En ole aikoihin nauranut niin kuin Studio Pasilan esityksessä

Teatteriesitykset Vaarallisia suhteita, Hölmöläisten jouluseikkailu ja Näyttelijän kuolema tuovat kaikki omalla tavallaan esiin teatterin ytimen.

Riitta Havukainen on ohjaaja Raili Wahlman ja Mikko Virtanen Jeesukseksi muuntautumista yrittävä Seppo.

4.11. 11:38 | Päivitetty 4.11. 11:49

Enpä ole vähään aikaan nauranut niin paljon ja puhdistavasti kuin Helsingin kaupunginteatterin Vaarallisia suhteita -esityksessä Studio Pasilassa. Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän sovitus Christopher Hamptonin näytelmäkäsikirjoituksesta Les Liaisons dangereuses (1985) – joka puolestaan perustuu Pierre Choderlos de Laclosin 1700-luvulla kirjoittamaan kirjeromaaniin – tuulettaa ihanasti sukupuoli- ja sukupolvirooleja sekä valtasuhteita.

Lappeenrannassa 2012 ensiesityksensä saanut näytelmä on Anna-Elina Lyytikäisen ohjaamana edelleen tunnistettavan klemolamainen. Se tarkoittaa uskomattoman meiningin lisäksi esimerkiksi sitä, että jokaisessa kirosanassa on puhdistavaa voimaa sekä sitä, että repliikit ovat välillä niin nasevasti osuvia, että jopa Pertti Koivulan kaltaisella konkarilla voi pettää pokka.

Riitta Havukainen tekee mahtavan roolin ohjaaja Wahlmanina, joka kirjaimellisesti panee Jeesuksen rooliin valmistautuvan nuoren miehen asiat kuntoon.

Vaarallisia suhteita, Helsingin kaupunginteatteri, Studio Pasila. Esitykset 31.12. saakka.

Ella Pyhällön ja Helena Vierikon hölmöläiset alkavat olla käsite.

Lämpimän mielen hauskuuksia

Ella Pyhältö ja Helena Vierikko ovat heiluneet hölmöläisinä ensimmäisen kerran 2017. Erityisesti yli 3-vuotiaille lapsikatsojille suunnatut puolen tunnin esitykset Kansallisteatterin ylälämpiössä ovat olleet hyvän ja lämpimän mielen hauskuuksia. Poikkeusta ei tee tämän vuoden esitys, Hölmöläisten jouluseikkailu, jonka ennakkoesitys oli perjantaina 4. marraskuuta.

Kun yrityksessä valon saamiseksi pirttiin käy kuten arvata saattaa, päättävät Ukko ja Akka lähteä etsimään asumisen mallia kaupungista. Siellä he törmäävät Mirellaan – ja voitteko kuvitella – puhuvat Joulupukille. Siis niin siistii!

Pyhällön ja Vierikon konsepti on kertakaikkisen mainio ja se pitää lapsikatsojat tiiviisti otteessaan. Jouluseikkailussa on myös monta kivaa silmäniskua aikuiselle katsojalle. Hei Merry Christmas!

Hölmöläisten jouluseikkailu, Kansallisteatteri. Ensiaamu la 5.11. Esitykset 10.12. saakka.

Elina Hietala ja Heikki Törmi pääsevät esityksen jälkimmäisellä puoliskolla täysillä teatterileikkiin.

Teatterista, ja elämästä

Aivan ihana ja inhimillinen. Se oli tiivistetysti fiilikseni, kun näin Vaara-kollektiivin tuottaman Näyttelijän kuolema -esityksen elokuussa Tampereen Teatterikesässä. Eino Saaren ohjaamassa esityksessä lavalla ovat Elina Hietala ja Heikki Törmi, mutta teoksessa on vahvasti mukana myös koreografina toiminut työnohjaaja ja hahmoterapeutti Kirsi Törmi.

Teoksen keskiössä on Kajaanin kaupunginteatterissa pitkään näytelleen Heikki Törmin siirtyminen opiskelemaan psykologiaa. Muutos nostaa esiin monia kysymyksiä näyttelemisestä ja teatterin valtasuhteista, samanlaisia, joita Elina Hietala on tahollaan pohtinut.

Samalla kun esitys antaa kutkuttavan kurkistuksen teatterin sisäpuoliseen maailmaan, ovat Törmi ja Hietala lavalla ennen kaikkea niin aitoina ihmisinä, että teemat laajentuvat koskettamaan myös katsojaa ja hänen omia elämän aatoksiaan.

Näyttelijän kuolema. Esitykset Takomossa 4.11.–6.11.

Oikaisu 4.11. kello 11.47: Näyttelijän kuoleman on ohjannut Eino Saari, ei Eino Salo, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat