Sotaa kritisoiva venäläis­kirjailija ei aio vaieta 15 vuoden vankeus­uhasta huolimatta

Dmitri Gluhovski on julistettu Venäjällä ”ulkomaalaiseksi agentiksi” liikekannallepanon kritisoinnista. Hän ei koe oloaan turvalliseksi, vaikka asuukin Euroopassa.

Kirjailija Dmitry Gluhovski kuvattuna Frankfurtin kirjamessuilla lokakuun 21. päivänä. Gluhovski osallistui messuille turvamiesten vartioimana.

28.10. 19:26

Venäjän hyökkäystä avoimesti kritisoiva venäläiskirjailija Dmitri Gluhovski kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, ettei edes uhka vuosien vankeustuomiosta Venäjällä saa häntä vaikenemaan.

”Kun Venäjällä on tapahtunut jotain törkeää, minun on kommentoitava sitä”, Gluhovski sanoo.

Gluhovski on kirjoittanut suomeksikin käännetyn suositun dystopiaromaanin Metro 2033. Kirjan tapahtumat sijoittuvat ydintuhon jälkeiseen Moskovan metroverkostoon.

43-vuotias Gluhovski on ollut Venäjän viranomaisten tarkkailun alla jo kuukausia, AFP kertoo. Gluhovski myönsi uutistoimistolle, ettei tuntenut oloaan turvalliseksi edes osallistuessaan Frankfurtin kirjamessuille, jossa hänellä oli turvamiehiä mukanaan.

Kirjamessut järjestettiin 19.–23. lokakuuta.

Kirjailija kertoo asuvansa Euroopassa muttei sano tarkemmin, missä.

Gluhovski on kritisoinut Venäjän hyökkäystä sosiaalisessa mediassa ja länsimaisessa mediassa julkaistuissa mielipidekirjoituksissa.

”[Venäjän] hallinto on muuttumassa todelliseksi diktatuuriksi. Jopa yksi sitä vastustava ääni on jo uhka”, hän sanoo.

”Kun hallinto oli autoritäärinen, se oli paljon joustavampi.”

Venäjän hyökättyä Ukrainaan muuttui sodan kritisoiminen rangaistavaksi. Kesäkuussa venäläinen oikeusistuin määräsi Gluhovskin pidätettäväksi poissaolevana. Gluhovskin mukaan häntä syytetään Venäjän sotavoimien halventamisesta, ja häntä uhkaa Venäjällä jopa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Aiemmin tässä kuussa Gluhovski julistettiin ”ulkomaalaiseksi agentiksi” Venäjän liikekannallepanon kritisoinnista.

”Todellisuus on muuttumassa absurdiksi ja groteskiksi paljon nopeammin kuin olisimme voineet kuvitella”, Gluhovski toteaa.

Kirjailija sanoo toivovansa Venäjän ”muuttuvan normaaliksi eurooppalaiseksi maaksi, jättävän imperialistiset pyrkimyksensä taakseen ja modernisoituvan, sekä lopettavan oman kansansa sortamisen ja ongelmien aiheuttamisen naapureilleen”.

Pidätystä pelkäävä kirjailija ei usko palaavansa Moskovaan lähitulevaisuudessa. Hän uskoo Putinin vallan kuitenkin käyvän kohti loppuaan.

”Se tulee väistämättä sortumaan, koska se on rakennettu valheille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat