Suomessakin tunnettu iranilainen huippu­näyttelijä poseeraa Instagramissa ilman huivia

Iranin naisten oikeuksia tukevat mielenosoitukset jatkuvat jo seitsemättä viikkoa.

Taraneh Alidoosti osallistui The Salesman -elokuvan ensi-iltaan Cannesissa keväällä 2016.

10.11. 14:19

Iranilainen huippunäyttelijä Taraneh Alidoosti on julkaissut Instagramissa kuvan itsestään ilman huivia. Teon tarkoituksena on ilmaista solidaarisuutta Iranin hallintoa vastaan mieltään osoittavia kohtaan. Asiasta kertoo BBC.

Alidoosti tunnetaan parhaiten roolistaan Oscar-palkinnon voittaneessa elokuvassa The Salesman (2016).

Instagram-julkaisussa hän pitää kädessään kylttiä, jossa lukee kurdin kielellä ”Nainen, Elämä, Vapaus”. Sloganista on tullut yleinen huuto Iranin mielenosoituksissa.

Iranin naisten oikeuksia tukevat mielenosoitukset jatkuvat jo seitsemättä viikkoa. Ne alkoivat, kun poliisi pidätti 22-vuotiaan Mahsa Aminin Teheranissa väärin puetun hijabin takia. Poliisin mielestä Amini ei ollut pukeutunut tarpeeksi siveästi ja määräysten mukaisesti.

Silminnäkijöiden mukaan Amini kuoli saatuaan iskuja muun muassa päähän. Poliisi kiisti pahoinpitelyn ja väitti, että Amini kuoli sydänkohtaukseen.

Mielenilmauksia järjestettiin Iranissa ensin erityisesti kurdialueella ja pääkaupunki Teheranissa. Sittemmin ne ovat laajentuneet kaikkialle maailmaan, niitä on järjestetty myös ympäri Suomea.

Alidoosti on yksi Iranin menestyneimmistä näyttelijöistä. Instagramissa hänellä on lähes kahdeksan miljoonaa seuraajaa.

Hän näytteli Asghar Farhadin ohjaamassa elokuvassa The Salesman, joka voitti Oscarin vuonna 2017 parhaana kansainvälisenä elokuvana. Elokuva oli näkyvästi esillä myös Suomessa. HS:n kriitikko antoi elokuvasta tuolloin viisi tähteä.

Alidoosti näytteli Ranaa, joka raiskataan ja jonka puoliso saa asiasta pakkomielteen: mies haluaisi löytää hyökkääjän puolustaakseen omaa kunniaansa, vaikka vaimo haluaisi antaa asian olla.

Alidoosti on aiemmin sanonut jäävänsä Iraniin hinnalla millä hyvänsä ja keskeyttävänsä uransa tukeakseen perheitä, joiden jäseniä on kuollut mielenosoituksissa.

Oscar-palkittu ohjaaja, The Salesman -elokuvan ohjannut Aghar Farhafi vetosi aiemmin syyskuussa Instagram-videollaan elokuvantekijöihin, intellektuelleihin ja ihmisoikeusaktivisteihin kautta maailman osoittamaan solidaarisuutta Iranissa vapauden puolesta taisteleville.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan Iranin mielenosoituksissa on kuollut ainakin 328 ihmistä ja 14 800 on pidätetty. Todelliset luvut lienevät suuremmat.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat