Huutokauppojen maailman­ennätys koheni jälleen – Microsoftin perustajan taide­kokoelmaa myytiin yli 1,6 miljardilla eurolla

Maailmanennätyskokoelman toinen osa myytiin torstain aikana.

David Hockneyn The Conversation vuodelta 1980 oli Paul Allenin kokoelman uudempaa taidetta. Se myytiin 7,8 miljoonalla dollarilla osana ennätysmäistä huutokauppaa keskiviikkona New Yorkissa.

10.11. 14:08 | Päivitetty 11.11. 11:22

Microsoftin perustajan Paul G. Allenin (1953–2018) taidekokoelmaan kuuluvien 60 teoksen myynti ylsi uuteen maailmanennätykseen Christie’sin huutokaupassa Yhdysvalloissa keskiviikkona. Yhteishinta oli yli 1,5 miljardia dollaria eli nykykurssilla sama summa euroina. Allenin tahdon mukaisesti huutokaupan tuotot käytetään hyväntekeväisyyteen.

Asiasta kertoivat esimerkiksi Christie’s, The New York Times ja The Guardian.

Torstaina myytiin vielä 95 teosta, mukana useiden miljoonien arvoisia teoksia mutta ei niin arvokkaita kuin keskiviikon huutokaupassa. Torstain saldoksi tuli lähes 116 miljoonaa euroa. Näin yksittäisen omistajan huutokaupatun taidekokoelman uusi maailmanennätys koheni summaan 1,62 miljardia dollaria.

Georges Seurat (1859-1891), Les Poseuses, Ensemble (Petite version), 1888. Teos myytiin 149,2 miljoonalla dollarilla.

Jo etukäteen uumoiltiin, että huutokauppa ylittää ensimmäisenä yli miljardin dollarin summan. Edellinen maailmanennätys oli Sothebyn huutokaupasta puolen vuoden takaa, kun Harry ja Linda Macklowen kokoelmaa myytiin osana avioeroprosessia 922 miljoonalla eurolla.

Yllätyksenä voi pitää sitä, että uusi ennätys kohosi jopa yli 1,6 miljardin euron.

Kovimmalla hinnalla eli 149,2 miljoonalla dollarilla myytiin Georges Seurat’n Les Poseuses, Ensemble (Petite version). Myös Paul Cézannen, Paul Gauguinin, Vincent van Goghin ja Gustav Klimtin teoksia huudettiin yli 100 miljoonan euron hinnoilla.

Paul Cézannen La Montagne Sainte-Victoire (1888–1890) myytiin 137,8 miljoonalla dollarilla.

Ennätyshintojen taustalla oli sijoitusmarkkinoiden turbulenssi. Suursijoittajat haluavat miljardeilleen turvasatamia, ja taidehistorian suurten nimien keskeiset teokset ovat olleet yleensä varmoja ja arvoaan nostavia sijoituskohteita. Neljännes teoksista myytiin aasialaisille ostajille.

Teokset olivat esillä yleisölle kymmenen päivän ajan ennen huutokauppaa. Tämä aiheutti yli kahden tunnin jonoja New Yorkin Rockefeller Plazalle, jossa Christie’sin huutokauppa sijaitsee.

Yli 20 000 ihmistä ehti nähdä teokset ennen kuin monet niistä katoavat yksityiskokoelmiin.

Trendi sijoittaa huipputaiteeseen oli nähtävillä myös viime vuonna. Maailman taidemyynti ylitti Art Basel UBS -raportin mukaan 65 miljardia euroa. Se ylitti vuoden 2020 myynnin selvästi ja oli hieman enemmän kuin vuoden 2019 myynti.

Ennätyksiä rikkoi myös keväällä myyty Andy Warholin Shot Sage Blue Marilyn, josta tuli noin 196 miljoonan euron hinnalla kallein yhdysvaltalainen huutokaupassa myyty teos.

Paul Allen ja Bill Gates koripallo-ottelun yleisössä vuonna 2000. Allen omisti myös urheilujoukkueita.

Paul Allen perusti Microsoftin Bill Gatesin kanssa vuonna 1975. Syöpädiagnoosi ja silloiset erimielisyydet saivat hänet jättämään työnteon yhtiössä vuonna 1983, mutta hän säilytti osakkeensa ja hallituspaikkansa nousten yhtiön kasvaessa miljardööriksi.

Vuonna 2000 hän aloitti Experience Music Projectin josta kasvoi Seattlen Museum of Pop Culture. Taidekokoelmien näyttelylainat ja erilliset näyttelyt omasta kokoelmasta olivat alkaneet jo aikaisemmin.

Allen myös myi taidekokoelmansa teoksia ajoittain suurilla voitoilla. ”Taide on ollut erinomainen sijoituskohde”, hän kehui Bloombergille vuonna 2015.

Allen ehti eläessään lahjoittaa hyväntekeväisyyteen noin kaksi miljardia euroa ja tehdä Gatesin tavoin lupauksen, jonka mukaan valtaosa omaisuudesta ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Omaisuus oli Allenin kuollessa suuruusluokaltaan 20 miljardia euroa. Paul Allenin perikunnan asioista vastaa hänen siskonsa Jody Allen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat