Sosiaalisessa mediassa nousi vastareaktio, kun Banksy yllytti fanejaan varastamaan

Banksyn henkilöllisyys on pysynyt salaisuutena yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuona aikana hänelle on kehittynyt uskollinen kannattajakunta.

Guessin Lontoon-liikkeen työntekijä poistaa ikkunasomistusta 18. marraskuuta sen jälkeen, kun Banksy oli kehottanut varastamaan liikkeestä.

19.11. 12:33 | Päivitetty 19.11. 12:55

Maailmankuulu katutaiteilija Banksy yllyttää seuraajiaan myymälävarkauksiin virallisella Instagram-tilillään. Asiasta on kertonut muun muassa BBC.

Kehotus liittyy riitaan tekijänoikeuksista: Banksy katsoo yhdysvaltalaisen Guess-vaatekaupan käyttäneen hänen erästä työtään luvatta markkinointiin. Guessin lontoolaismyymälä näytti näyteikkunassaan suurta kopiota Banksyn tunnetusta Flower Thrower -teoksesta ilman tämän lupaa.

Työtä käytettiin markkinoimaan Banksy-aiheista vaatemallistoa. Guessin mukaan sillä on oikeudet vaatemallistoon.

”He auttoivat itseään käyttämällä taidettani lupaa kysymättä. Miten voisi olla väärin, jos teet saman heidän vaatteilleen”, taiteilijan Instagram-tilillä kirjoitettiin. Ohessa oli kuva myymälän ikkunasta.

Banksyn kehotuksen jälkeen lontoolaismyymälä peitti näyteikkunansa ja sulki ovensa väliaikaisesti.

Sosiaalisessa mediassa Banksyn kehotus on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Suuri osa twiittaajista tietysti innostui taiteilijan kapinallisuudesta, mutta kriitikkojakin löytyy.

Tekijänoikeusriidat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus taiteilijan uralla, ja Banksy on itsekin suhtautunut niihin vaihtelevasti.

Taiteilija myös hyödyntää töissään usein muiden taiteilijoiden teoksia ja on jopa ilmoittanut, että vain ”luuserit” välittävät tekijänoikeuksista. Joidenkin mielestä Banksy onkin jo aikaa sitten menettänyt katu-uskottavuutensa.

Banksy pitää mustaa listaa museoista ja gallerioista, jotka pyrkivät hyötymään taloudellisesti hänen taiteestaan tai esittelevät laittomia kopioita hänen teoksistaan.

Tästä syystä esimerkiksi Serlachius-museot ei perinyt lainkaan pääsymaksua Banksy-näyttelyynsä vuonna 2021. Museo ei liioin myynyt näyttelyyn liittyviä oheistuotteita.

Banksy tunnetaan mystisenä katutaiteilijana, jonka todellisesta henkilöydestä ei ole varmuutta. Osin anonymiteetin takia hänen tekemisiään seurataan maailman medioissa tarkasti, mikä on johtanut teosten arvon nousemiseen. Samaan aikaan anonymiteetti on estänyt taiteilijaa itseään hyödyntämästä tulovirtoja täysimääräisesti.

Taiteilijan tekemiä maalauksia on irrotettu autotallien ovista, muureista ja seinistä lähes koko hänen uransa ajan, ja joistakin teoksista on maksettu jopa satoja tuhansia euroja taidemarkkinoilla. Rahat ovat usein päätyneet kiinteistön omistajan taskuun.

Viimeksi taiteilijan tekemisiä on seurattu Ukrainassa. Banksyn taideteoksia ilmestyy usein ilman ennakkoilmoitusta eri puolille maailmaa, ja tällä viikolla niitä ilmestyi useisiin ukrainalaiskaupunkeihin.

Tyypillisen arvuuttelun jälkeen Banksy tunnusti teokset omikseen. Julkisuutta saivat sekä sodan aiheuttamat tuhot että taiteilija.

Oikaisu 19.11.2022 kello 12.53: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti Banksyn Flower Tower -teoksesta. Teoksen nimi on Flower Thrower.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat