Suunnistuksen moninkertainen maailman­mestari Minna Kauppi etsii yhä rastiaan työelämässä

”Olen edelleen sellaisessa käymistilassa”, Minna Kauppi sanoo.

”Olen sen verran sähäkkä tyyppi, etten pysty meditoimaan. Mutta pystyn kyllä juoksemalla nollaamaan ja panemaan palasia elämässä kohdilleen”, Minna Kauppi kertoo. Hänet kuvattiin Olavi Lanun puistossa Lahdessa.

24.11. 2:00 | Päivitetty 24.11. 6:37

MINNA KAUPPI vastaa puheluun kotoaan Lahdesta. Taustalta kuuluu lasten hälinää. Viisivuotias Ukko on kuumeessa, ja parivuotias Hertta-tytär sairastaa kurkunpääntulehdusta. Viimeiset päivät ovat kuluneet tiiviisti sisätiloissa.

”Tyypit hyppii ihan seinille, ja mä alan hyppiä kohta kanssa”, Kauppi sanoo ja naurahtaa.

”Kun kukaan ei ole mikään kotona hissuttelija.”

Hänen sanomanaan se on helppo uskoa. Kauppi on suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari, kaksinkertainen Euroopan-mestari, moninkertainen Suomen-mestari sekä kaksinkertainen nuorten maailmanmestari.

On siinä saanut ulkona vipeltää.

MIKÄ hänestä teki ylivoimaisen?

Kauppi hieman toppuuttelee kysymystä. Hän sanoo, ettei itse koe olleensa koskaan ylivertainen muihin nähden, vaikka arveleekin olleensa fyysisiltä ominaisuuksiltaan melko optimaalinen suunnistaja. Hänessä yhdistyivät luontainen voimakkuus ja hyvä hapenottokyky.

Suurimmaksi voimavarakseen hän nimeää silti kilpailuhenkisyyden ja voittamisen halun. Niiden vuoksi hän oli valmis uhraamaan lähes kaiken muun.

Kauppi eli huippu-urheilijan arkea lähes parinkymmenen vuoden ajan. Se oli äärimmäistä elämää, joka vaati jatkuvaa sitoutumista, korkeaa kunnianhimoa ja päättäväistä luonteenlaatua. Ehkä vähän hulluuttakin.

Mutta oli se myös etuoikeutettua aikaa. Kuin seikkailua.

Kauppi toteaa, ettei hän missään nimessä ollut täydellinen suunnistaja. Hän luonnehtii itseään kilpailijana ailahtelevaiseksi ja nimeää suurimmaksi ongelmakseen keskittymiskyvyn. Huonoina päivinä hän saattoi helposti eksyä.

”Suunnistuksessa on paljon ihmisiä, jotka ovat tosi intohimoisia lajin suhteen. Mä en ole sellainen. Totta kai nautin lajista, mutta en ehkä niin paljon kuin moni muu maajoukkueessa. Minulle kilpaileminen ja fyysinen suorittaminen on ollut aina ykkösjuttu.”

Millä maailmanmestaruudet selittyvät?

”Ei se sattumaa ole tietenkään”, Kauppi sanoo.

”Halusin vain ihan hirveästi voittaa. Ja kun sen voiton saavutti, niin siinä eli sellaisessa hybriksessä hetken aikaa. Kaikki tunteet olivat isollaan. Mutta eivät ne voitot loppujen lopuksi tehneet elämästä sen auvoisempaa. Se oli sellainen hetkellinen piikki, jota oli halunnut ja janonnut.”

Minna Kauppi eli huippu-urheilijan arkea lähes parinkymmenen vuoden ajan.

AMMATTILAISURA suunnistajana päättyi vuonna 2015 terveysongelmiin. Kauppi oli kärsinyt pitkään kroonisesta paksusuolentulehduksesta, joka aiheutti tulehdustiloja ja jatkuvaa väsymystä kropassa. Kahtena viime kautenaan hän ei pystynyt juuri kilpailemaan.

Mutta olisi hän ollut sairastelusta huolimatta uransa ehtoopuolella. Urheilijanammatin elinkaari on niin paljon lyhyempi kuin monessa muussa ammatissa, Kauppi muistuttaa.

Hän ottaa vertailukohdaksi puolisonsa, Apulanta-yhtyeen rumpalin Simo SipeSantapukin, joka voi halutessaan rokata vaikka hautaan saakka.

Oletko kateellinen?

”En oikeastaan”, Kauppi sanoo.

”Tavallaan se on myös etuoikeus, että joudut luopumaan unelmastasi ja etsimään elämääsi uusia asioita. Ei ole kovin helppoa luopua jostain sellaisesta, jossa olet hyvä ja joka on ollut iso osa elämääsi melkein aina. Olin alkanut huomata itsessäni myös selvää rutinoitumista. Suurin palo oli sammumassa. Siksi olisi ollut väärinkin jatkaa.”

KAUPPI kertoo eläneensä urheilu-uran jälkeiset vuodet pitkälti lasten ehdoilla mutta kokeilleensa siipiään jonkin verran myös työelämässä. Hän on työskennellyt muun muassa markkinointitehtävissä mökkifirmassa, toiminnanjohtajana suunnistusseurassa ja tehnyt erilaisia tapahtuma-alan töitä.

Tällä hetkellä hän tekee oman yrityksensä kautta urheiluun liittyviä töitä sekä pidempiä sijaisuuksia kieltenopettajana. Jälkimmäiseen hänellä on pätevyyskin. Kauppi valmistui maisteriksi Jyväskylän yliopiston Kieli- ja viestintätieteiden laitokselta reilu kymmenen vuotta sitten.

Mutta ei sekään taida olla hänen todellinen kutsumuksensa, kuten ei ole kotiäitiyskään. Kauppi sanoo kaipaavansa elämäänsä myös toisenlaisia haasteita. Millaisia, sitä hän ei osaa vielä sanoa.

Suunnistaja etsii yhä rastiaan?

”Joo, olen edelleen sellaisessa käymistilassa. Kun en oikein vieläkään tiedä, mikä unelmatyöni voisi olla. Vaikka urheillessa oppi monia asioita, ei se pätevöittänyt oikein mihinkään. En minä niillä mitaleilla enää mihinkään ratsasta”, Kauppi sanoo.

”Koen huippu-urheilijan identiteetin jollain tavalla myös rajoittavana. Urheilu oli niin tärkeä ja kokonaisvaltainen osa elämääni, että sitä väkisinkin haluaisi löytää samankaltaisia tunteita muuhunkin tekemiseen. Sellaista syvempää merkityksellisyyden tunnetta. Ettei työ olisi vain työtä.”

URHEILU näyttelee edelleen tärkeää roolia Kaupin elämässä. Tulevaa merkkipäiväänsäkin hän aikoo juhlistaa liikunnan merkeissä. Kauppi kertoo juoksevansa syntymäpäivänään 40 kilometrin pituisen lenkin, joka starttaa hänen lapsuudenkotinsa pihasta Vääksyssä ja kulkee erinäisten lapsuuden reittien läpi juhlapaikalle Lahteen.

”Se on tavallaan history tour mun elämästä”, hän perustelee.

Miksi haluat juosta?

Kauppi naurahtaa. ”Ihan huvin vuoksi.”

Kuka?

Minna Kauppi

  • Syntyi 1982 Asikkalassa.

  • Suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari vuosilta 2006–2012, kaksinkertainen Euroopan-mestari, moninkertainen Suomen-mestari sekä kaksinkertainen nuorten maailmanmestari.

  • Valittiin Suomen vuoden urheilijaksi 2010.

  • Filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta 2011.

  • Asuu Lahdessa. Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja puoliso, muusikko Sipe Santapukki.

  • Täyttää 40 vuotta perjantaina 25. marraskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat