Diktaattori Benito Mussolinin vaiheet käydään läpi pikakelauksella

Ranskalaisdokumentti Mussolini, ensimmäinen fasisti on kuin kiitettävästi kuvitettu Wikipedia-artikkeli.

Adolf Hitler tapasi ihailemansa Benito Mussolinin syyskuussa 1937 Saksassa. Viiden päivän kiertomatka alkoi Münchenista, ja se sujui paremmin kuin heidän ensimmäisen kohtaamisensa kolme vuotta aikaisemmin Venetsiassa.

2.11. 2:00

Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi valittiin lokakuun lopussa roomalainen Giorgia Meloni, jonka johtamaa kansalliskonservatiivista puoluetta on luonnehdittu muun muassa uusfasistiseksi ja jälkifasistiseksi.

Dokumentti Mussolini, ensimmäinen fasisti (2021) tarjoaa kelvon tiivistyksen fasismin syntyyn ja ennen kaikkea sen synnyttäjään Benito Il DuceMussoliniin (1883–1945), jota Meloni ihaili avoimesti ainakin nuorempana.

Ranskalaisen Serge de Sampignyn ohjaaman dokumentin keskeinen syy lienee nyt jo ohitettu vuosipäivä. Mussolinin johtamien fasistien hetki löi lokakuun 1922 lopussa, jolloin noin 30 000 militanttia mustapaitaa marssi Napolista Roomaan vaatimaan pääministerin eroa. Siitä alkoi demokratian häivyttänyt ja henkilökulttiin perustunut totalitaristinen diktatuuri, josta myös Adolf Hitler otti myöhemmin mallia.

Lopulta heidän hirmu-uransa kietoutuvatkin yhteen. Teloitetun Mussolinin ruumis ripustettiin nilkoista milanolaiselle aukiolle vain päivää ennen Hitlerin itsemurhaa.

Viidenkymmenen minuutin dokumentissa Il Ducen julkinen ja yksityinen elämä käydään läpi ripeästi, mutta mistään uudesta tai ajankohtaisesta tulkinnasta ei ole kyse.

Pikemmin Mussolini, ensimmäinen fasisti on kuin kiitettävästi kuvitettu Wikipedia-artikkeli – ehkä osittain siksi, että dokumentti oli alkujaan tuplasti pidempi. Väritettyjen arkistofilmien välikkeiksi on leikattu ikäihmisten eli fasistien lapsien, fasistimilitanttien ja vastarintataistelijoiden lyhyitä kommentteja, mutta ne tuntuvat tarpeettomilta ja kokonaisuutta hajottavilta.

Mussolini, ensimmäinen fasisti, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena. (K12)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat