Kaksi vuotta sitten tapahtui tragedia, joka lamaannutti Black Pantherin tekijät – Nyt he kertovat, kuinka jatko-osa syntyi

Marvel-jättihitti palaa ilman ykkösosan tähteä Chadwick Bosemania, joka kuoli vuonna 2020.

Näyttelijä Lupita Nyong’on mukaan Black Pantherin jatko-osasta tuli heidän kollegansa kuoleman takia elokuva surusta ja menetyksestä.

12.11. 13:26

Elokuva Black Panther: Wakanda Forever ei ole mikä tahansa supersankarielokuva. Jo vuosia sitten, ennen tuotantoa, sen tiedettiin olevan Marvel-elokuvien neljännen vaiheen päätösteos.

Juuri tämän elokuvan piti siis kuroa kiinni tarinoita, jotka risteilevät useissa viime vuosien menestyneimmissä supersankarileffoissa – ja tietysti olla jatko-osa vuoden 2018 Black Pantherille, joka oli yllättävänkin suuri menestys.

Elokuussa 2020 tapahtui tragedia. Nimihenkilöä, mustaa supersankaria Black Pantheria esittänyt Chadwick Boseman kuoli 43-vuotiaana paksusuolen syöpään. Boseman oli pitänyt sairautensa piilossa julkisuudelta. Jatko-osan tekeminen oli ollut suunnitelmissa, ja sitä oli jo aikataulutettu.

Chadwick Boseman vuoden 2018 Black Panther -elokuvassa.

”Chadwickin kuoltua tuntui mahdottomalta palata tähän maailmaan”, näyttelijä Lupita Nyong'o kertoo etäyhteydellä Lontoosta.

”Ensimmäistä elokuvaa tehdessämme olimme yhteisö, kuin perhe. Suru ja pettymys valtasivat meidät.”

Black Pantherin ja jatko-osan käsikirjoittaja-ohjaaja Ryan Coogler otti Nyong’on mukaan tehtäväkseen tuoda porukan yhteen. Käsikirjoitus piti laatia uudelleen.

”Kun Ryan myöhemmin kertoi löytäneensä uuden tarinan, hän kuvaili, että juuri tätä Chadwick olisi halunnut.”

Nyong’on mukaan Coogler käsittelee elokuvassa omaa ja jaettua surua.

”Tästä tuli elokuva surusta ja menetyksestä. Kun pääsimme elokuvantekoon, ei minulla enää ollut mitään epäilyksiä.”

Black Pantherien keskellä on kuvitteellinen afrikkalainen Wakandan valtio. Bosemanin näyttelemä T’Challa eli Black Panther oli Wakandan kuningas.

Jatko-osan alussa T’Challa on kuollut. Jo aiemmin Wakandan vallanjaossa keskeisillä paikoilla olleet naiset ottavat nyt valtion ohjat. Letitia Wright näyttelee kuninkaan siskoa Shuria.

”Ensimmäinen elokuva loi maailman, jossa naisilla on samat mahdollisuudet kuin miehillä. Kuningas T'Challa oli ympäröinyt itsensä naisilla”, Nyong'o sanoo.

”Hänen kuoltuaan seuraamme luontevasti ihmisiä, joihin menetys eniten vaikuttaa, ja he ovat naisia.”

Vakooja ja soturi Nakiaa näyttelevä Nyong'o kuvailee Cooglerin käsittelevän elokuvissaan vain aiheita, jotka ovat hänelle läheisiä.

”Naisten rooli on Ryanin elämässä suuri. Hän haluaa kuvailla tasa-arvon maailmaa ja luoda elokuvallaan tällaista tavoitteellisuutta.”

Ensimmäinen Black Panther nousi kaikkien aikojen yhdeksänneksi menestyneimmäksi elokuvaksi, ainakin ilman lipputulojen inflaatiokorjausta. Se oli myös menestynein mustan ohjaajan elokuva.

”Olimme jatko-osan velkaa mustalle yleisölle ympäri maailmaa”, Nyong'o sanoo.

Martin Freeman kertoo, että fanit tietävät Marvel-maailmasta paljon enemmän kuin hän.

Martin Freemanin näyttelemä Everett Ross on wakandalaisten yhteyshenkilö Yhdysvaltojen vallan käytävillä. Ross on CIA-agentti, joka pyrkii edistämään rauhanomaisia ratkaisuja, siis eräänlainen vinkkimies ja salainen diplomaatti.

Kolonialismin perinnön käsitteleminen on Black Pantherien tematiikassa keskeistä.

”Ross rakastaa Amerikkaa, mutta yhtä lailla tietää, ettei Amerikka toimi aina oikein, vaan ajaa omia etujaan”, Freeman kuvailee.

Freeman kuvaili kuvausten alkaneen hartaissa tunnelmissa.

”Kysytään, tunsinko kuvauksissa Chadwickin läsnäolon. Enemmän tunsin hänen poissaolonsa. Oli suuri tyhjiö.”

Freeman muistuttaa, ettei elokuvaa voi tehdä ainoastaan surun tunnelmassa.

”Se olisi hedelmätöntä. Jos haluat kunnioittaa kaatunutta toveriasi, pidät huolen, että olet itse hyvässä iskussa”, Freeman sanoo.

Muun muassa Hobitti-elokuvasta tutun englantilaisen Martin Freemanin näyttelemä Everett Ross on ollut mukana nyt kolmessa Marvel-elokuvassa. Ensimmäinen oli Captain America: Civil War kuusi vuotta sitten.

Freeman kertoo huomanneensa, että fanit tietävät häntä enemmän paitsi koko Marvel-maailmasta myös Rossista. Se ei haittaa, päinvastoin.

”Minua ei näyttelijänä auta, että tietäisin kaiken Marvel-elokuvien universumista”, hän sanoo.

”Everett Ross ei tiedä kaikkea. Hän ei ole Marvel-ekspertti. Hän tietää näistä tapahtumista sen, minkä hän on työssään CIA:ssa kohdannut. Fanien kanssa käydyt keskustelut ovat avanneet Freemanin ajatuksia näyttelijän asemasta.

”Ei pidä haalia liikaa taustatietoa hahmosta, jota näyttelee. Silloin ei voisi enää yllättyä itse”, Freeman sanoo.

”Se veisi spontaaniuden.”

Freeman sanoo, ettei hän voi urallaan täysin nojata Marvel-elokuvien tuomaan, myös taloudelliseen, turvaan.

”Minä rakastan tätä hommaa, mutta en tiedä, kuinka paljon se rakastaa minua. Joku voisi aina korvata minut.”

Oikaisu 13.11. klo 10.35. Martin Freeman ei ole näytellyt Mission: Impossible -elokuvissa, kuten alkuperäisessä jutussa virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat