Miksi isäni oli patologinen valehtelija, kysyy Axa Fahler kiinnostavassa podcastissaan

Axa Fahlerin sukuhistoria nivoutuu Suomen historiaan.

Axa Fahlerin suvussa on ollut värikkäitä vaiheita. Podcastissaan hän kaivelee vinteiltä löytyneitä kirjeitä ja reissaa sukuhistoriansa tapahtumapaikoille.

3.11.2022 2:00

Jussi Fahlerin tie vei vuosisata sitten sisällissodan keskitysleireiltä Linnan juhliin vajaassa vuosikymmenessä. Siinä kuvastuu, miten myrskyisää Suomen historia oli 1900-luvun alkupuolella.

Viisikymppisenä monet ryhtyvät harrastamaan sukututkimusta, ja Axa Fahler on sopivasti siinä iässä. Tosin varsinaisena pontimena neljän sukupolven tarinoiden kaivelemiselle oli tyttären koulutehtävä, jossa piti selvittää isoisän tarina.

Fahlerin selvittely synnyttää mikrohistoriaa, jossa yksityishenkilöiden tarinat nivoutuvat muihinkin lähimenneisyyden kansallisiin kohtalonhetkiin, kuten talvisotaan ja Amerikan-siirtolaisuuteen. Historian iso kertomus on tuttua, mutta pienet kohtalot tuovat siihen tartuntapintaa.

Ja väriä niissä riittää. Suvusta löytyy esimerkiksi puna-Valpon ja Yhdysvaltain kaksoisagentti. Yksityiselämässä on lähetetty yksityisetsivä avionrikkojan perään ja koettu kaasuräjähdys kotibileissä.

Fahler kaivelee vinteiltä löytyneitä kirjeitä ja reissaa sukuhistoriansa tapahtumapaikoille. Kantavana teemana on selvittää, miksi hänen edesmennyt isänsä oli patologinen valehtelija.

Juha Jaakkolan äänisuunnittelu osoittaa, että aiemmin puhepodcasteihin keskittyneestä Jaksomedia-tuotantoyhtiöstä löytyy näkemystä myös äänidramaturgialle. Tosin välillä touhu on niin alleviivaavaa, että ällöttää.

Hämmennystä herättää, että dokumentaarisen sarjan on tuottanut Radioteatteri. Ihan ookoo sinänsä, mutta missä kuunnelmat?

Faijan vika valhe, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat