Kakkajutuista synnytys­muistoihin – Hauskassa sarjassa dramatisoidaan tavisten tarinoita

True Story Suomi -sarjan ydin piilee sen huolettomassa suhtautumisessa tositapauksiin. Koomisia tarinoita höystetään entistä koomisemmiksi.

Avausjaksossa helsinkiläistä Pietaria (vas.) esittää Paavo Kinnunen. Sarjassa päästään välillä melkoiseen yhdennäköisyyteen.

2.11. 2:00 | Päivitetty 2.11. 11:51

Viihdeohjelma True Story Suomi korostaa televisiota tarinankerronnan välineenä. Sen tarinat ovat tosin pienemmästä päästä.

Jokaisessa kuudesta jaksosta yksi ihminen kertoo hupaisan sattumuksensa, ja kertomusta kuvitetaan näyttelijöiden toteuttamilla dramatisoinneilla. Kun helsinkiläinen Pietari kertoo kakkavahingostaan, häntä näyttelevä Paavo Kinnunen pesee tahriintuneita housuja huoltoaseman vessassa. Kun rovaniemeläinen Maiju kertoo yllätysjuhlista, näyttelijä Satu Tuuli Karhu piileskelee rappukäytävässä munavoin ja ilmapallojen kanssa.

Kontrasti taviskertojien ja tv:stä tuttujen kasvojen välillä hykerryttää, vaikka ruudulla päästään välillä melkoiseen yhdennäköisyyteen. Sivurooleissa lisähauskaa tuovat muun muassa Pirjo Heikkilä, Ville Myllyrinne ja Lauri Tilkanen.

Sivurooleissa naurattavat muiden muassa Carl-Kristian Rundman ja Pirjo Heikkilä.

HBO Maxin ensimmäinen suomalainen alkuperäissarja perustuu australialaiseen formaattiin True Story with Hamish & Andy, jota juontavat koomikot Hamish Blake ja Andy Lee. Tammikuussa startanneessa Yhdysvaltojen-versiossa juontajina toimivat täkäläisittäinkin tunnetut Ed Helms ja Randall Park.

Suomessa heidän paikkansa ottavat radiosta tutut Viki ja Köpi eli Ville Eerikkilä ja Juuso Kallio. Kaksikko on saanut suosiota vilpittömällä energiallaan ja jutteluillaan, ja samat ominaisuudet tekevät heistä osuvia valintoja True Story Suomen vetäjiksi.

Viki ja Köpi toimivat sarjassa kavereiden sijaisina. He kuuntelevat kameroiden edessä osallistujan tarinaa – kertomansa mukaan ensimmäistä kertaa – ja reagoivat siihen epäuskoisella naurulla ja kiinnostuneilla lisäkysymyksillä.

Aina kanssakäyminen ei ole kovin luontevaa, mutta se tekee hommasta entistä uskottavampaa. Kokonaisuudessa ei ole harjoitellun makua.

Mieleen tulee yhdysvaltalainen Drunk History -sarja. Siinä humaltuneet kertojat muistelevat historiallista henkilöä tai tapausta, ja näyttelijät dramatisoivat muistelon eräänlaiseksi sinne-päin-historiankirjoitukseksi. Viihdyttäviä sarjoja yhdistävät suullisen kerronnan ja dramatisointien limittyminen, hienoinen epätasaisuus sekä rento kokonaisote.

Larissa kertoo synnytystarinansa jaksossa kolme.

Pietari Vihulan ideoima True Story Suomi ei missään tapauksessa ole huolimaton rykäisy, mutta kokonaisuuden ydin piilee sen huolettomassa suhtautumisessa tositapauksiin. Koomisia tarinoita höystetään entistä koomisemmiksi.

Kun synnytystarinaansa kertova Larissa kuvailee ruotsalaista aviomiestään ”viikingin näköiseksi partasuuksi”, mainittu Hans (Pelle Heikkilä) odottaa raskaustestin tulosta sarvekas kypärä päässään.

Se, miten kerrotaan, on vähintään yhtä tärkeää kuin se, mitä kerrotaan.

True Story Suomi, HBO Max sekä TV5 klo 20.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat