Vermeerin maailmankuuluun maalaukseen iskeneet aktivistit tuomittiin vankilaan

Hollantilainen oikeusistuin tuomitsi ilmastoaktivistit kahden kuukauden vankeusrangaistukseen, joista yksi kuukausi on ehdollista vankeutta.

Vierailijat katselivat Johannes Vermeerin Turbaanipäinen tyttö -teosta Haagin Mauritshuisin museossa lokakuussa 2022.

2.11. 22:38

Kaksi ilmastoaktivistia on tuomittu Hollannissa vankeusrangaistukseen torstaina 27. lokakuuta tapahtuneesta taidemuseoiskusta, joka kohdistui Johannes Vermeerin maailmankuuluun Turbaanipäinen tyttö -maalaukseen. Haagissa Mauritshuisin taidemuseossa esillä oleva teos tunnetaan myös nimellä Tyttö ja helmikorvakoru.

Asiasta kertovat muun muassa hollantilaislehdet De Telegraaf ja NRC.

Iskussa yksi Just Stop Oil -liikkeen aktivisti liimasi päänsä Vermeerin maalaukseen. Toinen puolestaan liimasi kätensä seinäpaneeliin maalauksen viereen ja kaatoi kumppaninsa päälle tomaattimurskaa. Kolmas ihminen kuvasi iskun videolle.

Maalaus ei vahingoittunut iskussa, sillä sitä suojaa lasi. Mauritshuisin taidemuseon mukaan maalauksen suojalasi ja seinän panelointi täytyi kuitenkin uusia. Museo sanoo, että aktivistien toiminnasta seurasi noin 2 000 euron vauriot.

Hollantilainen oikeusistuin tuomitsi keskiviikkona kaksi iskuun osallistuneista kahden kuukauden vankeusrangaistukseen, joista yksi kuukausi on ehdollista vankeutta.

Tuomio koskee päänsä lasiin liimannutta aktivistia sekä teon kuvannutta ihmistä. Kolmannen aktivistin oikeudenkäynti pidetään myöhemmin.

Päänsä lasiin liimannut aktivisti tunnusti tekonsa. Iskun kuvaaja puolestaan väitti, että hän ei tiennyt etukäteen, mitä tulisi tapahtumaan. Kuvaajan mukaan hän ei ole aktivisti vaan kuvajournalisti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat