Wallu Valpio pyörittää Helsingissä rock-klubia, jonka lavalta on ponnistanut muun muassa Maustetytöt

15 vuotta täyttävän Helatorstai-klubin alkuaikojen yhtyeet ovat nyt festivaalien päälavoilla.

Adi L Hasla piti keikan Henry’s Pubissa Helatorstai-klubilla kesällä 2016. Adi L Hasla kuvassa oikealla, keskellä mikrofonin varressa klubin isäntä Wallu Valpio.

10.11. 12:42 | Päivitetty 11.11. 8:58

Tasan 15 vuotta sitten muusikko, juontaja ja mediapersoona Wallu Valpio oli saanut läpi rohkean idean.

Narinkkatorilla vanhan linja-autoaseman rakennuksessa toimi Henry’s Pub -niminen baari, joka oli yrittänyt houkutella urheilua ja erityisesti jääkiekkoa seuraavia asiakkaita. Konsepti ei kuitenkaan toiminut odotetulla tavalla, ja baari pyysi Valpiolta apua uudistukseen.

Valpio ehdotti, että baarissa alettaisiin järjestää viikoittain säännöllistä elävän musiikin iltaa, johon olisi vapaa pääsy. Bändin lisäksi houkuttimena olisi kohtuuhintainen olut, jota idean mukaan myytäisiin tavallista enemmän, ja tuotosta jäisi vielä rahaa maksaa yhtyeelle ja illan dj:lle keikkapalkkio.

Idea kuulosti aluksi uhkarohkealta, mutta silloinen omistaja suostui kokeilemaan sen toimivuutta.

Se kannatti, sillä Helatorstaista tuli kestosuosikki. Sen otsikon alla on tehty säännöllisesti keikkailtoja marraskuusta 2007 alkaen, ja moni alkuvuosina klubilla soittanut uusi artisti ja yhtye on vuosien mittaan noussut suosioon, jotkut jopa festivaalien päälavoille.

”Ensimmäisessä Helatorstaissa esiintyi yhtye nimeltä Major Label, joka tunnetaan nykyään paremmin nimellä Pariisin kevät”, Valpio sanoo.

”Ja viime kesänä Agentsin solisteina kiertäneet Maustetytöt olivat meillä silloin, kun heidän yhtyeensä nimi oli vielä Kaneli.”

Klubin nimi ei tulle Kristuksen taivaaseenastumisen päivästä, vaan klubin alkuperäisestä konseptista; ilmaisesta sisäänpääsystä, halvasta kaljasta ja uusista bändeistä.

”Ajattelin huonolla kouluruotsillani, että, kun siinä on kaikki, niin se on niin kuin hela torsdag.”

Wallu Valpio

Valpio kuulostaa tyytyväiseltä Messenger-puhelun toisessa päässä. Hän ei ole klubilla eikä edes Suomessa, vaan talviasunnollaan Turkissa Välimeren rannalla.

”Internetin kautta olen buukkauksia tehnyt silloinkin kun olen Suomessa”, hän sanoo.

Etäisyys ei ole siis Helatorstain toimintaa haitannut, mutta täysin ilman katkoja viimeiset 15 vuotta eivät ole menneet. Koronapandemian kokoontumisrajoitukset hiljensivät kaikki keikkapaikat kevättalvella 2020 ja uudestaan saman vuoden syksyllä.

Pian sen jälkeen vanhan linja-autoaseman rakennus vaihtoi omistajaa, rakennuksesta alettiin tehdä uutta kulttuurikeskusta, ja Henry’s Pubin oli aika mennä. Valpio löysi klubilleen uuden kodin Kalevankadulta Villi Wäinö -olutravintolan alakerrasta, jossa toiminta alkoi uudestaan tämän vuoden huhtikuussa.

Helatorstai alkaa olla Helsingin elävän musiikin kartalla melkoinen selviytyjä, sillä muutaman viime vuoden aikana kaupungin keskustasta on kadonnut monta keikkapaikkaa. Rockklubi tai -baari ei ole ollut kiinteistöjen omistajille houkuttelevin vuokralainen. Pysyvästi kadonneiden listalla ovat kärjessä Nosturi, The Circus ja Virgin Oil, joissa kaikissa nähtiin kotimaisia huippunimiä ja tunnettuja ulkomaisia artisteja.

Keskustassa Tavastia-klubi ja Mikonkadun On the Rocks jatkavat edelleen ja tarjoavat elävää musiikkia myös viikolla.

Valpiokin on huomannut, että uudet ja jännittävät rockbändit ja räppärit eivät vedä yleisöä samalla tavalla kuin 15 vuotta sitten.

”Silloin keikalle tulivat vähintään yhtyeen kaverit ja sukulaiset, nyt siihenkään ei voi enää luottaa.”

”Suoratoistopalvelut pitävät ihmiset kotona”, Valpio sanoo. ”Aikoinaan keikoilta löytyi musiikista pitäviä ihmisiä, joiden kanssa voitiin harjoitella parinmuodostusta ja lapsentekoa. Nyt sekin hoidetaan internetissä.”

Kiristynyt kilpailu näkyy Helatorstain budjetissa. Esiintyjille maksetaan kulukorvaukset, ruoat ja juomat.

”Jos joku ajaa Kuopiosta tänne keikalle, niin ei sen pidä joutua maksamaan siitä.”

Tästä huolimatta klubi-isäntä uskoo elävän musiikin vetovoimaan. Esimerkkinä hän mainitsee vastikään ensialbuminsa julkaisseen Ptrov-yhtyeen, jonka psykedeelinen rock teki elokuussa Helatorstaissa Valpioon suuren vaikutuksen.

”En muista, koska viimeksi aivot olisivat heränneet yhtä voimakkaasti. Korttipakka meni ihan uusiksi. Suomessa on vielä paljon yhtyeitä, jotka vain räjäyttää pankin.

Helatorstai-klubi 15 v 10.11., esiintyjinä Ratface ja Primary Delusion. Villi Wäinö (Kalevankatu 4) klo 21. Vapaa pääsy.

Oikaisu 10.11. klo 16.37: Otsikossa kirjoitettiin alun perin, että Pariisin kevät olisi ponnistanut Helatorstai-klubin lavalta, mutta todellisuudessa Helatorstai-klubilla esiintyi Major Label, jossa oli samoja muusikoita kuin myöhemmin perustetussa Pariisin keväässä.

Oikaisu 11.11. klo 8.56: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin, että Helatorstain nimi ei tule pääsiäisestä. Helatorstaita ei vietetä kuitenkaan pääsiäisenä, vaan kyseessä on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä, jota vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat