Alfa-tv:n toimittaja: Vaadin puuttuvia palkkioita, tulikin potkut – Ankkuri­sijoittajat jättivät uppoavan laivan

Alfa-tv:n taustayhtiö jätti konkurssihakemuksen perjantaina käräjäoikeuteen.

Juha Veli Jokinen juonsi Miss Suomi -finaalia Leena Sarven kanssa Keravalla syksyllä 2020.

25.11. 13:25 | Päivitetty 25.11. 15:33

Helsingin Sanomien tietojen mukaan perjantaina konkurssiin hakeutuneella Alfa-tv:n taustayhtiöllä on velkoja ”seitsennumeroinen summa”.

Brilliance Communications oy:n velkojat ovat televisioyhtiön pääomistaja, kristillinen lähetystyöjärjestö IRR-tv ja televisioverkko-operaattori Digita oy. Niiden saatavat kattavat valtaosan veloista.

Televisioyhtiö jätti konkurssihakemuksen perjantaina aamulla Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Kanavat vaikeudet ovat olleet tiedossa, sillä toukokuussa yhtiö ilmoitti oman pääomansa menettämisestä kaupparekisteriin. Elokuussa yhtiö sai maksuhäiriö­merkinnän, koska se ei ollut hoitanut lähes 30 000 euron Teosto-maksuja.

Lue lisää: Alfa-tv:n toiminta loppuu, omistaja­yhtiö jätti konkurssi­hakemuksen

Syyskuussa yhtiö ilmoitti muutosneuvottelujen aloittamisesta. Vaihtoehdoiksi kerrottiin irtisanomiset, työsuhteiden osa-aikaistamiset, lomautukset sekä muutokset työaikoihin ja palkkaukseen.

HS kertoi televisiokanavan vaikeuksista tuolloin laajassa jutussa.

Käynnissä oli HS:n lähteiden epätoivoiseksikin luonnehtima yritys löytää yhtiölle uutta rahoitusta.

Lue lisää: Piskuinen tv-kanava keräsi miljoonia kansalta, nyt rahat ovat loppu – käynnissä epätoivoinen pelastusoperaatio

Alfa-tv:n ohjaamossa valmistauduttiin Viikon Parkkonen -ohjelman lähetykseen syyskuussa 2021.

Konkurssihakemusta ennakoi kaupparekisteriin tällä viikolla jätetty ilmoitus, jonka mukaan seinäjokelainen autoalan yrittäjä Joni Nelimarkka erosi televisioyhtiön hallituksesta keskiviikkona 23. marraskuuta.

Nelimarkkaa on kuvattu HS:lle keskeiseksi henkilöksi Alfa-tv:n viime metrien pelastusyrityksessä.

Hän on yksi yhtiön suurimpia omistajia ja osa ”ankkurisijoittajiksi” kutsuttua tunnettujen liikemiesten joukkoa. He sijoittivat Brilliance Communicationsiin keväällä 2021 yhteensä noin miljoona euroa. Nelimarkan osuus oli noin 153 000 euroa.

Mukana olivat myös muun muassa Eero Lehti, Harry Harkimo, Leevi Hakola, Toivo Sukari ja Heikki Salmela.

Tunnetut nimet toivat yhtiölle uskottavuutta ja auttoivat kesällä 2021 suurelle yleisölle suunnatun osakeannin menestymisessä. Siinä yhtiö keräsi noin 1 500 sijoittajalta yhteensä noin kolme miljoonaa euroa.

Kanavaan sijoittivat muiden ohella myös kokoomuslaiset entiset kansanedustajat Kimmo Sasi ja Pertti Hemmilä sekä huoltoasemaketju Jari-Pekka. Antia mainostettiin Keskisuomalainen oyj:n medioissa ja osa kalliin kampanjan kuluista maksettiin mediakonsernille Alfa-tv:n osakkeilla.

Annin mainoslauseissa kanavan luvattiin ”erottuvan kilpailijoistaan ja tarjoavan vastapainoa muun kanavakentän poliittiselle suuntautuneisuudelle”. Jopa pörssilistautumisen mahdollisuutta väläytettiin.

Kerätyt rahat hupenivat kuitenkin nopeasti. Jo osakeantivuonna tappiota syntyi noin 3,3 miljoonaa euroa, ja neljän miljoonan euron sijoituksista oli tilikauden päätteeksi jäljellä enää noin 640 000 euroa.

HS kertoi syyskuussa 2022, että huomattava osa osakeanneissa kerätyistä varoista oli päätynyt muun muassa vuokramaksuina kanavan pääomistajalle, lähetystyöjärjestö IRR-tv:lle. Samalla järjestö maksoi kanavalta ostamastaan ohjelma-ajasta selvästi vähemmän kuin ennen.

Televisiokanava Alfa-tv:n studiotalo Keravalla lauantaina 2. lokakuuta 2021.

Joni Nelimarkka oli viimeinen ankkurisijoittaja yhtiön hallituksessa. Aiemmin siellä istuivat myös Eero Lehti ja Leevi Hakola.

Lehti erosi Brilliance Communicationsin hallituksesta jo syksyllä 2021. Hän perusteli eroilmoitustaan työelämäprofessuurilla Vaasan yliopistossa markkinoinnin ja viestinnän yksikössä.

Hakola puolestaan jätti hallituksen syyskuussa 2022. Syyksi hän kertoi etätyön haasteet. Espanjaan muuttanut Hakola sanoi vierastavansa Teams-kokouksia.

Ennen konkurssia hallitukseen jäivät vain kanavan pääomistajan eli IRR-tv:n hallituksen puheenjohtaja Andreas Wirth sekä IRR-tv:n toimitusjohtaja Hannu Haukka.

Haukka erosi tänä syksynä televisioyhtiön toimitusjohtajan tehtävistä, mutta jatkoi kanavan päätoimittajana. Kanava oli alun perin Hannu ja Laura Haukan hanke, jonka tavoitteena on ollut levittää Jumalan sanaa median kautta.

Toimittaja Juha Veli Jokinen on ollut Alfa-tv:n näkyvimpiä ruutukasvoja syksystä 2019 lähtien. Hän on juontanut muun muassa Kansan kesken -ohjelmaa ja Miss Suomi -kilpailua. Jokinen kertoo HS:lle viihtyneensä kanavalla hyvin.

”Se on kiva kanava ja siellä sai tehdä suorina lähetyksinä tavallisia ihmisiä lähellä olevaa ohjelmaa."

Kesästä 2022 alkaen työiloa varjostivat yhtiön maksuvaikeudet.

”Elokuun palkkioita ei vain kuulunut."

Syyskuun loppupuolella Jokinen soitti yhtiön operatiiviselle johtajalle Vesa Haloselle ja kysyi saataviaan. Palkkioita ei tullut, mutta tunnin sisällä puhelusta Jokinen sai kuulla yhteistyönsä kanavan kanssa päättyneen.

”Viisi kautta tehtiin suoria lähetyksiä, mutta nyt tulikin suoraan potkut.”

Lokakuussa Jokinen vielä juonsi aiemmin sovitun hyväntekeväisyyskonsertin Tampere-talossa. Konsertti oli Alfa-tv:n ja syöpäsairaita tukevan Sympatia ry:n yhteistuotanto.

”Konsertti meni kivasti, mutta rahaa siitäkään en ole saanut.”

Kanavan operatiivinen johtaja Halonen ilmoitti HS:lle tänään, ettei ”voi kommentoida mitään”.

Televisiokanavalla on nähty muitakin tunnettuja suomalaisia toimittajia, kuten aiemmin Ylellä työskennellyt Sanna Ukkola ja entinen Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.

Syyskuussa 2021 kokoomuksen Verkkouutisten päätoimittajan paikalta Alfa-tv:n sisältöjohtajaksi siirtynyt Alberto Claramunt jätti televisiokanavan lokakuussa. Claramunt siirtyi Kauppalehteen politiikan toimittajaksi.

Vielä maanantaina Alfa-tv tiedotti tekevänsä tunnin mittaisen ohjelman tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa Alfa-tv:n konkurssiasia ei vielä ole ollut esillä. Lakimies Eliisa Reenpää kuitenkin kertoo HS:lle, että lain mukaan toimilupa lakkaa välittömästi, kun yhtiö asetetaan konkurssiin.

Toimilupa koskee vain maanpäällistä televisiotoimintaa. Konkurssin myötä lähetykset tulee lopettaa välittömästi. Kaapelitelevision lähetyksiin toimilupaa ei tarvita.

Käräjäoikeus ei ole vielä päättänyt konkurssiin asettamisesta. Se tapahtunee alkuviikosta. Alfa-tv-kanava näkyi televisiossa normaaliin tapaan vielä perjantaina puoliltapäivin.

Oikaisu 25.11. kello 14.12: Joni Nelimarkka erosi televisioyhtiön hallituksesta keskiviikkona, ei tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat