Hannu Lintu valittiin ylikapellimestariksi Portugaliin: ”Ei vaikutusta Kansallis­oopperaan”

Kausi Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina päättyy 2026 ja kausi Lissabonissa 2027.

Kansallisoopperan ylikapellimestari Hannu Lintu ottaa orkesterin ja kuoron ylikapellimestarin työn myös Portugalista.

3.11. 15:37

Suomen kansallisoopperan ylikapellimestari Hannu Lintu aloittaa nelivuotisen kauden Fundação Calouste Gulbenkianin orkesterin ja kuoron ylikapellimestarina syksyllä 2023. Kausi kestää neljä vuotta kesään 2027 asti.

Vuonna 1962 perustetun orkesterin ja kuoron kotisali on Calouste Gulbenkian -säätiön Grande Auditório Lissabonissa.

Lintu on parhaillaan myös Suomen kansallisoopperan ylikapellimestari ainakin vuoteen 2026.

”Tämä ei vaikuta Suomen kansallisoopperan töihin millään tavalla”, Glasgow’sta tavoitettu Lintu kertoo puhelimitse.

”Kaudella 2023–2024 ehdin johtaa Lissabonissa vain viisi viikkoa aiemmin sovittujen vierailujen vuoksi. Sen jälkeen teen 20 iltaa vuodessa Kansallisoopperaa harjoitteluperiodeineen ja kymmenen viikkoa vuodessa Gulbenkianin orkesterin ja kuoron ylikapellimestarina.”

Kansallisoopperan produktiot suunnitellaan pidemmällä aikavälillä, joten ne päätetään ensin.

”Kun Kansallisoopperan työt on sementoitu, on yllättävänkin helppo löytää kymmenen viikkoa Lissabonille”.

Lintu sanoo kalenterinsa nyt selkiytyvän, koska hänellä on ”kaksi selkeää polariteettia”.

”Näiden ohella on kiertämistä sinfoniaorkesterimaailmassa vierailuina, ja senkin puolen haluan pitää mukana. Sen vuoksi en esimerkiksi hakenut taiteellisen johtajan työtä Kansallisoopperassa vaan jatkan nimenomaan ylikapellimestarina. Taiteellinen johtajuus olisi täysipäiväinen työ, joka ei mahdollistaisi vierailujohtamista.”

Lintu debytoi marraskuussa New Yorkin filharmonikkojen edessä. Debyyttien lisäksi monilta orkestereilta tulee uusintakutsuja ympäri maailmaa.

Lintu on aiemmin kertonut torjuneensa useita ylikapellimestarikutsuja maailmalta.

”Yksi oli jo edennyt allekirjoitukseenkin, mutta vetäydyin viime hetkellä.”

Lissaboniin hänet kutsui Gulbenkianin säätiön musiikkipuolesta vastaava johtaja Risto Nieminen, joka on Helsingin juhlaviikkojen entinen taiteellinen johtaja. Niemisen kaudella samalla orkesterilla on aiemmin ehtinyt olla myös suomalainen päävierailija, Susanna Mälkki.

”Tämä on orkesterin, Riston ja koko säätiön kiinnitys. Risto on niitä ihmisiä, joiden kanssa ohjelmiston suunnittelu on vuorovaikutteista. Intendentillä on toki lopullinen vastuu siitä, mitä esitetään, koska hänellä on myös taloudellinen vastuu. Riston kanssa tämä onnistuu hyvällä luovalla keskustelulla ilman turhaa hierarkiaa.”

Mikä sai valitsemaan juuri Lissabonin?

”Kuoro on maailmanluokkaa ja tunnen orkesterin tosi pitkältä ajalta. Tiedän mitä voin saada siitä ulos. Säätiön luoma kokonaisuus on todella inspiroiva paikka, ja säätiöpohjainen taloudellinen rakenne on myös näinä aikoina aavistuksen verran turvallisempi kuin jokin muu.”

Kansallisoopperassa Lintu johtaa seuraavaksi Puccinin Turandotia tammikuun lopulta lähtien ja Wagnerin Siegfridiä maaliskuun loppupuolelta lähtien.

Lue lisää: Kansallisooppera saa maapallon toiselta puolelta taiteellisen johtajan, joka haluaa olla ”avaintekijä” suomalaisessa kulttuurissa

Lue lisää: Tästä voi tulla hyvä: Kansallisoopperan Valkyyria on jo paljon parempi kuin aikaisempi Reininkulta

Lue lisää: Valkyyriat ratsastavat vihdoin: Tämä kaikki tapahtui ennen kuin Kansallisoopperan suuri Wagner-produktio eteni toiseen ensi-iltaan

Lue lisää: Maailman­kuulu aids-sinfonia muistuttaa 1980-luvun kauhuista – Voiko parhaasta korona­sinfoniasta tulla yhtä vaikuttava?

Lue lisää: Hannu Lintu on lammas suden vaatteissa, uusi kirja väittää – mukana paljastus Jorma Panulan homovastaisista puheista

Lue lisää: Millainen mies on kapellimestari Hannu Lintu? (Kuukausiliitteen laaja artikkeli vuodelta 2013)

Lue lisää: Hannu Lintu siirtymässä odotetusti Kansallisoopperan ylikapellimestariksi – Osmo Vänskä kommentoi siirtymistä Souliin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat