Lauri Maijala Lahden teatterin johtoon: Houkuttelee Lahteen myös ”pääkaupunki­seutulaisen kuplan”

Lahden kaupunginteatterin johtaja valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan.

Lauri Maijala Helsingin kaupunginteatterissa elokuussa 2019.

23.11. 17:21

Teatteriohjaaja, Kom-teatterin johtaja Lauri Maijala on valittu Lahden kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä vuoden 2024 alussa.

Lahden hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta päätti asiasta valintatyöryhmän esityksen mukaan keskiviikon kokouksessaan.

Maijala on ollut Kom-teatterin johtajana vuodesta 2021. Aiemmin hän oli toiminut teatterin ohjaajana ja toisena taiteellisena johtajana vuosina 2014–2018.

Kom-pestien välissä Maijala toimi Helsingin kaupunginteatterin ohjaajana vuosina 2018–2020.

Lahden kaupunginteatterin nykyinen johtaja Ilkka Laasonen jatkaa johtajakauttaan vuoden 2023 loppuun. Teatterinjohtaja valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan.

Maijala kertoo, että Kom-teatteri on muuttunut hänelle vuosien varrella jo rakkaaksi kotisatamaksi. Silti muutos kiehtoi.

”Johtuu ehkä iästä – täytin tänä vuonna 36 ja teen keväällä 37:nnen ohjaukseni – että olen alkanut ajatella, että pysyväistä ei ole kuin muutos.”

Lisäksi kaksi vuotta Helsingin kaupunginteatterissa jätti halun päästä uudelleen ison teatterin resurssien pariin, Maijala sanoo.

”Vaikka pienessä ryhmämuotoisessa teatterissa on omat kiistattomat hienoutensa, niin tällainen iso kunnallinen jättiläisnäyttämöineen ja näyttämötorneineen: kyllä se kiehtoo ihan ohjaajanakin saada sellaisia resursseja alleen.”

Maijala korostaa, että Lahtea voi hyvällä syyllä jo nykyiselläänkin sanoa teatterikaupungiksi – mutta hän haluaa vielä nostaa tasoa.

”Ilkka Laasonen on tehnyt niin hyvää duunia, että teatterissa on kaikki mahdollisuudet, taiteellista kasvuvaraa ylöspäin.”

Lahti on vain tunnin matkan päässä Helsingistä, mutta henkisesti etäisyys on pidempi.

”Tullakseen teatterikaupungiksi, joka kilpailee vaikkapa Turun ja Tampereen kanssa, niin kyllä se vaatii myös sitä, että teatterissa teemme ratkaisuja, jotka kiehtovat myös tätä meidän välillä hyvin pääkaupunkikeskittynyttä kuplaamme. Että ihmiset lähtisivät meille tekemään ne hittijuttunsa.”

Lahden kaupunginteatterin vakituista henkilökuntaa Maijala puolestaan toivoo lietsovansa ”sellaisiin taiteellisiin tekoihin, mitä ei kukaan olisi osannut odottaakaan”.

”Haluan uskoa, että kun tekee sellaista ohjelmistoa ja sellaisia valintoja, mikä sekä teatterin omassa henkilökunnassa että vierailijoissa herättää suurta paloa, valuu se sitten myös päijäthämäläiseen ja muuhunkin katsojakuntaan. Sitä uskoahan tietenkin sitten koetellaan.”

Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa Maijalan kädenjälki alkaa näkyä syksyllä 2024, mutta koska teatteria tehdään niin pitkäjänteisesti, alkaa ”ajatushyrrä keikkua” saman tien muiden töiden ohessa.

Seuraavaksi Maijala ohjaa Q-teatteriin oman tekstinsä, ”räävittömän pop-tragedian” nimeltä The Pimpsons. Esityksen ensi-ilta on 22. helmikuuta.

Lautakunnalle uutta teatterinjohtajaa esittäneen valintatyöryhmän mukaan Maijalalla on ”monipuolinen ja vahva kokemus teatterialan taiteellisesta johtamisesta sekä kokemusta teatteriorganisaation hallinnollisesta johtamisesta”.

Työryhmä haastatteli Maijalan lisäksi Helsingin kaupunginteatterin dramaturgi Sanna Niemeläistä sekä Hämeenlinnan ja Oulun kaupunginteattereiden entistä johtajaa, näyttelijä Kari-Pekka Toivosta. Virkaa haki kaikkiaan yhdeksän ehdokasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat