauden maalausta on kutsuttu myös ”Pohjoisen Mona Lisaksi", ja se on antanut aiheen romaanille ja elokuvalle.

Toinen Just Stop Oil -liikkeen aktivisti liimasi itsensä maalauksen viereiseen seinään ja kaatoi samalla tomaattimurskaa kumppaninsa päälle.

Tapaus on kerännyt runsaasti reaktioita puolesta ja vastaan.

Hollannin muiden museoiden edustajat ja maan museoiden yhteenliittymä tuomitsivat iskun jyrkästi.

”Vaikutus museomaailmaan on valtava”, sanoi Haagin taidemuseon johtaja Benno Tempel hollantilaiselle NU.nl-uutissivustolle. ”Tämä on erittäin stressaavaa. Ihmiset pohtivat museoissa, missä tapahtuu seuraava isku.”

Tapahtumaa kuvaavalla videolla kuullaan, kuinka museokävijät huutavat aktivistille muun muassa ”häpeä”, käskevät tätä olemaan hiljaa ja häipymään.

Toinen aktivisteista huutaa ihmisille:

”Miltä sinusta tuntuu, kun näet, että silmiesi edessä ehkä tuhotaan jotain kaunista ja korvaamatonta?”

”Oletko raivoissasi? Hyvä. Missä on se tunne, kun näet planeetan tuhoutuvan silmiesi edessä?”

Hän myös lisäsi, että teos on suojattu lasilla.

Museo tiedotti iskun jälkeen, että Vermeerin teos ei vaurioitunut ja että se palautetaan paikoilleen mahdollisimman pian.

”Taide on puolustuskyvytöntä, ja Mauritshuis torjuu tiukasti yritykset vahingoittaa, oli tarkoitus mikä tahansa”, tiedottaja sanoi.

Hollannin poliisi ilmoitti myöhemmin, että kaksi aktivistia sekä kolmas tapahtuman kuvannut aktivisti pidätettiin julkiseen omaisuuteen kohdistuvasta väkivallasta.

Aiemmin tässä kuussa Just Stop Oilin jäsenet heittivät Lontoossa tomaattikeittopurkin sisällön Vincent Van Goghin Auringonkukkia-maalaukseen. Maanantaina taas saksalaiset mielenosoittajat hyökkäsivät Potsdamissa Monet'n teoksen kimppuun perunamuusilla.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat