Mainio jalkapallosarja piirtää MM-kisojen pilaantumisen pitkän kaaren

Kultaiset jalkapallon MM-kisat -podcast kertoo, miten ihanteellisesta urheilujuhlasta tuli globaali rahantekokone.

Sarja alkaa vuoden 1974 Länsi-Saksan kisoista. Kuvassa pallosta mittelevät Länsi-Saksan Gerd Müller ja Itä-Saksan Konrad Weise.

28.11.2022 2:00

Qatarissa pelattavat jalkapallon MM-kisat ovat kaltaiseni setämiehen näkökulmasta historian laimeimmat ja absurdeimmat. Mutta kymmenvuotiaan pikkufutarin mieleen kisat jäävät silti epäilemättä loppuiäksi kaikkien aikojen kisoina, koska ensimmäiset kisat ovat aina parhaat.

MM-kisojen historiaan pureutuvassa podcastissa sekoittuvat herkullisella tavalla lapsuuden sankareiden kaihoisa muistelu ja kisojen pitkän aikavälin muutos ihanteellisesta urheilutapahtumasta globaaliksi rahantekokoneeksi.

Timo Waldenin juontaman sarjan myötä piirtyy kiinnostava kaari, sillä kisat ovat 50 vuoden ajan koko ajan ulkoisesti suurentuneet, mutta samalla niiden urheilullinen painoarvo on pienentynyt. Vielä 1980-luvun alussa MM-kisat olivat ainoa tilaisuus nähdä maailman parhaita pelaajia, kun melkein kaikki pelaajat pelasivat vielä kotimaissaan. Nythän kaikki maailmantähdet voi nähdä joka viikko kotisohvaltaan, jos haluaa.

Sarja ei ala MM-kisojen alkuhämäristä 1930-luvulta vaan vasta vuoden 1974 Länsi-Saksan kisoista. Rajaus on perusteltu, sillä podcastin vieraiksi on pyritty löytämään aikalaistodistajia, mieluiten kisoissa paikan päällä olleita jalkapalloihmisiä. Länsi-Saksan kisat olivat myös ensimmäiset varsinaiset tv-kisat ainakin Suomesta katsottuna.

Podcastin vakiopanelistina kunnostautuu entinen selostajasuuruus Tapio Suominen, jolla MM-kokemusta löytyy kuusien kisojen verran.

Suomisen värikkäitä tarinoita kuunnellessa ymmärtää sen, miksi selostajat kannattaisi edelleen lähettää kisoihin paikan päälle. Nykyisinhän arvokisat selostetaan säästösyistä pääosin Pasilasta.

Kultaiset jalkapallon MM-kisat, Supla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat