Kuuluisat museot julkaisivat lausunnon taide­teoksiin kohdistuneista iskuista

Aktivistit ovat tehneet viime viikkojen aikana useita iskuja taidemuseoihin. Torstaina julkaistussa lausunnossa sanotaan iskujen takana olevien aktivistien aliarvioivan korvaamattomien teosten haurauden.

Last Generation -liikkeen ilmastoaktivistit heittivät perjantaina 4. marraskuuta hernekeittoa Vincent van Goghin Kylväjä-maalauksen päälle Roomassa. Keiton heittämisen jälkeen aktivistit liimasivat itsensä taidemuseon seinään.

10.11. 22:31

Yli 90 tunnettua museota julkaisi torstaina yhteisen lausunnon, jossa ne vetoavat ilmastoaktivisteihin, että ne jättäisivät mielenilmauksissaan kuuluisat taideteokset rauhaan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Aktivistit ovat tehneet viime viikkojen aikana useita iskuja taidemuseoihin ympäri Eurooppaa. Teoillaan he ovat halunneet herättää huomiota ilmastokriisistä. Aktivistit ovat muun muassa heittäneet keittoa ja perunamuusia maailmankuulujen maalausten päälle sekä liimanneet itsensä taideteoksiin.

Kohteeksi on päätynyt muun muassa taiteilija Vincent van Goghin maalauksia. Mikään taideteoksista ei ole vahingoittunut iskuissa. Vahinkoa on koitunut joissain tapauksissa teoksia ympäröiville kehyksille ja suojalaseille.

Lue lisää: Aktivistit iskivät tomaattikeitolla vanhaan arvotaiteeseen – mitä siitä pitäisi ajatella?

Torstaina julkaistussa lausunnossa sanotaan iskujen takana olevien aktivistien aliarvioivan korvaamattomien teosten haurauden. Lausunnon allekirjoittaneet taidemuseoiden johtajat kertovat olevansa järkyttyneitä taideteosten ”riskialttiista vaarantamisesta”.

”[Teokset] tulee säilyttää osana maailmamme kulttuuriperintöä”, tiedotteessa sanotaan.

Lausunnon on laatinut Mardidin Prado-taidemuseo, ja sen allekirjoittaneiden joukossa ovat muun muassa Pariisissa sijaitsevan Louvren sekä New Yorkin modernin taiteen museon johtajat. Allekirjoittaneiden listalta löytyy myös Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Taidemuseoiden johtajat sanovat aikovansa jatkaa kulttuuriperinnön saavutettavuuden puolesta puhumista.

”Aiomme pitää museon vapaana tilana sosiaaliselle kanssakäymiselle”, tiedotteessa sanotaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat