Vakuuttava reportaasi penkoo Ranskan osuutta maailman likaisimmissa jalkapallokisoissa

Qatarin kisojen lehmänkaupat -reportaasia tehtiin isolla työryhmällä kahdeksan kuukautta ajan. Tulos on vakuuttavaa tutkivaa journalismia.

Tuore reportaasi taustoittaa ja vahvistaa uutisia kisojen rakennustöiden vaatimista uhreista ja Qatarin raaoista asenteista siirtotyöläisiä kohtaan. Kuvassa Dohan Lusail-stadion rakennusvaiheessa joulukuussa 2019.

22.11. 2:00

Tuskin mikään urheilutapahtuma on herättänyt yhtä paljon paheksuntaa kuin jalkapallon MM-kisat Qatarissa. Kisapaikkojen rakentamisessa on kuollut yli 6000 työläistä. Jopa monet lajin vannoutuneet fanit ovat päättäneet jättää seuraamatta kisoja.

Pierre-Stéphane Fortin ohjaamassa tuoreessa reportaasissa Qatarin kisojen lehmänkaupat pengotaan kisojen taustoja Ranskan näkökulmasta. Mukana oli iso työryhmä ja kahdeksan kuukautta aikaa. Tulos on vakuuttavaa tutkivaa journalismia.

Toimittajat kävivät Qatarissa katsomassa työntekijöiden oloja. Al Thanin suvun tiukasti hallitsemassa emiirikunnassa arkaluontoisia asioita piti kuvata salaa.

Paljastui, että siirtotyöläiset asuvat surkeissa oloissa ja työskentelevät orjuutta muistuttavilla ehdoilla. Ohjelma taustoittaa ja vahvistaa uutisia kisojen rakennustöiden vaatimista uhreista ja Qatarin raaoista asenteista siirtotyöläisiä kohtaan.

Repparin toinen puoli loikkaa työläisten tasolta vallan huipulle ja selvittelee, kuinka kisat ylipäänsä päätyivät Qatariin.

Esiin nousee vahvoja viitteitä siitä, että taustalla oli presidentti Nicolas Sarkozyn ja emiiriksi nousseen Tamim bin Hamad Al Thanin suhmuroinnit, joissa oli kisojen ohella panoksina yli kuuden miljardin euron hävittäjäkaupat ja Sarkozyn suosikkijoukkue.

Korruptio ja väärinkäytökset rehottavat usein siellä, missä liikkuu paljon rahaa. Suurissa urheilutapahtumissa pyörivät isot rahat, ja niitä järjestävät kansainväliset järjestöt, joihin valvonta ulottuu huonosti.

Ulkolinja: Qatarin kisojen lehmänkaupat, Yle Areena sekä TV1 torstaina 24.11. klo 22.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat