Koominen totisuus lienee siivittänyt Pako New Yorkista -elokuvan tietä kulttimaineeseen

Tieteistrillerissä Kurt Russellin esittämä silmälappukonna etsii Yhdysvaltain presidenttiä New Yorkin ytimen täyttävästä avovankilasta.

Brain (Harry Dean Stanton, vas.), Maggie (Adrienne Barbeau) ja Snake Plissken (Kurt Russell) tavataan Pako New Yorkista -elokuvassa.

18.11. 2:00

Toiminta

Pako New Yorkista ★★

Escape from New York, USA 1981

Teema klo 22.05 ja Yle Areena (K16)

Yhdysvaltain presidentti (Donald Pleasence) pelastautuu kaapatusta lentokoneestaan Manhattanin vankilasaarelle. Entiselle sotasankarille (Kurt Russell) luvataan armahdus, jos hän etsii ja toimittaa presidentin turvaan vuorokauden kuluessa. Ellei yrmy sankarikonna onnistu, hän kuolee sisäänsä piilotettuihin miniräjähteisiin.

John Carpenterin Pako New Yorkista on aikakaudelle tyypillinen lähitulevaisuuteen sijoittuva ja westernien asetelmia toisintava toiminnallinen tieteisjännäri. Yhteiskunnalliset ongelmat ratkotaan telkeämällä rikolliset oman onnensa nojaan, anarkistiseen ja väkivaltaiseen pienoismaailmaan.

Ohjaajan kyyninen käsikirjoitus peilaa niin hallintoa loanneen Watergate-skandaalin kuin aikansa maailmanpolitiikan panttivankikiistojen tuntoja. Toteutus on koomisenkin totinen, mikä saattoi auttaa elokuvan kulttisuosion rakentumisessa.

Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Harry Dean Stanton ja Isaac Hayes nähdään karikatyyrimäissä rooleissa. Naiseus tarkoittaa kasaritrendikästä koviskaunotarta (Adrianne Barbeau). Carpenter myös vastaa naivistisesti sykkivästä sähköisestä musiikista.

Teeman elokuvafestivaalin ohjelmistoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat