Empaattinen yöhoitaja vai tulevaisuus robotin kanssa – tämä dokumentti jokaisen päättäjän olisi nähtävä

Palkittu Armotonta menoa -dokumentti on nyt Areenassa, viikon suosituksissa myös matka menneisyyteen ja hurmaava albumilöytö.

Armotonta menoa -dokumentti koskettaa.

25.11. 13:06

Peseekö, syöttääkö, hoivaako joku tälläkin hetkellä juuri sinun läheistäsi? Todennäköisesti. Tuo joku saa nyt äänensä vaikuttavalla tavalla kuuluviin Susanna Helken ohjaamassa ja Helken ja Markku Heikkisen käsikirjoittamassa dokumentissa. Useasti palkitun dokumentin pitäisi kuulua jokaisen päättäjän must see -listalle. Ennen pitkää meistä jokainen tarvitsee jonkinlaista hoivaa.

Anna-Mari Kähärä on säveltänyt dokumentin musiikin teksteihin, joita hoitajat ovat anonyymisti kirjoittaneet. Musiikin voima tulee ruudusta läpi heidän sanoittaminaan väkevinä kuorolauluina, ja se koskettaa myös arkisemmin, esimerkiksi ikämiehen laulussa dementoituneelle puolisolleen. Musiikki ja lorut onnistuvat hetkittäin ylittämään muistisairauden pystyttämän julman muurin. Nuoruusmuistoja-valssiin tiivistyy koko elämä.

Dokumentti liikkuu kokeneen ja lämpimän empaattisen hoitajan Tiina Mollbergin mukana yövuorossa ja seuraa huolestuneita asukkaita Kaavilla, missä kunta päätti ulkoistaa vanhustenhoidon. Helsingissä koetetaan hoivata kasvavaa joukkoa vanhuksia etäyhteyden päästä, ja näytetään, kun kiiltävän valkoinen robotti yrittää tehdä tuttavuutta hoidettavan kanssa. Terveydenhuollon ammattilaiset vaikuttavat innostuneilta, aavemaisen robotin kohtaava vanha herra ei ollenkaan. En ihmettele.

Tutkija, emeritaprofessori Marja Vaarama on seurannut alan kehitystä 1980-luvulta lähtien ja laatinut lukemattomat raportit ja selonteot. Onko häntä kuultu tarpeeksi?

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja, Yle Areena.

Valokuvat ja muistojen paino

Syksyn iltoina olen nautiskellut vähän kerrallaan kirjallisuuden tuoreimman nobelistin Annie Ernaux’n Vuodet-romaania. Siinä omaelämäkerrallisuus yhdistyy poikkeuksellisella tavalla kirjailijan kotimaan Ranskan historiaan ja hetkittäin myös koko maailman mullistuksiin. Ernaux ei varsinaisesti ole mikään nostalgikko, mutta tekstistä huokuu mennyt maailma tavalla, joka ylittää koskettavasti vuodet ja kulttuurierot.

Ernaux kirjoittaa “uniikista ajan valosta”, joka tilanteiden, maisemien ja ihmisten rinnalla heijastuu vanhoista valokuvista ja filmeistä. Romaanin tarina sykähtelee vuosikymmenestä toiseen, ja kuvien kautta, piirtyvät ”varhaisten vuosien hämärät kuvat, joissa näkyy kesäsunnuntain valoläikkiä, unikuvat, joissa suvun vainajat heräävät henkiin ja kuljemme outoja polkuja”.

Suvun vainajien rinnalla seuraamme myös seksuaalisen vapautumisen voittokulkua Ranskanmaalla ja politiikan monia käänteitä.

Digitaalisuuden myötä paljon on muuttunut. Uniikki ajan valo tuntuu korvautuneen loputtomalla tallentamisen vimmalla: kokeminen tarkoittaa välitöntä kuvaamista (ja jakamista). Ernaux tavoittaa vanhan ajan valon lumon ja samalla vanhenemisen tunteet.

Annie Ernaux’lta on suomennettu myös romaani Isästä, äidistä (2022) sekä Puhdas intohimo (1996). – Kuvassa kirjailija vuonna 2016.

Alkukielellä vuonna 2008 ilmestynyt kirja on saatu suomeksi oikealla hetkellä. Joulukuun toisella viikolla Ernaux osallistuu Nobel-viikon juhlallisuuksiin. Kiinnostavaa kuulla, mitä hän puhuu.

Annie Ernaux: Vuodet (Les Années, suom. Lotta Toivanen, Gummerus)

Lue lisää: Kun Annie Ernaux oli 23, hän hankki laittoman abortin, ja se oli karmea kokemus

Lauluja rauhasta ja rakkaudesta

Oli aika, ei niin kauan sitten, jolloin musiikkia eri puolilta maailmaa ei ollut saatavilla noin vain. Nyt on – ja usein tuppaa käymään niin, että helmet hukkuvat massaan, paljous turruttaa. Songlines-lehden tuoreen arvostelun innostamana tulin etsineeksi Spotifysta algerialais-ranskalaisen laulaja-lauluntekijän Souad Massin (s. 1972) uusimman albumin Sequanan. Se meni heti jatkuvaan kuunteluun.

Taustaltaan berbereihin kuuluva Massi teki nuoruudessaan Algeriassa kantaaottavaa rockia ja joutui sanoitustensa takia vaihtamaan maata. Vuosien saatossa musiikki on saanut moniaineksisuutta, siitä löytyy niin esimerkiksi chansonia, bossa novaa sekä viitteitä muuallekin latinalaiseen Amerikkaan, tyylikkäästi sovitettuna. Justin Adamsin tuottaman levyn avausraidan videolla on arabiankielisen tekstin käännös englanniksi:

Annos kantaaottavuutta on tallella. Suomessakin vieraillut Massi laulaa kauniimman maailman puolesta, rauhan puolesta.

Souad Massi: Sequana (Wrasse Records).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat