Young Royals on parasta pohjoismaalaista nuorisodraamaa sitten Skamin

Netflix-sarja Young Royals sai maailman kiinnostumaan Ruotsin monarkiasta.

Simon (Omar Rudberg, vas.) ja Wilhelm (Edvin Ryding) rakastavat toisiaan ruotsalaissarjassa Young Royals.

6.11. 15:37 | Päivitetty 24.11. 12:00

Ruotsissa sitä sitten osataan! Netflix-sarja Young Royals on saanut valtavasti positiivista huomiota maailmalla. Sen ensimmäinen, viime vuonna julkaistu kausi nousi suoratoistopalvelun top-10-listalle kahdessatoista maassa.

Nuorisosarjan toinen, marraskuun alussa julkaistu kausi jatkaa suloisen ensirakkauden tarinaa, mutta sen vetovoima rakentuu ennen kaikkea loistavien nuorten näyttelijöiden suorituksille. Näin pakahduttavaa ja emotionaalisesti uskottavaa pohjoismaalaista nuorisodraamaa ei ole nähty sitten Skamin.

Young Royals kertoo kuvitteellisen ruotsalaisen prinssi Wilhelmin (Edvin Ryding) ja työväenluokkaisista oloista tulevan Simonin (Omar Rudberg) kielletystä rakkaudesta eliitin sisäoppilaitoksessa Hillerskassa.

Sarjan käsikirjoittaja Lisa Ambjörn kertoo Los Angeles Times -lehdelle, että sarjassa ei ole koskaan ollut kyse siitä, että homous itsessään olisi ongelma nuorelle Wilhelmille. Ristiriidan ytimessä on se, että hän on Ruotsin prinssi, jota kuninkaalliset velvollisuudet kahlitsevat monin tavoin.

Älä lue eteenpäin, jos haluat välttyä juonipaljastuksilta.

Sarjan ensimmäisellä kaudella prinssi Wilhelmin isoveli, kruununprinssi Erik (Ivar Forsling) kuolee traagisesti, mikä tarkoittaa, että kruunun perimisjärjestyksessä seuraava Wilhelm joutuu kannattelemaan harteillaan koko monarkian tulevaisuuden painon.

Kauden dramaattinen loppu on skandaalinkäryinen, kun Wilhelmin vallanhimoinen serkku August (loistava Malte Gärdinger) vuotaa julkisuuteen Simonista ja nuoresta prinssistä salaa kuvattua materiaalia.

Kuninkaallisperhe painostaa Wilhelmiä kieltämään suhteensa Simoniin, ja tästä muodostuu välirikko kahden rakastavaisen välille. Simon ei halua olla Wilhelmin salaisuus.

Toisella kaudella Simon yrittää jatkaa elämäänsä ilman draamaa ja kehittelee suhdetta hurmaavan Marcusin (Tommy Wättring) kanssa. Sydänsuruissa kärvistelevän Wilhelmin mielenterveyden järkkyminen herättää huolta hovissa. Prinssi kohdistaa raivoaan katalaan Augustiin, jonka roolihahmo saa lisää ulottuvuuksia uudella kaudella.

Felice (Nikita Uggla) yrittää lohduttaa entistä ihastustaan Wilhelmiä, joka ei pääse yli sydänsurustaan.

Young Royals on dramaattisten käänteinen, palavien tunteiden ja solmussa olevien ihmissuhteiden viihdettä, jossa juonen viritykset menevät välillä roolihahmojen eheyden edelle.

Toinen kausi olisi voinut lässähtää helposti, jos se olisi tyytynyt vatvomaan ensimmäisen kauden keskeistä ristiriitaa, queer-rakkauden ja kuninkaallisinstituution välistä jännitettä. Se kuitenkin onnistuu käsittelemään syvällisesti esimerkiksi mielenterveysongelmia, etuoikeuksia sekä raa’an koskettavalla tavalla kostonhalun ja syyllisyyden tunnekirjoa.

Mutta keskeisin syy, miksi sarjasta on tullut kansainvälinen sensaatio, lienee päänäyttelijöiden Rydingin ja Rudbergin välinen sähköinen kemia. Näyttelijäsuoritukset ovat vaikuttavia kautta linjan, mutta etenkin Ryding, 19, tulkitsee ällistyttävän hienosti nuoren prinssin sisäistä myllerrystä.

Toinen kausi keskittyy rakastavaisten suhdetta enemmän Wilhelmin asemaan liittyvään eristäytyneisyyteen ja lohduttomaan yksinäisyyteen. Ryding aloitti näyttelemisen jo lapsena ja on ehtinyt tehdä jo monia roolisuorituksia erinäisissä ruotsalaissarjoissa.

Rudberg puolestaan oli aiemmin osa poikabändiä nimeltä FO&O. Hänen laulajan taitonsa saavat tilaa myös uudella kaudella, kun hänen hahmonsa purkaa syvimpiä tuntojaan lauluun, jonka hänen on määrä esittää koko Ruotsin edessä koulun vuosijuhlassa.

Sarjassa aiempaa enemmän huomiota saa Simonin isosisko Sara (säikkysilmäinen Frida Argento), joka muuttaa stipendin turvin asumaan Hillerskan sisäoppilaitokseen keskelle rikkaiden perheiden vesoja. Ulkopuolisuuden tunteen kanssa kamppaileva Sara löytää yllättävän yhteyden tekoaan katuvaan Augustiin.

Käsikirjoittaja Lisa Ambjörn on käsitellyt aiemmin töissään paljon luokkaeroja, ja teema on ansiokkaasti esillä myös Young Royalsin toisella kaudella.

Kauden dramaattista loppua pedataan jo alkumetreillä, kun Wilhelm saa kuulla joutuvansa pitämään ensimmäisen puheensa kruununprinssinä Hillerskan vuosijuhlassa.

Netflix ei ole toistaiseksi varmistanut, saako sarja kolmannen kauden, mutta luulen, että tämä on vain ajan kysymys. Katsojien on pakko saada tietää, miten käyn Wilhelmin ja Simonin mahdottoman rakkauden.

Oikaisu 9. marraskuuta kello 10.11: Jutussa luki virheellisesti, että Young Royals -sarjan toinen kausi olisi ilmestynyt lokakuussa. Se ilmestyi marraskuun 1. päivä.

Oikaisu: 24. marraskuuta kello 12.00: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Sara olisi Simonin pikkusisko Young Royals -sarjassa, mutta hän on Simonin isosisko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat