Taitoluistelijasta kertovan kotimaisen jännitys­elokuvan ikäraja nousi yleisö­palautteen jälkeen

Free Skate -elokuva on nyt kielletty alle 16-vuotiailta.

Free Skate alkaa urheilijan toipumistarinana, mutta päätyy väkivaltajännäriksi. Kuvassa pääosan esittäjä Veera W. Vilo.

7.11. 11:47

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi) on nostanut kotimaisen draamaelokuvan Free Skate (2021) ikärajaa.

Elokuvan ikäraja nousi K12:sta kielletyksi alle 16-vuotiailta. Tiedotteen mukaan päätös johtui saadusta yleisöpalautteesta.

Kavin mukaan elokuva sisältää voimakasta väkivaltaa, jossa uhrin kärsimys tulee selvästi esiin. Tarinan päähenkilön alisteinen asema ja häneen kohdistuvan seksuaaliväkivallan kuvaukset ovat sisältöinä lapsen kehitykselle haitallisia.

Pääosaa esittävän Veera W. Vilon käsikirjoittama ja Roope Oleniuksen ohjaama elokuva sai HS:n arviossa kaksi tähteä.

Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva tarina, jossa lupaava taitoluistelija (Vilo) loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteitaan. Luistelija asettuu Espooseen ja pääsee aloittamaan alusta tiukassa mutta lempeässä suomalaisvalmennuksessa.

Menneisyys ei päästä luistelijaa kuitenkaan otteestaan. HS:n kriitikon Kaisu Tervosen mukaan loppumetreillä elokuva hyppää luistelijan toipumisesta tämän traumojen lähteille.

”Hurjaksi yltyvä tarina sivuaa niin ihmiskauppaa kuin raiskauksia. Vaikka jo elokuvan lähtötilanne vihjaa rumaan peliin, muutos kerronnassa on äkillinen”, Tervonen kirjoittaa.

Elokuvien ikärajoja luokitellaan silloin tällöin uudelleen ensi-illan jälkeen.

Viimeksi lokakuussa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi) nosti tanskalaisen kauhudraaman Speak No Evilin ikärajaa. Elokuvan uudeksi ikärajaksi tuli K18, kun se aiemmin oli K16.

Kavi päätti luokitella elokuvan ikärajan uudelleen yleisöpalautteen perusteella. Kavin mukaan uutta K18-ikärajaa puolsi elokuvan erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

Valtaosan Suomessa julkaistavien elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajoista antavat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kouluttamat ja hyväksymät kuvaohjelmaluokittelijat. Kavin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö valvoo kuvaohjelmaluokittelijoiden toimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat