Opiskelijoiden pienoisteosten aiheet venyvät eurodancesta keskenmenoihin

Radio-opiskelijat ovat löytäneet äänisuunnittelun voiman.

20.11. 2:00

Olin dokumenttisarjan tuomarina radioalan oppilaitosten järjestämillä Tornion radiofestivaaleilla vuonna 2013. Tuolloin opiskelijoiden käsitys audiodokumentista tuntui olevan lähinnä henkilöhaastattelu, jota parhaassa tapauksessa oli hieman maustettu äänillä ja musiikilla.

Radiofeaturea Ylelle tuottava Radiogalleria on käynnistänyt oppilaitosyhteistyön, jonka ensimmäisiä hedelmiä kuullaan tänään sunnuntaina. Niissä ainakin käsitys äänisuunnittelusta on ihan eri tasolla kuin omassa kokemuksessani oppilastöistä.

Aika vahvasti tosin tuntuu, että sarjan kuratoinut ohjaaja-äänisuunnittelija Suvi Tuuli Kataja on onnistunut tartuttamaan opiskelijoihin omat äänimaneerinsa – niin hyvässä kuin pahassakin.

Samuli Ala-Lahden teos Europop – järki pois, vietit päälle heittää ilmaan hauskan salaliittoteorian: Oliko ysärin eurodance eurooppalaista identiteettiä vahvistamaan luotu projekti? Kyllähän tuota jumputusta – ”ynts, ynts, ynts” kuten ohjelma kuvailee – kuunnellessa kansalliset identiteetit unohtuivat.

Milla Puolakanahon Kun syke ei tunnu on siinä mielessä kliseinen opiskelijatyö, että se olettaa dokumentarismin edellyttävän raflaavaa aihetta. Keskenmenoja onnistutaan kuitenkin käsittelemään herkästi ja koskettavasti.

Iida Hägglundin girlcrush kertoo teemakseen tyttöestetiikan, mutta toteutus venähtää niin taiteelliseksi, että ponit ja barbit jäävät kuuntelijan mielen sijaan laukkaamaan ohjaajan korvien väliin.

Radiossa on vuosien varrella kuultu hyvin vaihtelevan tasoisia opiskelijatöitä.

Koskaan ennen en ole päässyt sanomaan tällaista: toivon kuulevani kaikista tänään esitettävien teosten tekijöistä vielä joskus!

Radiogallerian oppilastöitä, Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat