Kurt Cobainin vanha äänen­särkijä myytiin yli 72 000 eurolla, uusi samanlainen maksaa kaupassa 80 euroa

Nirvana-solistin vanhat instrumentit menevät kaupaksi hurjilla hinnoilla, olivat ne ehjiä tai säpäleiksi hakattuja.

Nirvanan keulakuvan Kurt Cobainin jäämistöä on ostettu hurjilla hinnoilla.

17.11. 12:24

Nirvana-yhtyeen edesmenneen solistin Kurt Cobainin vanha äänensärkijä myytiin tällä viikolla Yhdysvalloissa huutokaupassa 75 000 dollarin eli noin 72 100 euron hinnalla, kertoo Guitar World.

Boss DS-1 -mallinen äänensärkijä on ollut jo vuosikymmenten ajan monien rockkitaristien suosima edullinen efektipedaali. Laitetta valmistetaan edelleen, ja suomalaisista musiikkikaupoista sen voi saada halvimmillaan vajaalla 80 eurolla.

Cobainin pedaali myytiin toimintakuntoisena, ja sen kyljissä on Cobainin kirjoittamia merkintöjä kuten ”NIRWAHNA” ja ”Kurdt was here”.

Laite oli päätynyt myyjälle alun perin BBC:n John Peel Sessions -äänitysten tuottajalta. Cobain oli käyttänyt äänensärkijää Peel-äänityksissä Lontoossa.

Tämän viikon huutokaupassa myytiin myös plektra, jota Cobain oli käyttänyt samoissa äänityksissä. Siitä maksettiin yli 5 700 dollaria. Uutena samoja plektroja myydään 12 kappaleen pakkauksessa kahdeksalla eurolla.

Nirvana esiintyi Ruisrockissa kesällä 1992. Kuvassa basisti Krist Novoselic (vas.) ja Kurt Cobain.

Kurt Cobainin vanhoja soittimia on myyty viime vuosina koko ajan kovemmilla hinnoilla, eikä haittaa, vaikka instrumentit eivät olisi enää toimintakunnossa.

Kesällä 2020 täsmälleen saman mallinen mutta Cobainin keikalla rikki potkima Boss-pedaali myytiin 9 000 dollarilla.

Cobainilla oli tapana särkeä keikoilla joskus myös kitaroita. Vastikään myynnissä oli vanha Fender Mustang -sähkökitara, jonka Cobain oli hakannut säpäleiksi keikalla vuonna 1989. Roudarinteipillä yhteen liitetyt kitaranpalaset myytiin lopulta vähän yli 486 000 dollarilla.

Ehjänä säilyneet Cobainin kitarat ovat olleet monin verroin kalliimpia. Smells Like Teen Spirit -videolla käytetty Fender Mustang myytiin viime keväänä yli 4,5 miljoonalla dollarilla, ja MTV Unplugged -ohjelmassa käytetystä akustisesta Martin D18 -kitarasta tuli kesällä 2021 kaikkien aikojen kallein kitara kuuden miljoonan dollarin myyntihinnalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat