Brigitte Giraud voitti Ranskan arvostetuimman kirjallisuus­palkinnon

Goncourt-palkintoa on jaettu jo 120 vuoden ajan, mutta Brigitte Giraud on vasta kolmastoista nainen, jolle palkinto on myönnetty.

Brigitte Giraud pitelee Goncourt-palkittua Vivre Vite -romaaniaan Drouant-ravintolan ikkunassa Pariisissa 3. marraskuuta.

4.11. 13:26

Kirjailija Brigitte Giraud on voittanut Ranskan vanhimman ja arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Prix Goncourtin, romaanillaan Vivre Vite. Palkinto jaettiin torstaina sen jälkeen, kun raati oli äänestänyt voittajasta 14 kertaa. Raadin puheenjohtaja asetti viimein ratkaisevan äänen.

Goncourt-palkintoa on jaettu jo 120 vuoden ajan, mutta romaaneja ja novelleja kirjoittava Giraud on vasta kolmastoista nainen, jolle palkinto on myönnetty.

Vivre Vite on lyhyt omaelämäkerrallinen kertomus, jossa Giraud käy läpi tapahtumia jotka päättyivät siihen, että hänen puolisonsa Claude kuoli moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 1999. Tämän jälkeen Giraud jäi yksin pienen pojan ja tuoreen asuntolainan kanssa.

Giraud voitti Goncourt-novellipalkinnon vuonna 2007 kokoelmallaan L'amour est très surestimé.

Algeriassa syntynyt kirjailija on työskennellyt muun muassa kirjakauppiaana, toimittajana ja kääntäjänä. Ensimmäisen romaaninsa, La Chambre des parents, hän julkaisi vuonna 1997.

Goncourt-palkinto jaetaan joka vuosi marraskuussa sen jälkeen kun 10-henkinen raati – kolme naista ja seitsemän miestä – on nauttinut perinteisen lammasmuhennosta ja oliiveja sisältävän lounaan Drouant-ravintolassa Pariisissa.

Palkinto itsessään on vain kymmenen euroa, mutta tuo voittajalleen valtavasti mainetta ja kirjanmyyntiä. Useimmat voittajat ovatkin ennemmin kehystäneet kuin lunastaneet Goncourt-shekkinsä.

Aiempiin voittajiin kuuluvat muun muassa Marcel Proust, André Malraux, Elsa Triolet, Simone de Beauvoir ja Marguerite Duras. Viime vuonna palkinnon voitti senegalilainen Mohamed Mbougar Sarr, jonka läpimurtoteos ja ensimmäinen suomennettu romaani Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) julkaistiin tänä vuonna Marja Luoman ja Sampsa Peltosen suomennoksena.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat